Sigmund Voll Ådnøy

Skribent og Visjon Norge-kritikar
138

Hvorfor støtte TV Visjon Norge?

Det er sagt og skrevet mye om VisjonNorge, og selv er jeg blant ‘verstingene’. Noen syns jeg kverner og maler for lenge og for hardt. Jeg kommer imidlertid over mye rått og beinete kjøtt som ingen andre tar i sin kvern. Her har du litt av ukas farse.

Publisert: 27. feb 2014

Hvorfor skal man støtte Jan Hanvolds prestisjeprosjekt ‘TV Visjon Norge’? Noen er lei av debatt om slike spørsmål, og det skal de få lov å være. Selv mener jeg dette er et høyaktuelt tema.

Til deg som ikke er lei, eller/og som mener at Visjon Norge er flott eller fælt:

Du er velkommen til å dele dine argumenter for å støtte eller ikke støtte dette TV-arbeidet.

I mellomtiden vil jeg gi ordet til Visjon Norges medarbeider Sten Klevås-Olsen. Hvilke grunner oppgir han for at du skal gi pengegaver eller bli en fast giver?

___

Når krisene blir mange, blir argumentene få (eller dårlige)

To av grunnene han mener er gode, kom for en dag på direkten i kveld og i går kveld. Jeg har uthevet noen ord - delvis ut fra Klevås-Olsens trykk på noen, og delvis ut fra hva som er mest urovekkende. Husk at dette når ut til tusener av mennesker både i og utenfor mange ulike kristne organisasjoner og forsamlinger.

I går, tirsdag, sa Klevås-Olsen følgende - der han sto på callcenteret og informerte om bønneemner, takkeemner, engangsgaver og partnerforpliktelser:

«Her er det altså en fra Vestlandet som har sådd inn [gitt penger til kanalen] for å få et spesifikt bønnesvar. Det er mange som kritiserer oss når vi sier det. Men Jesus sier at du kan gjøre det. Du kan så inn for å få et spesifikt bønnesvar. Og du har en bønn om at vi kan be en bønn etter Guds vilje. Da skal du se det skal gå til velsignelse

I kveld, onsdag, ville Klevås-Olsen forklare seerne hvorfor de bør bli en støttepartner. En såkalt støttepartner er man hvis man gir et beløp fast hver måned.

Jeg trodde at det første han ville nevne, var behovet for forutsigbarhet og stabilitet. Det er jo litt greit å vite hva man har råd til og ikke, og om medarbeiderne kan få lønn - selv for en kanal som er opptatt av "tro" og mener seg å stole på Gud for å få nedbetalt store lån. 

Dette ble imidlertid ikke nevnt før etter en relativt lang omvei ... Det første Sten Klevås-Olsen ville understreke, var hvor viktig det er at du kan bli bedt for! Hvorfor legger jeg trykk på dette? Bønn er da fint? Det er det sikkert, men premissene her er slik at dersom du blir en fast støttepartner for VisjonNorge, vil de be for deg! Derfor, sier callcenter-verten - fordi du blir bedt for -, bør du bli en partner med kanalen. Bli en del av den store VisjonNorge-familien, som de sier. Bli satt pris på. Bare hør her på hva nevnte medarbeider sa i kveld:

«Da skal jeg snakke litt om hvorfor du bør være en støttepartner. ‘Hvorfor kan jeg ikke bare være med å se på TV-en, og gi en gave i ny og ne og …,’ og sånn tenker du kanskje. Jo, det kan jeg godt fortelle deg.

Du skjønner det, atte, det har noe med bønn. Det har noe med velsignelse. Det har noe med alt det der å gjøre. Vi har et bønneteam her på VisjonNorge. Vi har folk som ber hver eneste dag – morgen og kveld og midt på dagen – og det er bønn, bønn og bønn. Og partnerne våre blir bedt for flere ganger om dagen, syv dager i uka, tre hundre og femogseksti dager i året. Og du skjønner:

Viktigheten av bønn, at det er noen som ber for deg, og meg, det er mye viktigere enn det vi kanskje aner. Gud har gitt oss det våpenet som bønn egentlig er. Og derfor så må vi bruke det, og det gjør vi. Og vi opplever daglig at mennesker sier atte ‘vi har bedt og bedt, og så plutselig bryter det gjennom, og så blir det bønnesvar, og så blir det velsignelse og så. Og det er for deg veldig viktig. For da er du en del av den store visjonsfamilien som driver og høster inn sjeler for evigheten. Det blir frelst mennesker, og jeg skal ikke si hver dag, men hver eneste uke, så blir det frelst en del mennesker her. Og den velsignelsen det er å være med, og være delaktig i at mennesker blir frelst, den kan du ta del i. Det er helt sikkert (…)»

Fra før av har Visjon Norge en annen, liknende praksis: De utlover ‘en weekend på Hallingskarvet for to personer’ til den som vil gi 10 000 kroner eller mer til kanalen. Dette ble lokket med senest i kveldens sending, av nevnte medarbeider.

Kanalen lover deg altså både hotellopphold og forbønn mot at du gir dem en viss sum penger. Tidligere har det vært bl.a. malerier.

___

‘Visjon Partnerdorge’?

M.a.o.:

TV Visjon Norge forkynner ikke bare at du må tro på den ‘lov’ de tror på - loven om å så og høste - og i den grad og den form de praktiserer den. Nei, de forkynner også lokkemat, agn, om du vil, for at du skal bite på og bli en pengepartner eller -engangsgiver. Rett og slett et slags ‘partnerdorge’.

Jeg tror det kan være viktigere enn noen gang å følge med på hva denne kanalen forkynner og oppfordrer til. Dette jeg skriver her, er på ingen måte en svartmaling; det er en dokumentering av faktiske forhold - forhold som altfor få konfronterer. Noen av dem som gjør det, blir f.eks. utestengt fra å kommentere på Jan Hanvolds Facebook-profil. Jeg snakker ikke da om de som sjikanerer ham og opptrer upassende, men derimot om vanlige folk som stiller ham utfordrende spørsmål. Slikt blir ofte sensurert vekk i tillegg til at brukeren blir blokkert og hindret i å kommentere ytterligere.

Jeg skulle ønske at kristenledere, ledere for ulike organisasjoner og evt. medier tok mer tak i ‘problemet Visjon Norge’. Ja, det er snakk om noe mer enn et problem, og bra ting blir sagt og gjort i VisjonNorge-regi. Fremdeles er kanalen et problem. Folks privatøkonomi og gjeldsproblematikk, så vel som mentalhelse, blir ikke bedre av Jan Hanvold og kompani sitt partner- og giverdorge. De utsagn jeg har sitert her, er kun to av svært mange - og hyppige – eksempler på usunn forkynnelse fra TV-kanalens egne ansatte.

Noen syns jeg kverner for mye og for lenge. Jeg kommer til å fortsette å male i vei. «Skomaker, bli ved din lest!» ble det sagt til han som kunne å fikse og lage sko. Jeg kan å kritisere og dokumentere idiotiske liksomkristne utsagn og foreteelser. «Kritiker, bli ved din kvern!» Jeg kommer til å bli stående ved kverna – (minst) helt til kristenledere, slik Rolf Kjøde en gang har gjort, igjen går ut med en offentlig advarsel mot TV Visjon Norge. Eller vil ‘hyrdene’ la ‘sauene’ fortsette å breke og flotte seg for denne trosbevegelsens høyborg? Og bli klippet og melket i tide og utide, for at borgen skal se fin ut og ‘soldatene få sin lønn’?

***

Om illustrasjonen:

I en debatt her i forumet for noen dager siden fikk jeg en anbefaling. Det var meddebattant Rune Holt som ba meg om å skaffe meg en hobby. Dette var et pussig sammentreff, da jeg nettopp dagen i forveien hadde begynt på klippe- og lime-kunsten du her kan se. Anbefalingen ble en inspirasjon til å klippe, lime og farge videre og få laget det ferdig.

Slik aktivitet forbinder jeg bl.a. med noen timer jeg hadde på barneskolen. Jeg har aldri dyrket den nevneverdig på fritiden. Men det var jamen et fint tilskudd til andre hobbyaktiviteter i hverdagen. Så jeg takker Holt for inspirasjonen og påminnelsen til å bruke enda litt mer tid på slik "scrapbooking" eller hva det nå heter. Illustrasjonen er på en måte dedisert til nevnte debattant.

***

Kilde:

Studio Direkte, TV Visjon Norge, tirsdag 26. og onsdag 27. februar 2014

Til å lage "collage"-illustrasjonen er brukt bl.a. utklipp fra "VBC" sitt blad "Rapport", og ellers blankt ark og fargestifter til, samt penn, tusj og lim.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Lenke til illustrasjonen som mangler i innlegget

Publisert over 6 år siden

Jeg beklager at bildet tilhørende innlegget ikke er kommet med. Det kan ha vært en teknisk feil med nett eller utstyr her jeg befinner meg.

Det kan være at det kommer på plass snart.

I mellomtiden går det an å se bildet her: http://pannekaka.blogspot.no/

Kommentar #2

Lars Ole Bergersen

0 innlegg  986 kommentarer

Salg og nytale

Publisert over 6 år siden

«Her er det altså en fra Vestlandet som har sådd inn LOB: Variant av et nyere uttrykk, "selge inn". Antagelig høres det mer kristent ut.

premissene her er slik at dersom du blir en fast støttepartner for VisjonNorge, vil de be for deg! LOB: Kjøp og salg, ikkeno nytt...

det våpenet som bønn egentlig er. LOB: Våpen, særlig.

«Kritiker, bli ved din kvern!» LOB: Og begynn i KRIK, kanskje? Da holder du enda lenger!

å skaffe meg en hobby. LOB: "Fin" hersketeknikk. Mange her på VD har hobb'et flotte tepper i hersketeknikk. De mest utkrøpne driver stadig med krokbragd.

Kommentar #3

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Lars Ole Bergersen. Gå til den siterte teksten.
«Her er det altså en fra Vestlandet som har sådd inn LOB: Variant av et nyere uttrykk, "selge inn". Antagelig høres det mer kristent ut.

premissene her er slik at dersom du blir en fast støttepartner for VisjonNorge, vil de be for deg! LOB: Kjøp og salg, ikkeno nytt...

det våpenet som bønn egentlig er. LOB: Våpen, særlig.

«Kritiker, bli ved din kvern!» LOB: Og begynn i KRIK, kanskje? Da holder du enda lenger!

å skaffe meg en hobby. LOB: "Fin" hersketeknikk. Mange her på VD har hobb'et flotte tepper i hersketeknikk. De mest utkrøpne driver stadig med krokbragd

KRIK, ja - der har jeg vært mye med - en gang i tida ...

Kommentar #4

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Fortsett å "kverne"

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Jeg skulle ønske at kristenledere, ledere for ulike organisasjoner og evt. medier tok mer tak i ‘problemet Visjon Norge’. Ja, det er snakk om noe mer enn et problem, og bra ting blir sagt og gjort i VisjonNorge-regi. Fremdeles er kanalen et problem. Folks privatøkonomi og gjeldsproblematikk, så vel som mentalhelse, blir ikke bedre av Jan Hanvold og kompani sitt partner- og giverdorge. De utsagn jeg har sitert her, er kun to av svært mange - og hyppige – eksempler på usunn forkynnelse fra TV-kanalens egne ansatte. Noen syns jeg kverner for mye og for lenge. Jeg kommer til å fortsette å male i vei. «Skomaker, bli ved din lest!» ble det sagt til han som kunne å fikse og lage sko. Jeg kan å kritisere og dokumentere idiotiske liksomkristne utsagn og foreteelser. «Kritiker, bli ved din kvern!» Jeg kommer til å bli stående ved kverna – (minst) helt til kristenledere, slik Rolf Kjøde en gang har gjort, igjen går ut med en offentlig advarsel mot TV Visjon Norge. Eller vil ‘hyrdene’ la ‘sauene’ fortsette å breke og flotte seg for denne trosbevegelsens høyborg? Og bli klippet og melket i tide og utide, for at borgen skal se fin ut og ‘soldatene få sin lønn’?

Jeg synes det er flott at du er utholdende i din kritikk av TV Visjon Norge.  Om det ikke alltid blir så mye respons, skyldes det nok hovedsakelig to forhold:

1. En del av dem som er uenige i din kritikk, har allerede sagt sitt i andre tråder - og kanskje ligger de bevisst lavt for ikke å bidra til for mye fokus på Hanvolds og hans medarbeideres mammon-evangelium.

2. De som er enige med deg, har ikke så mye å føye til det du allerede har skrevet.  Jeg hører selv til i den kategorien - men trykker ivrig på "bra"-knappen.

Kommentar #5

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Takk

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg synes det er flott at du er utholdende i din kritikk av TV Visjon Norge. Om det ikke alltid blir så mye respons, skyldes det nok hovedsakelig to forhold:

1. En del av dem som er uenige i din kritikk, har allerede sagt sitt i andre tråder - og kanskje ligger de bevisst lavt for ikke å bidra til for mye fokus på Hanvolds og hans medarbeideres mammon-evangelium.

2. De som er enige med deg, har ikke så mye å føye til det du allerede har skrevet. Jeg hører selv til i den kategorien - men trykker ivrig på "bra"-knappen.

Jeg tror du har mye rett i dette!

Jeg innrømmer at jeg ble litt skuffet over at det ikke ble noe særlig med kommentarer, men samtidig er det helt greit. Delvis noe av "tausheten" skyldes at jeg treffer bra med et par argumenter. Det er godt å vite at det er mange som deler standpunktene, og det er på en måte kjekt at "Visjonsfamilien" "ikke har noe å komme med". Selv om noen av dem nok tror at de kan få "motstanderne" til å tie stille "hvis de ikke gir dem oppmerksomhet". Vel, jeg trenger jo ikke så mye oppmerksomhet, selv om det også er kjekt.

Kverna funker fortsatt, men kverneren er klar over at finjustering og forbedring av timinga kanskje må til. Og over at omgivelsers respons kan variere også uavhengig hvor bra eller ille farsen blir framstilt :)

Det er nok restekjøtt å ta av, heldigvis - og dessverre.

Noe av det gledelige nå, var at innlegget har nådd ut bredere enn de fleste av mine andre innlegg på Verdidebatt. Jeg har fått gode tilbakemeldinger samt lagt merke til diskusjon blant "ikke-debattanter". Så, for å bruke et typisk trosbevegelses-ord: "Impact" har ikke vært ubetydelig :)

Kommentar #6

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Takk

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg synes det er flott at du er utholdende i din kritikk av TV Visjon Norge. Om det ikke alltid blir så mye respons, skyldes det nok hovedsakelig to forhold:

1. En del av dem som er uenige i din kritikk, har allerede sagt sitt i andre tråder - og kanskje ligger de bevisst lavt for ikke å bidra til for mye fokus på Hanvolds og hans medarbeideres mammon-evangelium.

2. De som er enige med deg, har ikke så mye å føye til det du allerede har skrevet. Jeg hører selv til i den kategorien - men trykker ivrig på "bra"-knappen.

Jeg tror du har mye rett i dette!

Jeg innrømmer at jeg ble litt skuffet over at det ikke ble noe særlig med kommentarer, men samtidig er det helt greit. Delvis noe av "tausheten" skyldes at jeg treffer bra med et par argumenter. Det er godt å vite at det er mange som deler standpunktene, og det er på en måte kjekt at "Visjonsfamilien" "ikke har noe å komme med". Selv om noen av dem nok tror at de kan få "motstanderne" til å tie stille "hvis de ikke gir dem oppmerksomhet". Vel, jeg trenger jo ikke så mye oppmerksomhet, selv om det også er kjekt.

Kverna funker fortsatt, men kverneren er klar over at finjustering og forbedring av timinga kanskje må til. Og over at omgivelsers respons kan variere også uavhengig hvor bra eller ille farsen blir framstilt :)

Det er nok restekjøtt å ta av, heldigvis - og dessverre.

Noe av det gledelige nå, var at innlegget har nådd ut bredere enn de fleste av mine andre innlegg på Verdidebatt. Jeg har fått gode tilbakemeldinger samt lagt merke til diskusjon blant "ikke-debattanter". Så, for å bruke et typisk trosbevegelses-ord: "Impact" har ikke vært ubetydelig :)

Kommentar #7

Helge Sundar Loekke

0 innlegg  519 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor skal man støtte Jan Hanvolds prestisjeprosjekt ‘TV Visjon Norge’? Noen er lei av debatt om slike spørsmål, og det skal de få lov å være. Selv mener jeg dette er et høyaktuelt tema.

Svaret er enkelt: Den som ikke vil støtte Jan og VN, tegner seg ikke som partner, og klikker ikke på kanalen, som de kan se på uten å betale fem øre. Det er ikke verre. VN har snart 10 000 partnere, jeg er en, og VN får mer pr hode enn hva nordmenn betaler til NRK under tvang. Det er en bragd. Om du og mange andre misliker det, kan dere gjerne gi uttrykk for det, men det har ingen konsekvens, for den som velger å bli seer finner noe som interesserer dem. Og det er mye kvalitet døgnet rundt.

Dette skjedde kanskje hos NRK, noen som likte programmer om ungdomsfylla, trekantsex og onani. Jeg så ikke noe av det, ikke interessert, men leste om det, og tenkte nå må de være desperate. Og de nyter godt av tvangsabonnement. Mange VN partnere ser omtrent ikke på NRK, i følge som blir intervjuet.

Det at noen ikke liker VN er heller ikke noe tema under sendingene deres. Ellers sier jeg som amerkanerne "you cant argue with success."

Kommentar #8

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Hei!

Publisert over 6 år siden
Helge Sundar Loekke. Gå til den siterte teksten.
Svaret er enkelt: Den som ikke vil støtte Jan og VN, tegner seg ikke som partner, og klikker ikke på kanalen, som de kan se på uten å betale fem øre. Det er ikke verre. VN har snart 10 000 partnere, jeg er en, og VN får mer pr hode enn hva nordmenn betaler til NRK under tvang. Det er en bragd. Om du og mange andre misliker det, kan dere gjerne gi uttrykk for det, men det har ingen konsekvens, for den som velger å bli seer finner noe som interesserer dem. Og det er mye kvalitet døgnet rundt.

Dette skjedde kanskje hos NRK, noen som likte programmer om ungdomsfylla, trekantsex og onani. Jeg så ikke noe av det, ikke interessert, men leste om det, og tenkte nå må de være desperate. Og de nyter godt av tvangsabonnement. Mange VN partnere ser omtrent ikke på NRK, i følge som blir intervjuet.

Det at noen ikke liker VN er heller ikke noe tema under sendingene deres. Ellers sier jeg som amerkanerne "you cant argue with success."

Hallo, Loekke, og takk for kommentaren! Jeg syns det er bra med et innspill fra en fan av Jan Hanvold.

I mitt spørsmål, som du siterte, sto det: "Hvorfor skal man støtte Jan Hanvolds prestisjeprosjekt ‘TV Visjon Norge’?"

Du mener at svaret er enkelt og at det bl.a. er at "den som ikke vil støtte Jan og VN", "ikke tegner seg som partner"og ikke setter på kanalen. Vel, det er vel snarere en slags appell til oss som som ikke er tilhenger av kanalen. Men du mente kanskje at hele avsnittet ditt er et slags svar, og at det ikke er ferdig før siste setning? Du skriver til slutt at "det er mye kvalitet døgnet rundt". Det syns jeg er en grei grunn - det at du syns det er mye bra som sendes der. (For øvrig kan vi som ikke liker kanalen, sette den på så mye vi vil og orker.)

Lurer likevel på:

Fått med deg hvilken finansieringsmetode Jan Hanvold har sagt at Gud befalte for TV-kanalen? Kunne du i så fall oppsummere den, eller gi noen stikkord, slik du ser det? Det kan jo hende at vi kan lære noe av hverandes synsvinkel på dette.

Det er også mitt inntrykk at mange VN-partnere ikke ser omtrent noe på NRK. Det syns jeg er litt leit. Det kan også være litt skremmende, iallfall hvis de ikke ser eller hører noe særlig på nyhets- eller aktualitetsspalter i vanlige norske medier. En periode for noen år siden hadde Visjon Norge en slags nyhetssendinger, men jeg vet ikke hva som skjedde med dem.

Jeg er ikke helt enig i at det ikke er noe tema i VNs sendinger at noen ikke liker kanalen. Jeg har fulgt mye med på kanalen minst siden 2005 og til dags dato - med unntak av noen få perioder. Du har nok rett i at det sjelden er et stort tema, men det har blitt nevnt mange ganger. Både i prekener av Jan Hanvold og av callcenter-verten i StudioDirekte. Hanvold har f.eks. noen ganger fortalt om omverdenens reaksjoner på hans utspill - f.eks. på "Märtha Louise er en representant fra helvete" og på spørsmål/utsagn på Facebook om dom.

Du viser til et amerikansk ordtak om suksess/vellykkethet; det ordtaket er kanskje rett i og for seg. Likevel:

Mange av de virksomheter som lykkes her i verden, lykkes på bekostning av andres ulykke.

Mange diktatorer har hatt suksess, og mange nullskatteytere, slavedrivere og svindlere har suksess. Man kan se på hhv. militærparader, formue, fruktmengde og diverse luksus og si: "Du verden, her har du virkelig lykkes. Du må ha jobbet hardt og ydmykt." Det gir ikke nødvendigvis mening. Jeg sier ikke at Hanvold er i samme kategori som noen av disse, men poenget er klart nok; det at noe har suksess, tilsier ikke automatisk at det er av det gode.

Regner egentlig med at vi er enige om de prinsippene, men det ser ut til å være lett å glemme dem i menighets- og kristensammenheng. Eller?

Kommentar #9

Helge Sundar Loekke

0 innlegg  519 kommentarer

Svar til Sigmund...

Publisert over 6 år siden

Se mine svar i kursiv.

Hallo, Loekke, og takk for kommentaren! Jeg syns det er bra med et innspill fra en fan av Jan Hanvold. I mitt spørsmål, som du siterte, sto det: "Hvorfor skal man støtte Jan Hasvolds prestisjeprosjekt ‘TV Visjon Norge’?" Du mener at svaret er enkelt og at det bl.a. er at "den som ikke vil støtte Jan og VN", "ikke tegner seg som partner"og ikke setter på kanalen. Vel, det er vel snarere en slags appell til oss som som ikke er tilhenger av kanalen. Men du mente kanskje at hele avsnittet ditt er et slags svar, og at det ikke er ferdig før siste setning? Du skriver til slutt at "det er mye kvalitet døgnet rundt". Det syns jeg er en grei grunn - det at du syns det er mye bra som sendes der. (For øvrig kan vi som ikke liker kanalen, sette den på så mye vi vil og orker.)

Mitt svar: Jeg antar du har skannet hva de tilbyr, og det begeistret eller ikke, smaksprøven var gratis. Nei, jeg ser ikke problemet, ”move on.” Jeg skanner en serie norske nettaviser, men kjøper ingen lenger (på over 15 år), selv om jeg en gang gledet med til å ta inn Aftenposten. Norge I Dag er en avis jeg vil betale for. Om du mener VN er skadelig for publikum, så har du full rett til å starte en kampanje, hvis det er hva du bedriver. Ingen stopper deg, aller mist Jan H.

Lurer likevel på: Fått med deg hvilken finansieringsmetode Jan Hanvold har sagt at Gud befalte for TV-kanalen? Kunne du i så fall oppsummere den, eller gi noen stikkord, slik du ser det? Det kan jo hende at vi kan lære noe av hverandres synsvinkel på dette.

Mitt svar: Han har fortalt litt om det selv, mye basert på bønn og en stor gave. Uansett har han lykkes, han har ikke blitt etterforsket, anklaget for noe straffbart. Om du har noe på ham, kan du som borger ta legale skritt. Jeg bare priser Gud at hva enn han har gjort, og  at han lyktes mot alle odds, og jeg er ikke alene om å glede meg, over det ganske land. Særlig kristne som ikke lett kommer til møter.

Det er også mitt inntrykk at mange VI-partnere ikke ser omtrent noe på NRK. Det syns jeg er litt leit. Det kan også være litt skremmende, iallfall hvis de ikke ser eller hører noe særlig på nyhets- eller aktualitetsspalter i vanlige norske medier. En periode for noen år siden hadde Visjon Norge en slags nyhetssendinger, men jeg vet ikke hva som skjedde med dem.

Mitt svar: Jeg har i mange tiår sett på NRK som en løgnmaskin, og på ett punkt kuttet jeg dem helt ut, særlig grunnet MØ. Og allerede på 70tallet brukte jeg utenlandske kilder, lyttet også til kortbølgen, som min far under krigen. Den gang hadde NRK faktisk proffe folk, men ikke nå. Jeg kunne ha skrevet mye om det,  men respekterer av du ”beg to differ.” Og ser ikke hvorfor dette skulle ha noen betydning for VN. Jeg er en troende kristen, og de er en kilde for mye god føde for meg i den sammenheng, og det gledet meg at Jan støttet De Kristne, som jeg selv gjør. Lyttet til Minos i går kveld, og skrev om det til en kristen venn fra Karmøy til langt på natt, som jeg traff på Dagens forum for noen år siden.

Jeg er ikke helt enig i at det ikke er noe tema i VNs sendinger at noen ikke liker kanalen. Jeg har fulgt mye med på kanalen minst siden 2005 og til dags dato - med unntak av noen få perioder. Du har nok rett i at det sjelden er et stort tema, men det har blitt nevnt mange ganger. Både i prekener av Jan Hanvold og av callcenter-verten i StudioDirekte. Hanvold har f.eks. noen ganger fortalt om omverdenens reaksjoner på hans utspill - f.eks. på "Märtha Louise er en representant fra helvete" og på spørsmål/utsagn på Facebook om dom.

Mitt svar: Jan har ytringsfrihet, som deg. Angrep på monarkiet fra annet hold er meget mer usaklig, ikke hans. Kongehuset er forpliktet på vår grunnlov. Jeg forstår at Martha vil utfolde, seg, men hun har en plikt som medlem av Kongehuset. Har du kristisert Willoch for hans kritikk, mange år før Jan? Jeg er selv monarkist av en grunn, for å holde den politiske klassen unna toppen. Ellers må du også skrive dette på konto at du misliker Jan H. Det har ingen konsekvens for ham eller oss partnere. Det kan forgifte ditt blod, om det blir for intenst.

Du viser til et amerikansk ordtak om suksess/vellykkethet; det ordtaket er kanskje rett i og for seg. Likevel: Mange av de virksomheter som lykkes her i verden, lykkes på bekostning av andres ulykke.

Mitt svar: Ikke enig, så fremt det ikke er ”criminal enterprises.” Dette er en lang debatt. Under ellers fri konkurransen, så vinner de med det beste produkt, jfr Job/ Apple. Jeg er investor, kjenner finansindustrien godt.  Jeg er meget kritisk til denne industrien, og der deler jeg din kritikk, og beklager at ikke påtalemyndigheter har gjort noe. Myndigheter beskytter dem. Her ligger problemet du med rette peker på, når visse industrier beskyttes av myndigheter, som da NRK ble gitt monopol, og de er ikke alene, det skader det alltid publikum, hvis de ikke kan velge den beste tjenesteyder. Jeg snakker om sann demokratisk kapitalisme, hvor alle stilles likt, som i sjakkspillet eller i fotball, klare regler for alle med en kyndig dommer. Ingen aktør med særfordeler. En lang debatt, og jeg støtter deg her, for utvalgte industrier, også utenom finans. Og her problemet det samme som når religioner blander seg med politikk, som skjer grovt med dnk. Rett din kritkk der. Jan H. er lengre fra det enn noen jeg kjenner, Han er ikke i seng med staten.

Mange diktatorer har hatt suksess, og mange nullskatteytere, slavedrivere og svindlere har suksess. Man kan se på hhv. militærparader, formue, fruktmengde og diverse luksus og si: "Du verden, her har du virkelig lykkes. Du må ha jobbet hardt og ydmykt." Det gir ikke nødvendigvis mening. Jeg sier ikke at Hanvold er i samme kategori som noen av disse, men poenget er klart nok; det at noe har suksess, tilsier ikke automatisk at det er av det gode.

Mitt svar: Ikke i min bok har de lykkes, gjerne kollapser alt, og du har helt rett slike finnes. Det som preger samfunn bygget på Judea/ Kristne verdier er at de ikke lykkes, særlig hvor etikken er innebygd i fra barnsben av. Les dette.
http://www.ionainstitute.ie/index.php?id=1336

Dog så har du rett, vi ser grove utglidninger, også i den vestlige verden. Jan H. driver en norsk bedrift, med åpne regnskaper, iht lov. Om han forbryter seg, så må han stå til ansvar. Problemet er mer hans suksess, og at de ikke har noe på ham. Det er mitt inntrykk. Derfor synes du og flere andre å være besatt av ham.

Regner egentlig med at vi er enige om de prinsippene, men det ser ut til å være lett å glemme dem i menighets- og kristensammenheng. Eller?

Mitt svar: Ja, jeg tror vi er enig. Med Jan H. ser jeg bare angrep. Jeg har studert hans bakgrunn, og vi har mye til felles. Vi fant vår tro, som en ubeskrivelig skatt, det kan nesten ikke beskrives. Også denne er sterkt misrepresentert i det norske samfunn. Jan går rett til essensen av hva kristen tro er. Det sagt, skjønner jeg hvorfor mange finner ham uspislig. Du aner ikke hvor mange miljøer jeg har vært innom, om mange ville sett rødt, med hensyn til Jan, og meg selv som nå en konservativ kristen. Det har ikke noe  med ham/ oss gjøre ”its all in their mind.” Norge er ett meget trangt samfunn, alle ser Dagsrevyen, det har gjort dem trangsynte, desinformerte og det merker vi som er konservativt kristne og venner av Israel.Det på toppen av andre interesser jeg har. De strider mot godkjente sannheter, og det liker ikke nordmenn. "Who cares."

 

 

Kommentar #10

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Det burde ha stått et fareskilt under VN-logoen på skjermen:) / Takk for svar

Publisert over 6 år siden
Helge Sundar Loekke. Gå til den siterte teksten.
Mitt svar: Jeg antar du har skannet hva de tilbyr, og det begeistret eller ikke, smaksprøven var gratis. Nei, jeg ser ikke problemet, "move on." Jeg skanner en serie norske nettaviser, men kjøper ingen lenger (på over 15 år), selv om jeg en gang gledet med til å ta inn Aftenposten. Norge I Dag er en avis jeg vil betale for. Om du mener VN er skadelig for publikum, så har du full rett til å starte en kampanje, hvis det er hva du bedriver. Ingen stopper deg, aller mist Jan H.

Hei, og takk for svar.

Ad det siterte:

Jeg følger med på kanalen med interesse. Slik kan man si det.

Vet ikke helt om man kan kalle min og andres kritikk for kampanje(r). Men det er sant at Hanvold kan være ganske real og grei når det gjelder folks kritikk. Like fullt er han tydelig om at han ikke gidder å høre på noe av kritikken - han vil kun høre etter eller bry seg hvis/når det er støttepartnere som har noe å innvende eller gi råd om. Det syns jeg er ganske betenkelig.

Noe annet betenkelig er at Jan Hanvold hindrer en mengde mennesker i å poste noe, og "like" på Facebook-profilen hans - og sletter kritiske spørsmål der. Jeg snakker da ikke om de perverse og bannende skjellsord som dessverre også har blitt ham til del, men om naturlige, kritisk konfronterende innvendinger. Selv om han har bestemmelsesrett og modereringsansvar på egen Facebook-vegg, behøver han ikke å sensurere vekk så ekstremt mye. Slik sensurvirksomhet kan vitne om at han ikke tåler kritikk så godt som han gir uttrykk for. Han ser ut til å like å gi inntrykk av at kritikk preller av som vann på gåsa. Han har snakket ganske høyt og mye om demokrati og ytringsfrihet, men i hvor høy grad lever man som man lærer når man blokkerer, sletter og sensurerer medmenneskers meningsytringer over en lav sko?

Her er utdrag av oppdateringen Jan Hanvold la ut på Facebook for et par timer siden (min utheving):

"(...) igang med møtene med Dr tim og Cherrie Peterson, USA. Og med fokus på familie-vekkelse og sterkt i profetiske ord. Setter vi rammen for å gå videre med den bønne-barn vekkelsen som vi har fokus på. Så møtene er onsdag,torsdag, fredag, lørdag og søndag. Som også går på lufta.
Idag har vi også sparket igang vår nye DAB radio. Som dekker Akershus, Østfold og Oslo. (...) Halleluja, folk hører på radioen i bilen, så de får høre evangeliet i bilen. Dette er en stor glede, fordi vi har opplevd hvordan radioen når mange mennesker som ellers ikke går i kirke. Jeg husker en forretningsmann, kom bort til meg for noen måneders siden , å sa: Jeg hørte deg på radioen på 90 tallet. Og har tenkt mye på hva du sa angående bønn. At du magniserte deg med bønnesvaret. At du ble dratt imot bønnesvaret og bønnesvaret ble dratt imot deg. (...)"

Hanvold - og mannen han møtte - bekrefter her Hanvolds lære om en form for magnetisering. Er du klar over at dette ikke er kristen lære, men new age og/eller New Thought, og mer liknende f.eks. en type Bahaii-lære enn det likner Bibelen?

Jeg spurte deg om du hadde fått med deg hvilken finansieringsmetode Jan Hanvold har sagt at Gud befalte for TV-kanalen. Du svarer bl.a. at det "mye er basert på bønn og en stor gave". Det er korrekt at Hanvold har snakket mye om at bønn er viktig for kanalen, og kanskje har han sagt noe spesifikt om en bestemt stor gave som ble ekstra viktig. Imidlertid er ikke dette det han har sagt om Guds såkalte tiltale til ham, en tiltale han "måtte være lydig mot". Det Hanvold har fortalt, flere ganger, er at Gud sa at TV-kanalen skulle finansieres/holdes oppe ved "loven om å så og høste". Du har antakelig hørt litt av og om hvordan akkurat Jan Hanvolds variant av såing og høsting foregår. Han kan ha noen bibelske poeng her og der, men han bruker dem i en nokså spesiell smørje som summa summarum utgjør "multiplikasjon av penger". Det er mye jeg kunne ha skrevet om dette.

NRK har fortsatt en del proffe folk, vil jeg hevde ... Du skriver at de kun hadde det for en del år siden.

Du skriver:

"Jan har ytringsfrihet, som deg. Angrep på monarkiet fra annet hold er meget mer usaklig, ikke hans. Kongehuset er forpliktet på vår grunnlov. Jeg forstår at Martha vil utfolde, seg, men hun har en plikt som medlem av Kongehuset. Har du kristisert Willoch for hans kritikk, mange år før Jan? Jeg er selv monarkist av en grunn, for å holde den politiske klassen unna toppen. Ellers må du også skrive dette på konto at du misliker Jan H. Det har ingen konsekvens for ham eller oss partnere. Det kan forgifte ditt blod, om det blir for intenst."

Mitt svar på dette: Jan Kaare Hanvold har ett sett med normer for sin ytringsfrihet og et annet sett med normer for andres. Ellers er jeg enig i at diverse angrep på kongehuset fra annet hold har vært både usaklig og usmakelig. Det fritar imidlertid ikke et angivelig stort kristent lederforbilde fra et visst ytringsansvar.

Ang. prinsesse Märtha Louise så har hun jo meget mindre av plikter enn det broren, HKH Haakon Magnus, og svigerinnen, Kronprinsesse Mette Marit, har. Hun er egentlig ganske fri. Klart det kan diskuteres hvor fri og "utsvevende" hun "bør være". Og jeg er enig i at det har vært mye rart med disse såkalte englene etc. Men hun er ikke i en pastorstilling og gir seg iallfall ikke ut for å ha stor kristentro eller å være på rett vei med Gud fordi hun "får forfølgelse" for ting hun gjør. Det gjør Hanvold, for å ta en viss sammenlikning, enda han også farer med nyreligiøs lære her og der.

Jeg vet ikke helt hvilken kritikk fra Willoch du sikter til, men jeg har jo ikke levd så lenge som du og ikke fått med meg alt her i verden. Men igjen vil jeg dra dette argumentet med pastor, kristen, forbilde osv.; Willoch har ikke påberopt seg å være en stor kristen, iallfall ikke etter det jeg har hørt. Og Hanvold framsatte dessuten en teologisk tese - om at M. Louise faktisk kom fra helvete - et utsagn som ikke bare hørtes spottende ut, men også skurrer teologisk sett. Helvete skulle vel være et straffested opprettet av Gud, for de som aldri noen gang ville omvende seg, og et sted som det ikke gikk an å komme ut av? Et sted de levende ikke akkurat kan komme fra, da de lever her og nå på jorda. Men Hanvold og andre "supertrosbevegere" lærer altså sine disipler at den onde og hans representanter kommer derfra.

Ang. evt. konsekvenser for støttepartnere: Jeg har faktisk hatt kontakt med partnere som har vært i tvil om videre støtte til TV Visjon Norge pga. visse utsagn eller praksiser. De kan m.a.o. kalles "på vippen" og kanskje t.o.m. skeptiske og kritiske. Så heldigvis tar du litt feil, og lykkeligvis fins det altså skilnader og nyanser når det gjelder de tusener av støttepartnere VisjonNorge-imperiet har. Det er dessuten en del som får avsmak når de får høre og se hva Hanvold og co. faktisk lærer, sånn i bunn og grunn.

Jeg er litt enig med deg ang. "enterprises" (foretak etc.) - i at en del av dette "er en lang debatt". Det helt eller nesten helt frie markedet, lave skatter og andre "thatcheriske" og "friedmanske" favoritter er ikke akkurat en fin ting. Jeg så en bra dokumentarfilm i går - den heter "The Shock Doctrine". Kjenner du til den? (Svar hvis du vil.) Jeg har mine synspunkter fra før av, jeg, men det var en meningsfylt, dyp nok og samtidig enkel nok beskrivelse av mange av de meningsløse og ødeleggende trekkene som fins ved frie markeder. Og av hvordan en del politiske ledere forholder seg til markedet og mennesker før, under og etter sjokkerende eller kriseartede hendelser.

Det ser ut for at vi er enige om noe, selv om vi er grunnleggende uenige når det gjelder kapitalismen og en del vedr. hva som er et gagnlig styresett. Jeg tror ikke på at det fins noe sånt som "demokratisk kapitalisme". Det er fint å rette søkelys mot virksomheter som blir (for) beskyttet av myndigheter, selv om jeg da syns man helst bør se på et tilfelle eller to i USA ifm. finanskrisen. Men det er ikke nødvendigvis så mye bedre om hvem som helst kan starte opp hva som helst og alltid prøve å utkonkurrere andre på pris, i et nærmest evig jag. Mye av kapitalismen holdes jo i høy grad oppe av moderne slavearbeid, fordi prisen skal ned, ned, ned for oss i vest. For å si det litt banalt, sånn på tampen.

Men det er godt at du er opptatt av klare regler. Jeg har også respekt for at du kjenner finansindustrien godt, selv om vi nok er grunnleggende uenige. Du har nok sett mye på nært hold og vet litt om hva som fungerer og ikke fungerer i deler av markedet.

Du skriver: "(...) det samme som når religioner blander seg med politikk, som skjer grovt med dnk. Rett din kritkk der. Jan H. er lengre fra det enn noen jeg kjenner, Han er ikke i seng med staten." Nei, han er ikke i seng med staten, men akkurat det å blande politikk og religion er han en kløpper til. Ref. diverse politiske uttalelser i en årrekke, med en slags kulminasjon i noen måneder i fjor.

Det spørs om jeg eller andre er helt besatt av Jan Hanvold, men det er sant at vi er en del som blir provosert av det du kaller suksessen hans. Ikke fordi jeg/vi ikke kan tåle at han lykkes med noe, men fordi det er noen tusener av mennesker som har gitt noen millioner av kroner for at han skal kunne holde imperiet oppe. For å nevne noe. Jeg sier ikke at motivene hans nødvendigvis er bare gale, og det kan jeg uansett ikke slå fast så mye sikkert om. Imidlertid er det i høy grad han personlig som har tatt opp store lån, mens andre har betalt dem ned. Han driver business. Forretninger. Så det er ikke bare religion og politikk, men også forretninger, som blandes. Noe av det litt leie er at det ikke fins så mange regler eller lover man kan se at han bryter - det har du rett i. Det betyr ikke at han oppfører seg bra, men at ting han gjør, "faller mellom stoler". Det er en del som er etisk og moralsk betenkelig. Men han slipper f.eks. unna når folk har klaget ham og uttalelser inn for Pressens faglige utvalg, og han slipper unna en del skattedommer fordi han har et slags regnskap og er blitt ganske grundig når det gjelder alle millioner som kommer inn.

Hyggelig å være enige om noe. Men du skriver at "med Jan H. ser du bare angrep". Det er kanskje å ta litt i? Om du ser på Facebook-veggen hans, er det iallfall stort sett "halleluja", "amen", "så bra" og "fantastisk", noen hundretalls "likes" på profilen og flere titalls "likes" på mange av postingene.

Du skriver at "Jan går rett til essensen av hva kristen tro er". Det finner jeg vanskelig å svelge at du sier. Det er svært sjelden han gjør det etter det jeg kan se. En eneste gang hørte jeg ham forkynne evangeliet, ordet om korset, i møtene fra Forum kino sist, som jeg så mye av. Ellers var det mye om hans syn på penger og det å være såkalt full i Ånden. Det har ikke mye med kristen tro å gjøre. Essensen er det langt unna.

Konservativ kristendom har jeg ikke nødvendigvis mye imot - det er snarere fordømmelse, manipulering, pengesnikksnakk o.a. som kommer attåt, jeg har noe imot.

Jan Hanvold har likevel sine positive sider, helt klart, og han er på noen måter mer real enn mange andre kristenledere. Han virker ærligere og åpnere enn mange i mange spørsmål. Men dette med forretningsdrivingen er det verd å stille spørsmålstegn bak. Hvor ærlig og åpen er han egentlig om alt her? Og hvor klokt er det å blande så mye forretningsmessig, og imperieutvidende, med "det å gi sitt såkorn til at evangeliet skal nå ut"? Trenger man barnehage på Visjon Gjestegård og hotell på Hallingskarvet, så vel som kinolokaler i Bergen, for at "evangeliet skal gå ut"? Hallo, over tretti millioner kroner kostet det Hanvold og noen få til å kjøpe Forum kino for noen år siden. Tror du virkelig at Gud ba ham om å kjøpe dette? Og mener du at Hanvolds bruk av bibelversene "kom og kjøp uten penger, uten betaling vin og melk" har å gjøre med "essensen" av kristenlivet?

Uakseptabelt, det er det der. Uforskammet. Først ta opp millionlån, etter knapt noen demokratisk prosess blant venner og partnere overhodet, og deretter gå gjennom krise etter krise med pensjonister og diverse andre som "trofaste givere" (les: nedbetalere på overmodige "visjonære" sitt lån). Skjønt jeg kan skjønne at Hanvold har vært så vågal hvis han absolutt tror at himmelens og jordens skaper har talt til ham, og han ønsker å være lydig mot ham og gjøre ting helhjertet. Ja, ja, du får tenke sjæl. Bare husk at du ikke har funnet vidundermedisin og all verdens problemers løsning når du har "funnet" Hanvold. Greit å kjenne seg igjen, men ugreit å sluke det meste av det han sier.

Det er jo greit at du peker på noen tendenser i Norge om "allment aksepterte sannheter" o.l., men det er litt skummelt at du drar ting så langt som du gjør. Dessuten ser tydeligvis ikke alle på Dagsrevyen, slik du hevder; det er jo bare å lese ditt innlegg og følge med på Jan "herr Blokade" Hanvold sine Internett-oppdateringer. Da skjønner man at det fins en slags ghetto som vaffall ikke ska se på den dær drittkannalen. Skjønner'u? Kan du si.

Kommentar #11

Helge Sundar Loekke

0 innlegg  519 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Jeg følger med på kanalen med interesse. Slik kan man si det.

Takk for respons Sigmund, jeg tar til etteretning at dette er ditt syn på Jan og VN, selv om jeg anbefaler deg å bruke tiden til noe annet, uansett det er ditt valg. Jeg forstår også hvorfor det er mange som reagerer på Jans form. Han har funnet en nisje, mange kristne er takknemmelig for VN. Du er ikke blant dem, greit nok, og vil du bruke tid på dette, er det opp til deg.

Grunnen til at jeg skal legge ned min kritikk av deg, er fordi jeg faktisk har vært inne i en fase den siste tiden, ja selv de siste 48 timer, som har fått meg til å tenke, samt ta personlige valg. Det er områder innen norsk samfunnsliv og kristenliv, som faktisk har hatt ett slikt negativt grep på meg, at jeg så det ble en personlig belastning. Og det er mitt ansvar, for meg så det ble ett slags slaveri, fordi jeg mistet følelsen av Guds/ Jesus nærvær i mitt hjerte, om jeg gikk ned den avenyen. Det blir mer og mer uakseptabelt.

Det er til tider skikkelig skadelig for min sjelefred. Jeg ser at du er en mye yngre mann, full av pågangsmot. Jeg ser tilbake, jeg er 60 + ser jeg at jeg kastet bort mye tid på ting, som bare skadet meg, som jeg ikke kunne gjøre noe med. Det ledet til en alvorlig livskrise, som jeg kom meg ut av, og det startet med en bønn. Det positive var at jeg lærte mye, og det var som Gud tok meg dit, for å filleriste meg.

Min kristne tro reddet meg, men selv med den ser jeg at jeg vender tilbake til gamle mønster, hvis jeg er uoppmerskom. Jeg var oppe 03:00 i morges, gikk inn i bønn, og kom ut fornyet. Jeg hadde ett innlegg i går (ikke til deg), som faktisk voldte meg en god del smerte. Uansett hva min motdebattant ytret, så påførte jeg meg selv unødvendige smerte. Derfor er det mulig jeg ikke blir aktiv hos VL, fra nå.

Jeg er eldre enn Jan, men alt han forteller om sitt liv kjenner jeg, igjen helt tilbake til folkeskolen, forakten for all øvrighet, polirtisk korrekthet, og vårt møte med vår kristne tro er like viktig for oss begge. Så jeg er en fans, for han ser hva jeg ser i skriften. Du er ikke en fans, det er alt, han har en plass i mitt hjerte, ikke i ditt.

Hvis jeg har vært kritisk mot deg, så trekker jeg det tilbake. Det er folk i politikken og norsk kirkeliv, som har brakt opp så mye i meg, som jeg ikke ønsker å drasse på. Og det å debattere på VL har hver kveld gitt meg en tomhetsfølelse. Det er folk der som jeg er på linje med, de som jeg er uening påvriker jeg ikke, det sliter bare på kreftene og debattere i det uendelige, de er da heller ikke interessert. Jeg vet hvor de kommer fra, jeg var student fra 60 tallet, og intet er nytt for meg. Jeg var poltisk koservativ fra jeg tenåring, selv om jeg vokste opp på ett ensidig industristed.  Uansett Gud Velsigne deg, du får ta dine valg. Du vet hvor jeg står, jeg står med Jan.

 

Kommentar #12

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Flott

Publisert over 6 år siden
Bill Gaither konsert i kveld. Heilt topp TV
Kommentar #13

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.
Bill Gaither konsert i kveld. Heilt topp TV

Det er mange som liker Bill Gaither og kompani. De fins kanskje på flere kanaler?

Var det mellom 18.00 og 20.00 konserten ble sendt?

Kommentar #14

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Takk for åpen og modig kommentar

Publisert over 6 år siden
Helge Sundar Loekke. Gå til den siterte teksten.
Derfor er det mulig jeg ikke blir aktiv hos VL, fra nå.

Jeg er eldre enn Jan, men alt han forteller om sitt liv kjenner jeg, igjen helt tilbake til folkeskolen, forakten for all øvrighet, polirtisk korrekthet, og vårt møte med vår kristne tro er like viktig for oss begge. Så jeg er en fans, for han ser hva jeg ser i skriften. Du er ikke en fans, det er alt, han har en plass i mitt hjerte, ikke i ditt.

Hvis jeg har vært kritisk mot deg, så trekker jeg det tilbake. Det er folk i politikken og norsk kirkeliv, som har brakt opp så mye i meg, som jeg ikke ønsker å drasse på. Og det å debattere på VL har hver kveld gitt meg en tomhetsfølelse. Det er folk der som jeg er på linje med, de som jeg er uening påvriker jeg ikke, det sliter bare på kreftene og debattere i det uendelige, de er da heller ikke interessert. Jeg vet hvor de kommer fra, jeg var student fra 60 tallet, og intet er nytt for meg. Jeg var poltisk koservativ fra jeg tenåring, selv om jeg vokste opp på ett ensidig industristed. Uansett Gud Velsigne deg, du får ta dine valg. Du vet hvor jeg står, jeg står med Jan.

Jeg syns det står respekt av at du har, og bruker, evne til selvransakelse og det å "ta ett skritt tilbake". Mange Hanvold-fans viser sjelden eller aldri evnen til slik egenevaluering og slik vennlighet mot kritikere, iallfall ikke så offentlig. Jeg har ingen formening om du deltar for lite eller for mye, eller hvem du evt. bruker for mye tid på å kritisere. I utgangspunktet har vi kanskje ulikt syn på kritikk generelt, samtidig som man selv må kjenne "hvor skoen trykker" og hva som er riktig bruk av tid.

Det er uansett tilgitt fra min side dersom du var for krass mot meg; jeg vet ikke om jeg engang har tenkt på det. Det jeg først og fremst syns er dumt, er ikke folks krasshet eller kritikk mot meg, men f.eks. det å ikke ville svare på konkrete innvendinger. Litt høyde kan man ta for at ting drukner i en folksom og fyldig debatt, men det er trolig ikke tilfelle i debatter som denne.

Så jeg lurer på om du er enig eller uenig i de innvendinger og konkrete eksempler ("magnetisering" m.m.) jeg tok opp i forrige kommentar. Og hvis du er enig, hva sier det om Jan Hanvolds lære? Er den like sunn som det du hevder? Det du sier at dere begge "ser i Skriften", er det nødvendigvis sant og godt fordi om det er gjenkjennelig og gir en følelse av tilhørighet/likhet med Hanvold?

Jeg lurer også på om du er enig i at man kan "elske sin neste" og ville en person vel selv om man kritiserer og kategoriserer vedkommende i noen grad. Jesus sa man skulle elske sine fiender, sa han ikke? Da er det jo også mulig. En fiende eller en annen man ikke akkurat er positivt innstilt til, er ikke nødvendigvis en man hater eller "ikke har i hjertet". Og om vi elsker/bryr oss om dem som står oss nær (familiemessig eller kanskje læremessig), er det noe å skryte av? Ikke at du skryter, men du skjønner kanskje hva jeg mener ... Jesus spurte om ikke hedningene gjør akkurat det samme.

Uansett: Hvem jeg har eller ikke har i hjertet, vet ikke du noe særlig om. Enig? Det var kanskje bare en forsnakkelse?

Om du er helt matt av Verdidebatt eller debattering generelt, har jeg respekt for det, og jeg kan ikke kreve noe svar på spørsmål og innvendinger. Jeg tror de fleste av dem med profil i forumet, tar noen skikkelige pauser innimellom. Det er helt normalt, sunt, forståelig og akseptabelt at noen kjenner at de trenger en pause. Det å finne rett balanse midt oppe i alt man er engasjert i følelsesmessig og/eller fordi man har spisskompetanse eller/og syns noen er på jordet ... - det er en kunst. Skal man "gå inn på den veien", skrive en kommentar i den debatten der eller der og risikere at det krever mer tid eller tilstedeværelse enn det man syns man har til rådighet? Det lønner seg vel ofte med et visst overskudd. Samtidig er man ikke pliktig til noe som helst. Og det er viktigere/bedre at det kommer en sen og god svarkommentar en eller annen gang, enn at det kommer en kjapp og lite gjennomtenkt, eller ingen overhodet.

Det å kjenne en tomhetsfølelse etter enkelte runder med diskusjon, det tror jeg mange av oss kan kjenne litt igjen. Jeg pleier å ta en pause, eller skrive lite eller sjelden, når jeg føler det omtrent sånn. Jeg har mye glede av diskusjoner og skriving, og kjenner også ofte at det har vært givende når jeg går fra tastaturet. Det trenger ikke å ha med om man får overbevist folk å gjøre, men dreier seg kanskje om spennende "møter" med mennesker, gleden over å reflektere over andres innspill og egne erfaringer og "kunnskaps- og kulturutveksling". Høres ikke godt ut hvis det er tomhet hver gang. Men tidsbruk på Internett, mer generelt, er en utfordring for mange, tidvis inkl. meg selv. Jeg takker for påminnelse om at det er viktig og klokt å bruke tid på ting man kan gjøre noe med, og på det som man kjenner bygger en opp.

Jeg har respekt for dere som har mange flere år "på ryggen" enn det jeg selv har. Samtidig ser det for meg ut til at alder og livserfaring ikke akkurat garanterer mot feilvurderinger. Jeg tenker da, som du kanskje skjønner, på dette med hvordan man stiller seg til trosbevegelsen og originale, men i mine øyne usunne, ledertyper. Originalitet, og en form/stil som tidvis er forfriskende, som hos Hanvold, kan kaste glans over usunt læreinnhold slik at en del mennesker i diverse aldre kjenner seg "revitalisert". Imidlertid kan de bli så oppmuntret av å kjenne seg igjen e.l., at de overser ting de bør tenke over. Jeg vet ikke om du er helt der, men jeg opplever det litt slik. Jeg tror du har mye kunnskap og at jeg sikkert kunne ha lært mye av deg, men at du likevel gjør noen svært lite lure vurderinger når det gjelder omfavnelsen av Visjon Norge og Hanvolds pengegalopp. Men som du sier, velger vi jo selv. Du sier du "står med Jan", men jeg håper ikke at dette er noe du føler deg tvunget til, eller noe du ser på som en slags trygghet for at du er på rett vei med Gud e.l.

Selv om jeg er en del yngre, syns jeg dette er et greit råd å gi deg: Ta iallfall vare på din evne til refleksjon og kritisk tenkning; ikke vektlegg Hanvolds eller andres forkynnelse om at "intellektet og kritikken står i veien for en nær relasjon til Herren". Porsjonering og timing av kritikk er så sin sak og er nok viktig, men man kan ikke "kaste spedbarnet ut med badevannet" (for å bruke et uttrykk enkelte debattanter har brukt i sin appell til meg om å ikke forkaste alt karismatisk ...)

Jeg håper ikke - og tror ikke - at Jan Hanvold har forakt for all øvrighet ... Ref. ditt utsagn i det siterte. Og hvor bibelsk fundert er i så fall en slik forakt? Samtidig kan jeg kjenne både en slags forakt (dog ikke i nærheten av mot alle øvrighetspersoner) og et visst "opprør" selv, og syns det er bedre at vi er ærlige om det enn å late som om vi digger enhver politiker.

Beste ønsker for deg, kritisk eller ikke og på Verdidebatt eller ikke! Takk for meningsutveksling så langt!

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 1490 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1122 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
13 dager siden / 1080 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
9 dager siden / 971 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 544 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
18 dager siden / 445 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere