Verdidebatt

Den norske oljedust

Dusteriet i regi oljefondet når nye høyder, når oljefondet nå går inn for å finansiere bygging av veier, togstrekninger og infrastruktur i utlandet...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oljefondet flommer over av oljekroner, og leter etter stadig flere plasseringsmuligheter for å oppnå avkastning på sine - altså ikke dine - milliarder. Siste sprell fra Norges Banks sjef Øystein Olsen og Oljefondets sjef Yngve Slyngstad er nå at det skal bygges veier. Men ikke i kjerreveilandet Norge.

Man skulle vel også tro at disse herrene, og da kanskje spesielt fasan-kokk og regnemester Øystein Olsen hadde et særdeles våkent øye på Norges økonomiske utvikling, og da kanskje spesielt på den brått oppståtte stagnasjonen i boligmarkedet, et marked som lenge har vært både overopphetet og på overtid for en kraftig korreksjon, med påfølgende ledighet og økonomisk uføre for titusener og kanskje hundretusener av nordmenn. Men hvorfor er ikke veier og infrastruktur i vårt eget land da sett på som en naturlig og verdig "arvtager" for all arbeidskraften som da vil bli til overs?

I det store og hele burde det være en gåte hvordan Norges Bank og alle deres økonomiske genier over årtier stille og rolig har latt boligmarkedet utvikle seg til de helt ekstreme boblehøyder, og samtidig latt den helt ekstreme inflasjonen i huspriser gå folket - ja nettopp hus forbi - ved å underrapportere virkningene disse har på inflasjonen vår, altså på den reelle inflasjonen, sett utifra folks kjøpekraft overfor de goder de behøver, som altså kanskje først og fremst er tak over hodet.

Kinesiske skopriser som Øystein Olsen ynder å referere til som et mål på reell norsk inflasjon griper selvfølgelig ikke nevneverdig inn i folks kjøpekraft, derimot gjør husprisene det, av helt åpenbare årsaker. Og vi har grunnet denne langvarige og bevisste underrapportering fra Norges Bank nå satt oss selv i den situasjon at flere nordmenn derfor ikke har selv den aller minste mulighet til å finansiere et hus til slike oppblåste boblepriser. Så hva er da neste steg?

Neste steg for landet Norge er et bredt boligkrakk, der hele boblemekanismen vil snu/har snudd på en femøring og nå blir alle boligkjøperes og alle bankers verste fiende, med sterk og vedvarende kontraksjon i huspriser som resultat, som dermed gir en svært usikker "sikkerhet" for bankenes finansieringstilbud. Der man tidligere nærmest kunne få lån over disk, vil lånetilbudet heretter strupes av fallende priser i årevis fremover.

Medaljens bakside for Olsens og hans forgjengeres iherdige inflasjonsmessige hemmelighetskremmeri vil nå slå ut i full blomst, akkurat slik det gjorde etter jappebølgen på 80-tallet. Ledigheten vil skyte fart, innenlands økonomisk utvikling vil stagnere brått og brutalt, og for herrene Olsen og Slyngstad - og for alle våre politikere - vil det dermed åpne seg en gedigen mulighet for å selv kunne finansiere veier og infrastruktur også i Norge. UTEN at det dermed vil hverken "slagordsmessig" eller i realiteten kunne påvirke norsk økonomi negativt. Tvert om vil finansiering av veier og annen lenge etterlengtet og nødvendig norsk infrastruktur i en kraftig norsk lavkonjektur kun bidra positivt.

Produktivitetsveksten målt i kroner og øre av en sterkt forbedret innenlands infrastruktur bør man vel også kunne regne inn her, så for alt vi vet er kanskje norske veier og infrastruktur som virkelig fungerer etter hensikten i det store og hele et samfunnsøkonomisk pluss vi kan tjene på?

Eller er det forbudt av oss å tenke i slike baner, og at finansiering og bygging av bedre norske veier for all fremtid skal fotfølges av mantraet som "svært skadelig for økonomien"? Se det får nok alle våre økonomiske genier muligens hviske og tiske litt seg imellom under de kommende fasanmiddager ...

..."Etter å ha øket oljefondet vårt med eventyrlige 1222 milliarder nye kroner i fjor, utfordret VG i går de to som styrer pengebingen vår, sjefen for Statens Pensjonsfond Utland (SPU) Yngve Slyngstad og hans styreleder, Norges Bank-sjef Øystein Olsen, til å snakke om fremtiden."...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt