Sigmund Voll Ådnøy

Skribent og Visjon Norge-kritikar
138

"Trenger'u ei kone?"

Du kan "så" penger for å få ei kone. Bare spør Jan Hanvold, som ber deg "så spesifikk" og slo dette fast for noen minutter siden. Eller spør Geir Apold, som kort etterpå bekreftet dette: "Ja, hvis du trenger ei kone eller en mann (...)"

Publisert: 22. feb 2014

Ja, hva syns du som leser?

Skal man la noen omsorgsfulle handlinger - som nødhjelp, forbønn og en sjelden gang forkynnelse av evangeliet - få avgjøre at TV Visjon Norge er en TV-kanal "til velsignelse"? Skal man tro Jan Hanvolds budskap om at TV-kanalen er nødvendig for at evangeliet skal nå dem Gud vil nå, med et godt budskap? Eller skal man ta de alvorlige villfarelsene og vrangforestillingene som titt og ofte serveres, på alvor? Skal man ta eiendomskjøp, diverse låneopptak og giverlokking med "Hallingskarvet" på alvor? For å nevne noe.

Det er så mye vi kunne ha tatt tak i, det er så mye jeg kunne ha nevnt. Det er et mangfold av uttalelser, lærer og vrengebilder man kunne ha brukt som innfallsvinkel.

Det er mulig at jeg - eller gjerne noen andre - skriver en kronikk eller et annet lengre, seriøst innlegg snart. Visjon Norge er ikke en positiv samfunnsaktør. Det er ikke ditt eller mitt ansvar, som kristne eller samfunnsengasjerte, å hjelpe Jan Hanvold ut av hans økonomiske k(r)amper. Det virker imidlertid som om han selv mener det. Dem har han og noen få andre udemokratisk og impulsivt skapt på egenhånd.

Det blir ikke noe slikt innlegg fra meg helt med det første. Men i mellomtiden syns jeg at det er på sin plass å dele et lite stikk og noen stikkord.

Vil du ha "helligåndsvodka" eller gi deg hen til en lære om at Darrel Stott er en profet som kan gjøre kristne forretningsmenn vellykkede og rike? Eller vil du si deg enig i at Visjon Norge er et problem for norske kristne og deres rykte? Kanalen er faktisk mer generelt et samfunnsproblem, for den sniker seg inn i 98 % av norske husstander. Dette siden Jan Hanvold tross alt er raus på noen måter. Bl.a. på den måten at han har betalt for at folk får inn kanalen gratis på det digitale bakkenettet. Men hadde han penger til det? Nei, og hvorfor skulle han trenge det? Han tror jo at Gud har kalt ham, og vet at han kan presse en mengde TV-seere til å rydde opp i lånet i etterkant. 

For den som vil følge med på siste møtet i denne "troskanalen" sin møteserie i Forum kino i Bergen, er det bare å skru på kanalen nå. Evt. gå til web-TV-sendinga på www.visjonnorge.com. Der er det "wow-ow-ow", "wollawollawomba", vranglære om engler og historier om kontakt med Bob Jones og John Arnott - og selvskryt. God fornøyelse.

God helg!

----

Innlegg også lagt ut på bloggen "Faste og mindre faste blikk på samfunn, språk og kultur"

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Why?

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
For den som vil følge med på siste møtet i denne "troskanalen" sin møteserie i Forum kino i Bergen, er det bare å skru på kanalen nå.

Ikke er det til velsignelse, det de sier er vranglære og svada. Så hvorfor er vi så interessert i det? :-D De har seere og givere. De får det til å gå rundt. Så selv om ikke vi ser behovet, så er det maaaange andre som ser det. Og kanalen går sin gang, nettopp fordi det finnes folk der ute som faktisk(!) tror at Gud kan gi deg "en kone for ei krone" eller at 2014 er året da den stoooooore vekkelsen kommer til Norge, for det har profeten (enda en) sagt igjen.

Noe må en finne på mens en venter.

Kommentar #2

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Huff!

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Ja, hva syns du som leser?

Kan dette i det hele tatt kalles kristendom?  Jeg svitsjet innom kanalen - men nå var det en bedehus-"sviske" med Donald Bergagård som tonet ut.

Kommentar #3

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Fascinerende svada

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Ikke er det til velsignelse, det de sier er vranglære og svada. Så hvorfor er vi så interessert i det? :-D

Dels fordi det er fascinerende, dels fordi man ønsker å holde seg oppdatert om samfunnets strømninger? Tidvis fordi det er underholdende ...?

For min egen del syns jeg - i tillegg til mitt "antikarismatiske" engasjement - at det er spennende med sosiologi og psykologi. Jeg fascineres/undres bl.a. over maktbalansen i enkelte miljøer og situasjoner. Jeg finner det interessant å følge med på trender, og på retorikk og språklige virkemidler som ledere, både i religiøst og politisk liv, tar i bruk.

Enhver må selv vurdere hva han/hun skal bruke tida si på, men jeg finner det verdifullt å holde meg oppdatert om det jeg ser på som helseskadelig forkynnelse. En forkynnelse som når og utrolig nok blir trodd av tusenvis av medmennesker. Jeg klarer ikke å stille meg likegyldig til det. Det betyr ikke at jeg mener at alle er nødt til å følge med eller "henge seg opp i" hva de trosfolka der driver med, i samme grad som jeg ... :)

Det er vel litt sånn menneskelig innbakt i oss - det at vi "sier fra" når vi ser eller hører noe urettferdig eller urimelig. I hvilken grad og på hvilken arena man uttaler seg om hvilket emne, det varierer naturligvis. Man finner ulike ting hensiktsmessig, og oppnår kontakt med ulike folk. Noen ganger "sier man fra" mest fordi man kjenner behov for å reagere, mens andre ganger skjer det i omsorg eller for å dra i gang en diskusjon.

Noen betraktninger en lørdagskveld :)

Kommentar #4

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Enhver må selv vurdere hva han/hun skal bruke tida si på, men jeg finner det verdifullt å holde meg oppdatert om det jeg ser på som helseskadelig forkynnelse.

Jeg har fulgt med jeg, altså :-D Det ska'kkje stå på det. Men selv om jeg ikke tror på noe av det, så har jeg innsett at det er mange som tror og som også har både glede og nytte av kanalen. Hvor skadelig det er for dem, vet jeg ikke. Hadde jeg hatt noe å si, ville jeg frarådet folk å gå på slike møter, men jeg har faktisk ingen "stemmerett" i fremmedes liv.

Det hele blir et spørsmål om tolkning og hva man har tro for. Tror jeg.

Kommentar #5

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Kan dette i det hele tatt kalles kristendom? Jeg svitsjet innom kanalen - men nå var det en bedehus-"sviske" med Donald Bergagård som tonet ut.

De deler av forkynnelsen som er så ekstreme, er ikke kristendom i mine øyne.

Det ble tidsmessig ble litt feil i innlegget med det jeg skrev "om noen minutter siden" og web-TV-lenken. Dette siden innlegget oppga et nytt, senere publiseringstidspunkt etter en litt sein redigering fra min side.

Men for de som er interessert i et innblikk i den nylig gjennomførte møteserie: Man kan velge ulike opptak via menyen, nederst eller til høyre, på samme side. Eller hva med "profetinnen" Beverly Angel

Litt pussig/fascinerende er det forresten med en del av disse personnavnene, når man sammenlikner dem med budskapet forkynneren bringer. Ta f.eks. de følgende, hvorav alle - utenom "Creflo" - for øvrig har vært invitert til Visjon Norge:

Creflo Dollar

Beverly Angel

Debbie Rich (nå Rich som mellomnavn og Rester som mellomnavn)

Glory Backmann

Noe av det "fine" med å hente inn trosforkynnere langveisfra - foruten det "trosstyrkende navnet":

De kan fortelle deg masse "trosstyrkende" historier om diverse helsemessige eller trivielle mirakler som du "ikke kan" tilbakevise siden du ikke har vært i deres hjemland og sett om de snakker sant. Og du vil vel ikke tvile eller være kritisk, for da har du liten tro eller risikerer å spotte Gud. Win-win situation for the visionary televangelist and his anointed outreach to the simple souls who want to serve God. Eller no' i den duren :)

Jeg syns egentlig synd på Jan Hanvold. Men jeg syns også synd på folk som er fanget i mentaliteten de har adoptert fra ham.

Jeg vil ellers nevne at jeg syns kanalen iblant har svært interessante og respektable gjester. Da snakker jeg i all hovedsak om gjester og musikanter i studioet deres. (Flere av disse kjenner man til eller kan bli bedre kjent med gjennom annen medieopptreden eller Internett-sider.) Blant egne og gjestende forkynnere med mikrofon og en plattform osv., er den usunne forkynnelsen langt mer framtredende. 

Kommentar #6

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Det ska itj stå på det, nei:) "E det nåke knall i padd'n?"

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har fulgt med jeg, altså :-D Det ska'kkje stå på det. Men selv om jeg ikke tror på noe av det, så har jeg innsett at det er mange som tror og som også har både glede og nytte av kanalen. Hvor skadelig det er for dem, vet jeg ikke. Hadde jeg hatt noe å si, ville jeg frarådet folk å gå på slike møter, men jeg har faktisk ingen "stemmerett" i fremmedes liv.

Det hele blir et spørsmål om tolkning og hva man har tro for. Tror jeg.

Jo da, det er mange som føler de har glede og nytte av kanalen. Noen står til og med i et slags avhengighetsforhold.

Nøyaktig hvor skadelig noe evt. er for andre, vet ingen av oss. At en del forkynnelse er med å få folk til å gi seg til økonomiske problemer, kan vi være ganske trygge på. Så kan det så klart variere om de syns det er verdt det eller ikke, når de tenker seg om.

"Stemmerett" har vi ikke, men ytringsfrihet og "nabokjerring"-funksjon har vi heldigvis muligheten til å "tre inn i":) "Hadde jeg hatt noe å si," resonnerer du, men jeg tror kanskje at du har det. Who knows? God knows?

Med innlegget mitt her har jeg gitt de som leser, noe å ta stilling til, delvis ved å faktisk be dem om å ta en kikk. Og altså gjøre seg opp sin egen mening. Folka der borte i Hokksund og Drammen må gjerne ytre seg og forkynne det de vil av godt og dårlig - men de trenger ikke all TV-driften og eiendommen de har, for å gjøre det ... 

Og så tar jeg gjerne en god debatt, som du vet. Pluss kan lære av innspill fra deg, eller til og med fra ihuga VN-entusiaster. Eller morer eller akker meg over en evt. dårlig en.

(Denne kommentaren var ikke for å "krangle" med deg, altså, men dels et svar til deg og dels et utspill mer generelt. :P)

Kommentar #7

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
men de trenger ikke all TV-driften og eiendommen de har, for å gjøre det ...

Sant nok. Hørte forresten Hanvold røpe hvor mye det koster å drifte kanalen, pr. døgn. Fått med deg det? ;-)

Det gjorde hvertfall at jeg forstår bedre hvorfor de er så desperaaaaat etter meeeeer penger.

Kommentar #8

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Psevdonymer?

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Creflo Dollar

Beverly Angel

Debbie Rich (nå Rich som mellomnavn og Rester som mellomnavn)

Glory Backmann

Det skulle i så fall ikke forundre meg...

Kommentar #9

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Stemmer

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Hørte forresten Hanvold røpe hvor mye det koster å drifte kanalen, pr. døgn. Fått med deg det? ;-)

Det gjorde hvertfall at jeg forstår bedre hvorfor de er så desperaaaaat etter meeeeer penger.

Har hørt ham nevne døgn- eller timeprisen noen ganger, men husker ikke summen akkurat nå. Husker du? Noen hundre tusen om dagen og 42 000,- i timen? 

Jeg kan skjønne at det blir store summer, for de har virkelig en mengde utgifter bl.a. pga. nevnte satsing på digitalt bakkenett.

Kommentar #10

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Pseudonymer?

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Det skulle i så fall ikke forundre meg...

Det er jeg faktisk ikke helt sikker på. Debbie Rich var kanskje bare det hun het, men de tre andre er mer til å stusse over ... "Angel" er riktignok ikke helt uvanlig, men i kombinasjon med "embete som profetinne" blir det til at man undres. "Gloria" kunne kanskje ha vært vanlig - hvis Backman var fra Latin-Amerika ...(?!) Men hun er fra Finland, og det er det "angloamerikanske" "Glory" som er navnet.

Så vidt jeg husker, har Creflo Dollar fortalt noe om navnet sitt i et intervju en gang, men jeg husker ikke hva. Så vidt jeg husker var det en slags rolig forklaring og avfeiing av at det var noen stor sak. Han er jo en av de mest velstands- og pengepredikende av alle, så det er utrolig merkelig. Eneste forklaring slik jeg ser det, er at han kan tro på "kraften i navn" eller "hva man bekjenner", slik at han og andre rundt ham vil "magnetisere penger" e.l. når navnet hans blir brukt. Litt sånn newage-aktig, hvilket vi jo kjenner litt til fra trosbevegelsen for øvrig.

Kommentar #11

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Be-taling? "You pay, I pray"? / God natt

Publisert over 6 år siden

Når vi snakker om utgifter:

Det er diskutabelt hvor "bærekraftige" lønnsutgiftene er. Visjonæren selv framhevet, i Forum på torsdag eller fredag, at han betaler bønnelederen "en feit lønn" for å be - og bare det - på heltid.

Jeg gjør ikke narr av at de tror på bønn eller at Hanvold er raus, men stiller meg undrende til "kombinasjonen". Og det var første gang jeg kan huske at han har røpt en slik "lønnspolitikk". Det er greit at giverne er klar over at en del penger går til dette. Jeg skjønner at han vil ha bønn og erkjenner en slags avhengighet av det og Gud. Det kan virke ydmykt, men kanskje også litt unødvendig?

Det er jo som regel en del som ber for Visjon Norge både her og der. Forskjellen er at bønneleder Svein Lindsett på gjestegården har et nærere forhold til Hanvold og får med seg mer av ståa i hverdagen. Men jeg trodde at de vektla at Gud uansett ser alt og "taler til sine tjenere profetene". Så de mengdene som på Facebook skryter og roper om at de ber og velsigner - eller de hundrevis som ber for kanalen mer i det skjulte, er paradoksalt nok ikke bønnekraft nok i Hanvolds øyne. Her skal det be(-)tales. Vær så god, Svein, - "we pay, you pray!"

Jeg forstår godt at de må leve under et enormt press, og jeg tror dette presset får dem til å si visse ting de ellers ikke ville ha sagt.

På én av sendingene ble jeg faktisk litt rørt av noe av det Hanvold og Stott fortalte. Jeg syntes ikke bare synd på ham, men måtte gi ham rett i noen poenger. Da jeg fikk summet meg litt, var det likevel lett å konkludere at han ikke hadde argumentert godt for sin konklusjon - som innebærer at alle kristne som ikke har et fast menighetsfellesskap, bør gi ti prosent av inntekten sin til Visjon Norge. Og vel så det. Jeg kjøper(!) ikke den konklusjonen, selv om det i gylne øyeblikk deles aldri så fine vitnesbyrd og kjensgjerninger. De kan være så fine og reelle de bare vil. De "veier" ikke nok til at vi kan dele konklusjonen om at Hanvolds udemokratiske og egen-initierte millionlån-trosprosjekter er noekristne i alminnelighet skal støtte (og betale ned på). 

Man kan innvende at "én sjel er mer verd enn hele verden". Jeg ser den (tror jeg). Jeg tviler (huff) imidlertid på enkeltes tese om at Gud vil at enhver Ola Kristen og Kari Kristine Nordmann skal "finansiere endetidens vekkelse" gjennom "innhøstingsredskapet Visjon Norge".

Og hvor er logikken i Visjon Norges dobbeltkommunikasjon? Hvor er troen? De preker om "Jehova Jireh - Gud din forsørger" og "El Shaddai - Gud som er mer enn nok". De forkynner også det mer alminnelig kristne fra Bibelen - at man ikke skal bekymre seg for noe og at Gud vil gi en alt en trenger. Like fullt er hovedtema i mange sendinger at du som ser på, bør gi dem penger siden de er i krise. Så stor krise at de forteller deg at du vil få et opphold på Hallingskarvet hvis du gir ti tusen kroner.

Tanken bak, og "begrunnelsen" for, en slik praksis og "vantro" går omtrent i denne dur (moll?): "Gud sa til Jan Hanvold" at TV-kanalen ikke sku' finansieres av reklame, men bygges på "loven om å så og høste". Og så sa han visstnok at visjonæren skulle lære hans folk om denne loven. Ikke bare for å få inn penger nok til driften, men for at de selv sku' bli velsigna. "Kanalen er en grasrotkanal, hvor alle som tror på Jesus, slipper til," og hvor "alle kan være med å støtte, enten det er med penger eller bønn." Og oppleve at "de blir velsigna tilbake." Amen?? "Skjønner'u," det er en "himmelsk økonomi d dreier seg om.Halleluja."

Osv. osv. Vi får se hvor lenge det varer. Visjon Norge får ha "takk for følget", og personal og partnere lykke til på evt. andre arenaer.

Jeg håper at debatten holdes litt varm. Både her og der. Takk for kommentarer i denne tråden så langt.

God natt, og sov godt, alle mann og kvinns.

Kommentar #12

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Underholdningsverdi

Publisert over 6 år siden

Man skal slettes ikke kimse av den underholdningsverdien denne klovne-kanalen tross alt gir.  For ikke å snakke om de morsomme gjestene han tauer inn, hvorav forbløffende mange likner på sleske bruktbilselgere.  Når en predikant med en litt diffus historie og navn som f.eks. Greedy Prayson eller Bluff Goody dukker opp så lar man haken falle ned på brystet i stum beundring!

Men så går du dritt lei av alle "amen", "skjønner'u?" og "hallelujah" som Hanvold putter inn mellom annenhvert ord, og svitsjer over til de virkelig store sjarlatanene på "God TV" mens du spør deg sjøl om folk virkelig er så lettlurte som det kan synes.  Og det er de.

Ha en god søndag!

Kommentar #13

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Har hørt ham nevne døgn- eller timeprisen noen ganger, men husker ikke summen akkurat nå. Husker du? Noen hundre tusen om dagen og 42 000,- i timen?

Jeg mener det var mye mindre, men fortsatt nok til at det blir noen hundretusen i døgnet :-)

Kommentar #14

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Og hvor er logikken i Visjon Norges dobbeltkommunikasjon? Hvor er troen? De preker om "Jehova Jireh - Gud din forsørger" og "El Shaddai - Gud som er mer enn nok". De forkynner også det mer alminnelig kristne fra Bibelen - at man ikke skal bekymre seg for noe og at Gud vil gi en alt en trenger. Like fullt er hovedtema i mange sendinger at du som ser på, bør gi dem penger siden de er i krise. Så stor krise at de forteller deg at du vil få et opphold på Hallingskarvet hvis du gir ti tusen kroner.

Det var noe av det jeg ikke fikk til å stemme(!) Prinsippet om å "så og høste penger", ble i møteserien byttet ut med "så penger og høste sjeler". Hanvold har fått med seg at det er noen av oss som har nok penger, og som dermed ikke føler behov for å "så", fordi "vi trenger meeeer penger" eller bli velsignet økonomisk. Det dreide seg nemlig ikke om "mer penger" eller "nok penger", må vite, men om å "høste sjeler".

Så gjenstår det da å se om de fortsetter å love helbredelser og andre mirakler, for alle som gir (penger). Jeg bidrar gjerne med litt bønn. De tror jo på det også, så...

Kommentar #15

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Ever been to "Giga Faith Apocalyptic AND Back-To-Eden Center, Adam&Eve Dept., Inc.", Pølsa, Oklahomey? Just give them your tithe, and you'll thrive.

Publisert over 6 år siden
Rolf-Erik Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Man skal slettes ikke kimse av den underholdningsverdien denne klovne-kanalen tross alt gir. For ikke å snakke om de morsomme gjestene han tauer inn, hvorav forbløffende mange likner på sleske bruktbilselgere. Når en predikant med en litt diffus historie og navn som f.eks. Greedy Prayson eller Bluff Goody dukker opp så lar man haken falle ned på brystet i stum beundring! Men så går du dritt lei av alle

(God sundag.)

"hvorav forbløffende mange likner på sleske bruktbilselgere. Når en predikant med en litt diffus historie og navn som f.eks. Greedy Prayson eller Bluff Goody dukker opp så lar man haken falle ned på brystet i stum beundring!"

Du får sagt det ... Da har de kanskje ekstra special double dose of the "anoying" (anointing). Se for deg Eddie Murphy spille Creflo Dollar. Han har vel hatt en sånn rolle i en film en gang. Hadde han spilt akkurat megakirkepastordoktor Dollar, hadde underholdningsverdien økt ett hakk. Du ser kanskje vedkommende på "GOD TV" når du svipper innom der? Noe av det villeste er å se hvor dønn seriøs han virker, med mimikken og perverse "money cometh"-budskap. Virker ekstremt manipulerende. Han jobbet som psykolog e.l. tidligere og tok med seg en del menneskekjennskap derfra til "pastor"-jobben ...

Det er mye morsomt å se, ja. En del er meget vanskelig å ikke le av, selv om jeg syns mye bare er tragisk og ergrer meg over at en hel del gir og jubler uhemmet.

Jeg må si at du inspirerte meg litt med den kommentaren der. Her er andre forslag til navn på amerikaniserte trospredikanter og karismatiske trosforsamlinger o.l. Noen mer realitetsorientert enn andre:

Reverend Bill Dollar

Billsong Church

Rodney Howard-Brown(e) / Ronny Håvard Brun (kledelig, tatt i betraktning fascisttendenser i omtale av folk i salen)

Rich(ard) Mo(o)re (fra Howard-Brownes menighet)

Catch the Liar

Catch a Flyer

Catch the Flu

Hatch a Fire

Pastor Cannot Cope Land

Brølende Sam

Brask og Bram

Nølende Skam

Løpende, Tam

Kneggende Esel

Vrinskende Hingst

Rautende Fjellgrevling

(Snikende Tiger, Skjult Drage)

Utrusingssenteret 25/7

First Apostle Second-hand Bishop Superintendent-General-Intercessionary-Megafaith-Preacher Red-Devil-Supporting Comrad-of-C.-Peter-Wagner Mr.-Dr.-Pastor Jan-Fjåge Thorpe

(Ikke sååå usannsynlig, da)

Visjon Noge

Visjon (penge(partner))dorge

Vision No Way

Vision Runaway

Vision Leaven

Glory Pacman

Glory Batman

Glory Backpacker

Carol and John Are Not

Cod TV

Benny Bin

Benny Sin

Personangrep? Nei da, og se; jeg kan tulle med meg selv:

Sigmund Fjoll Åndøy

Kommentar #16

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Jeg mener det var mye mindre, men fortsatt nok til at det blir noen hundretusen i døgnet :-)

Akkurat. Det kan sikkert stemme.

Kommentar #17

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Skaff deg en hobby

Publisert over 6 år siden

Det ser ut til at du trenger det.

Kommentar #18

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Eller ei ... k..e?

Publisert over 6 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Det ser ut til at du trenger det.

For en god del år tilbake satt jeg på en kafe og overhørte følgende samtale mellom to unge menn.  Det var fredag og den ene sier:  Skal vi dra bort på Levende ord?  Han grunnga forespørselen videre til den noe motvillige kameraten - at det er så mye fine, rene og urørte jenter der borte - og at han gjerne ville ha hatt en kjærest han kunne stole på, som var sannferdig og som han kunne være trygg i lag med.  Etter en stund ble den motvillige stille og sammen forlot de besluttsomt lokalet....

Trolig var ikke disse troende, men kjærestesugne.  For oss som tror står det i Ordet:  "Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg."  Den som er selvisk kan egentlig ikke se hvor han går - han er åndelig og moralsk blind.  Den som har et delt sinn og er opptatt av både jordisk gods og Gud, mangler klarsyn ... tar du dette løftet på alvor ... så ligger konen i "alt det andre i tillegg".

Brandon Hampton er på øret - nyt

http://www.ihopkc.org/prayerroom/#asset/140217_TPR_1400/auto/true


Kommentar #19

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Det ser ut til at du trenger det.

En ny hobby hørtes kjekt ut.

Ellers forstår jeg at min kommentar som du kommenterte, var provoserende eller en anelse tåpelig. Det tok kanskje litt av, men var i det minste et kommentarinnhold noe beslektet med diskusjonens tema.

Du har kanskje også noe på hjertet i sakens anledning? Eller hoppet du bare innom for å be meg skaffe meg en fritidsgeskjeft?

God søndag.

Kommentar #20

Kjell G. Kristensen

115 innlegg  13843 kommentarer

Kan så være...

Publisert over 6 år siden

Knut Nygaard:

Trolig var ikke disse troende, men kjærestesugne. For oss som tror står det i Ordet: "Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg."
__________________________________________________________

Men i Guds rike har man ikke bruk for koner... dette skriver Matt.22.24-30 noe om da det er kjent at Moses har sagt (antakelig i sin lov) at om en mann dør barnløs skal hans bror gifte seg med enken for å holde brorens ætt oppe. Så var det 7 brødre hvor den eldste giftet seg, men døde barnløs og etterlot sin kone til broren.

Slik gikk det med den nest eldste og med den tredje, ja, med alle sju. Den siste som døde var kvinnen... så da begynte de å lure på hvem av dem som skulle ha henne som kone i oppstandelsen (= Guds rike) - for alle hadde jo vært gift med henne.

Men da svarte Jesus dem: «Dere farer vill fordi dere kjenner ikke skriftene og heller ikke Guds makt.For etter oppstandelsen verken gifter de seg eller blir giftet bort; nei, de er som engler i himmelen.

Så hvis man ønsker seg en kone, bør det helst skje FØR man søker Guds rike... eller?

Kommentar #21

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Oppstandelsen

Publisert over 6 år siden

Nå er jo det sentrale ordet for disse versene - Oppstandelsen.  Her snakker jo Jesus om de dødes oppstandelse og han bygger opp sin argumentasjon på en rent bokstavlig forståelse av at Gud er fedrenes Gud.

Han er ikke bare den Gud som VAR Abrahams Gud mens denne var i live, men han ER fremdeles Abrahams, Isaks og Jakobs Gud for han er ikke de dødes Gud, men de levendes - og de lever alle for ham.

Han er ikke Gud for noen som ikke eksisterer - og fordi de lever, skal de oppstå.

Når det gjelder kone ... før/etter ... så har vi nok i kristenNorge mange eksempler på at det å finne hverandre skjer mang en gang ut fra mennesker som har gått på dette Ordet - at det å gå på dette viser seg i en ferd som inviterer den andre inn ved at Gud er virksom i både den ene og den andre. 

Kommentar #22

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Uselviskhet?

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Den som er selvisk kan egentlig ikke se hvor han går - han er åndelig og moralsk blind. Den som har et delt sinn og er opptatt av både jordisk gods og Gud, mangler klarsyn ... tar du dette løftet på alvor ... så ligger konen i "alt det andre i tillegg".

Da er Hanvold blind. Hvorfor skulle han ellers, slik han lærer og lever, "blande troen og bønnene med et såkorn" - og det for å oppnå "dobbelt effekt" i egeninitierte bønnekamper for å få noe han ønsker seg? Han har tenkt sånn både når det gjelder jordisk gods, kona og det å få barn.

I noen øyeblikk "presiserer" han at man ikke kan kjøpe seg velsignelse. I andre øyeblikk forkynner han likevel indirekte dette som et ideal for både eget og andres liv. Enten det gjelder jernbanesviller til hagen, bygninger han har ønsket seg eller menneskelige relasjoner, har han framholdt dette: Et økonomisk såkorn gir dobbel bønneeffekt. Du må blande bønnene dine med et såkorn.

For noen år siden sa Hanvold også at bønnene må "blandes med begjær". Det er klart at man ofte ønsker/begjærer noe når man ber om det, men substantivet begjær gir et visst inntrykk av en svært "selvisk" og "kjødelig" lengten etter noe.

Jan Hanvold og dere andre trosbevegere snakker ofte om det å være lydig mot Gud.

Det å bekjenne diverse løsrevne bibelvers, "mikse" troen og bønnene med begjær og med en økonomisk gave til en eller annen "i Guds rike" og ta opp lån på noen millioner for å kjøpe det ene eller andre, er noe annet. Det er snarere et forsøk på å få Gud til å være lydig mot en selv og ens ønsker, lyster eller ambisjoner. Selv om disse kan virke eller være aldri så edle.

Når jeg hører Hanvold snakke om disse tingene, hører jeg i praksis dette budskapet: Du kan ikke så for å få, men du kan så for å få.

P.S.: De aller fleste av oss mennesker er litt selvsentrerte og opptatt av jordisk gods. Eller?

Kommentar #23

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Så hvis man ønsker seg en kone, bør det helst skje FØR man søker Guds rike... eller?

Sa ikke Jesus: "Guds rike kommer ikke på en slik måte at dere kan se det"? Og: "Guds rike er inne i dere"?

Kommentar #24

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Rikdom

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
selvsentrerte og opptatt av jordisk gods

Vi leser i Ordet at det er Herren som gjør rik, men ikke til egen vinning - men til Guds rikes framgang.  Gud ønsker ikke at vi troende skal ha en opphopning av rikdom, men være hans forvaltningsledd.

Vi troende skal jo ikke være der at vi søker å vinne verden, men taper vår sjel.  Jesus kom med klar tale om forvalterskap - vi må ikke bare i hjertet være løst fra rikdom og eiendom - hengivelse til Gud og pengekjærlighet går rett og slett ikke sammen.

Men så ...., sier du.

Men så skal penger og eiendom forvaltes rett - for å vinne mennesker for Guds rike.

Kommentar #25

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Hvis du vil forsvare Jan Hanvolds "så for å få"-lære,

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Vi leser i Ordet at det er Herren som gjør rik, men ikke til egen vinning - men til Guds rikes framgang. Gud ønsker ikke at vi troende skal ha en opphopning av rikdom, men være hans forvaltningsledd.

Vi troende skal jo ikke være der at vi søker å vinne verden, men taper vår sjel. Jesus kom med klar tale om forvalterskap - vi må ikke bare i hjertet være løst fra rikdom og eiendom - hengivelse til Gud og pengekjærlighet går rett og slett ikke sammen.

Men så ...., sier du.

Men så skal penger og eiendom forvaltes rett - for å vinne mennesker for Guds rike.

velkommen, men hold deg til de faktiske, konkrete premisser som fins.

Det samme gjelder andre potensielle "forsvarsadvokater".

Ikke gå rundt grøten.

Eller gjør det, men innrøm samtidig at Hanvold har feil og usunn lære på de områder jeg har nevnt. (Eller vil du kanskje ikke det, fordi han er "Herrems salvede" eller fordi "det er negativt"?)

Kommentar #26

Kjell G. Kristensen

115 innlegg  13843 kommentarer

Det sentrale er Guds rike?

Publisert over 6 år siden

Knut Nygaard:

Nå er jo det sentrale ordet for disse versene - Oppstandelsen. Her snakker jo Jesus om de dødes oppstandelse og han bygger opp sin argumentasjon på en rent bokstavlig forståelse av at Gud er fedrenes Gud.
___________________________________________

Ditt sitat: "Søk først Guds rike...........
__________________________

Ja, har du andre ord for Guds rike? Eller tolker du selv? Englene er jo i himmelen i Guds rike, det er vel det det er snakk om?

De levende er det skrevet slik om i Mark.12.25: For når de døde står opp, så verken gifter de seg eller blir giftet bort; nei, de er som engler i himmelen. 26 Men at de døde står opp – har dere ikke lest om det i Moseboken, i fortellingen om tornebusken? Gud talte til Moses og sa: ‘ Jeg er Abrahams Gud og Isaks Gud og Jakobs Gud.’ 27 Han er ikke en Gud for døde, men for levende. Dere er helt på villspor.»

De levende er de oppstandene her, de døde kan begrav sine døde (Matt.8.22, Luk. 9.60)

Se forøvrig 1.Kor.14.42-50.

Kommentar #27

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Loven om å så og høste

Publisert over 6 år siden

Vår vandring gjennom livet er slik at det som var oss kjært og var vår erkjennelse igår ikke nødvendigvis er den samme i dag. Også vi som tror er i daglig endring - forhåpentligvis framover. Vi er ikke lenger den samme som vi var før... vi tok imot

Jesus som Herre og Frelser. Vi er på vei - vi forandrer oss - og vi går - som sagt - forhåpentligvis - framover. Vi har et løp å fullføre - en vei å gå.

Jeg har sett mange begynne på den veien, men slutte før en har fullført. For noen få kan det være enklere å gå alene, men for de fleste er trosveien enklere å gå sammen med noen i menighet og familie.

En trosvandring gjennom livet krever kraft til å ta det neste steget ... framover.

I vår hverdag kan det være mange stemmer som vil ha sin innflytelse på deg - det merker vi f.eks. her på vd. Jevnlig er det noen innom vd for å kjøre sine antikristelige kampanjer for å bidra med sitt til at nettopp du ender opp i det tankespinn som førte dem selv ut av framdriften og opp på et gjerde hvor en prøver med kritikk å stoppe det som er i bevegelse framover. Selv sitter de bak rattet i en parkert bil....gjerne uten bensin i tillegg .. og håper på sterk medvind eller at noen skal dytte en utfor og nedover, men allikevel ... framover .. med de konsekvenser det måtte innebære...

Vi vet hvem vi tror på og på hvillken klippe vi bygger vår daglige tro - Jesus Kristus. Det er dette grunnfjellet vi står på i møte med livets realiteter.

Vi vet, som troende at Gud i sitt skaperverk satte en orden og en framdrift. Frø som hadde spirekraft til å føre liv videre. Egentlig skapt uten tidsbegrensning, men som med mennesket kom også dyre- og planteriket ( 1 Mos. 3: 17-18) under forbannelsens degenerasjon.

Såkorn er i behov av god jord, lys, riktig temperatur og vann - det utløser en spirekraft som er nedlagt i såkornet fra skapelsen av.

Når sennepskorn blir et bilde på vår tro, så er det fordi den har egenskapen til å vokse i seg. Og når det har vokst, så kommer ... høst. Det å så og høste er en nedlagt naturlov som er en overførbar åndelig virkelighet inn i vår troshverdag - inn i Guds rike.

4 områder hvor dette gjelder i vår hverdag, som troende:

Guds ord - i våre egne liv.

Såmannen i Luk. 8 - v. 14-15: "Det som falt blant torner, er de som hører, og mens de vandrer frem, kveles de av bekymringer og rikdom og livets lyst, så det ikke bærer fullkommen frukt. Men det i den gode jord,det er de som hører ordet og tar vare på det i et vakkert og godt hjerte, og bærer frukt i utholdenhet."

Et daglig påfyll av Guds ord gir framdrift i vår daglige vandring - ord som vi spiser og som blir såkorn i våre liv - ord som er bærende og har både virke- og spirekraft i seg - de skaper noe i våre liv.

Menneskets frelse.

Joh. 4: 35-38: Sier dere at det er ennå fire måneder, og så kommer høsten? Se, jeg sier dere: Løft deres øyne og se markene, de er alt hvite til høst! Den som høster, får lønn, og han samler inn til evig liv, for at både den som sår og den som høster, kan glede seg sammen. For her er det et sant ord - at en sår og en annen høster. Jeg har sendt dere ut for å høste det dere ikke har arbeidet med. Andre har arbeidet; og dere har kommet inn i deres arbeid.

Når det gjelder menneskets frelse, så finnes det både såarbeid og høstarbeid, men det er ikke sikkert at det er de samme som både sår og høster. Det er ikke alltid vi vet hvem som sådde når vi høstet - og - det er ikke alltid vi vet hvem som høster det vi har sådd.

Vekst til vår rettferdighets frukter.

2. Kor. 9:6-12: Men dette sier jeg: Den som sår sparsomt, skal også høste sparsomt, og den som sår rikelig, skal høste med rik velsignelse. Enhver må gi slik som han setter seg fore i sitt hjerte, ikke med ulyst og tvang. For Gud elsker en glad giver. Og Gud er mektig til å gi dere all nåde i rikelig mål, for at dere alltid kan ha alt det dere trenger til, og ha overflod til all god gjerning. Som skrevet er: Han strødde ut, han gav til de fattige. Hans rettferdighet blir til evig tid! Og han som gir såmannen såkorn og brød å ete, skal også gi dere såkorn og la det mangedoble seg, og gi vekst til fruktene av deres rettferdighet. Og så skal dere bli rike på alle ting, til oppriktig godhet, som ved oss virker takksigelse til Gud. For den hjelp som dere gir ved denne tjenesten skal ikke bare fylle mangelen hos de hellige, men også skape overflod ved de manges takksigelser til Gud.

Det å kunne gi motvirker egoisme og grådighet. Det motvirker selvopptatthet. Det å gi - så det monner - setter oss i en faktisk posisjon der vi er avhengig av Herren. Det er der han vil ha oss hele veien - der vi lever i denne avhengigheten.

Motivasjonen til å gi kommer fra hjertet. Når vi har åpenbaring og innsikt, så er det ikke vanskelig å gi. En bonde har heller ikke problemer med å så. Han vet at det kommer en høst.

Penger kan aldri erstatte den trygghet som kommer med den frimodige frelsesvisshet.

En glad giver kan fremfor Herren være frimodig med sine bønnebehov - en kan være fri til å legge fra seg sin religiøse ydmykhet og åpent legge fram sine behov. "Du kan be meg om for lite, men aldri om for mye" - avsender Gud, Faderen via Den Hellige Ånd.

Såkornet gir den troende autoritet til å gå på vannet.

Dessuten - det å gi gjør deg mer fornøyd - sier og - forskningsfunn ( Finansavisen). "Det å gi øker giverens følelse av rikdom".

Medmenneskelige relasjoner

Gal. 6:7-10: Far ikke vill! Gud lar seg ikke spotte! Det et menneske sår, skal det også høste. Den som sår i sitt kjød, skal høste i fornedrelse av kjødet. Men den som sår i Ånden, skal høste evig liv av Ånden. Men la oss gjøre det gode og ikke bli trette. For vi skal høste i sin tid, så sant vi ikke går trett. La oss derfor, mens vi har tid, gjøre det gode mot alle, men mest mot troens egne folk.

Noe løfter opp - noe bygger opp - noe sprer glede og positivitet - noe bryter ned - noe er bortkastet.

Det vi sår i Ånden ut til våre medmennesker skaper noe i relasjonen. La oss ikke bli trett av å gjøre det gode. Vi skal fortsette å gjøre det gode - høsten tar Han seg av. Herren er med oss i det vi foretar oss i en vandring gjennom livet der det å så og høste er en del av hverdagen såvel som kortsiktig som langsiktig.

Kommentar #28

Kjell G. Kristensen

115 innlegg  13843 kommentarer

Jo, det er sant...

Publisert over 6 år siden

Sigmund Voll Ådnøy:

Sa ikke Jesus: "Guds rike kommer ikke på en slik måte at dere kan se det"? Og: "Guds rike er inne i dere"?
____________________________________________

Jo, men han sa veldig mye mer om Guds rike som ikke passer verken deg eller meg.

Luk.13.18:Så sa han: «Hva er Guds rike likt? Hva skal jeg sammenligne det med?

 Det var likt et sennepsfrø som en mann tok og sådde i hagen sin. Det vokste og ble til et tre, og himmelens fugler bygde rede i greinene på det.»

Det er likt en surdeig som en kvinne tok og la inn i tre mål mel, så det hele til slutt var gjennomsyret.»

Himmelriket er likt en skatt som var gjemt i en åker. En mann fant den, dekket den til igjen, og i sin glede gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren

Himmelriket er også likt en kjøpmann som lette etter fine perler.  Da han fant en særlig verdifull perle, gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte den.

På samme måte er himmelriket likt en dragnot som ble satt i sjøen og fanget fisk av alle slag. 48 Da den var full, dro fiskerne den opp på stranden. De satte seg ned og samlet de gode fiskene i kar, men kastet ut de ubrukelige.Slik skal det gå ved verdens ende: Englene skal dra ut og skille de onde fra de rettferdige

Kommentar #29

Kjell G. Kristensen

115 innlegg  13843 kommentarer

I Ånden

Publisert over 6 år siden

Knut Nygaard:

Det vi sår i Ånden ut til våre medmennesker skaper noe i relasjonen. La oss ikke bli trett av å gjøre det gode.
_____________________________________________

1.Kor.15.42: Slik er det også med de dødes oppstandelse. Det blir sådd i forgjengelighet, det står opp i uforgjengelighet.43 Det blir sådd i vanære, det står opp i herlig glans. Det blir sådd i svakhet, det står opp i kraft. 44 Det blir sådd en kropp som hadde sjel, det står opp en åndelig kropp.

Det du sår i ånden kan kanskje vise seg å være kjødelig tross alt?

Kommentar #30

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Greit nok

Publisert over 6 år siden

Det står riktignok "søk først Guds Rike (...) så skal dere få alt det andre i tillegg". Men det betyr ikke at "alt det andre i tillegg", liksom skal komme seilende på en fjøl, bare en har nok tro. Å finne seg en kone, krever en viss innsats. Kanskje også en periode der man dater flere damer. Noe som er fyyyyy i "Hanvoldske kretser", for de tror på "arrangerte ekteskap" eller "Gud fortalte meg at du skulle bli min kone", Og gjerne da "min 2. eller 3. kone". Og selvsagt er ekteskap og kone nr.3 "sendt fra oven".

 

Kommentar #31

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Klovneriet

Publisert over 6 år siden

Slapp av Sigmund; det finnes folk - også her inne - som tror at jo mer gærent det er, desto mer "kristent" er det.  Snutten Nygaard er en av dem som sklir av stolen av karismatiske tullinger og typer som Hanvold.  Det går fint an å leve uten dette idiotiet.

Kommentar #32

Sverre Olsen

1 innlegg  995 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
"Gud fortalte meg at du skulle bli min kone", Og gjerne da "min 2. eller 3. kone". Og selvsagt er ekteskap og kone nr.3 "sendt fra oven".

Er det vanlig med flerkoneri også nå...? Greit nok med konene, men jeg frykter svigermødrene.

Kommentar #33

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sverre Olsen. Gå til den siterte teksten.
Er det vanlig med flerkoneri også nå...? Greit nok med konene, men jeg frykter svigermødrene.

Nei, men det er ikke uvanlig å gifte seg både en og to og tre ganger.

Vet du forresten hvorfor Jesus spurte Peter tre ganger om Peter elsket ham? :-)

Kommentar #34

Sverre Olsen

1 innlegg  995 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Vet du forresten hvorfor Jesus spurte Peter tre ganger om Peter elsket ham?

Tje, var det ikke for å få en til å ta over sauene hans? 

Kommentar #35

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sverre Olsen. Gå til den siterte teksten.
Tje, var det ikke for å få en til å ta over sauene hans?

Næ. Jesus hadde helbredet Peters svigermor :-D

Kommentar #36

Sverre Olsen

1 innlegg  995 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Næ. Jesus hadde helbredet Peters svigermor :-D

:-) Ikke rart han måtte forsikre seg :-)

Kommentar #37

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Rolf-Erik Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Det går fint an å leve uten dette idiotiet.

Det er da også min erfaring :)

Kommentar #38

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Hva med et bønnetårn? (Tid for snutt.)

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Såkornet gir den troende autoritet til å gå på vannet.

Ad det siterte: Pussig hvor mye (vid)underlig vi får lære her i vårt kjære forum. Var forresten det meste av kommentaren din et utklipp fra et annet sted?

Jeg vil dele en stutt snutt, som er noe motsatt av en tributt. Den ække først og fremst til deg selv om jeg deler den i en kommentar til deg. Min erfaring er at du oftest på forhånd har bestemt deg for å være enig i påstander dersom de kommer fra f.eks. J. Hanvold eller F.J. Sæle.

Hanvold og Sæle har ikke noe å utsette på den indonesiske pastorens påfunn om å bygge byens høyeste tårn og betale i dyre dommer for dette. Et milliardbeløp er visst "forholdsvis billig". Ja, det kan hende - hvis man skal bygge et enormt tårn - men hva er poenget? "Tro"? "Å innta byen"?

Hva er det med dere trosbevegere og bygninger? Og hva skal man med et skyhøyt bønnetårn annet enn å vise seg fram? Er ikke dette et tegn på at det har rablet litt for den stakkars kollegaen av Hanvold? Og for Hanvold, som vil at Gud skal gjøre noe liknende for ham.

Hanvold og hans likesinnedes økonomiske holdninger er et stort problem; skjønner'u? (Nei.)

Dette om bønnetårnpredikanten sies helt tidlig i opptaket, men det sies noen sprø og fascinerende saker også i de påfølgende minutter.

Er d'ikke pussig? At Jesus ikke var så opptatt av bygninger, og at han sa til mennesker at de skulle be i det skjulte. Mens trospredikantene, kanskje spesielt i televangelismens epoke de siste tiåra, gjerne viser seg og attpåtil vil "være bedre enn muslimene".

Jeg vet ikke om det er en plan at det skal ropes ut bønner i et forsøk på å overdøve muslimske bønnerop. Men da er iallfall et høyt tårn praktisk.

Kommentar #39

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Vi leser i Ordet at det er Herren som gjør rik, men ikke til egen vinning - men til Guds rikes framgang. Gud ønsker ikke at vi troende skal ha en opphopning av rikdom, men være hans forvaltningsledd.

Vi troende skal jo ikke være der at vi søker å vinne verden, men taper vår sjel. Jesus kom med klar tale om forvalterskap - vi må ikke bare i hjertet være løst fra rikdom og eiendom - hengivelse til Gud og pengekjærlighet går rett og slett ikke sammen.

Men så ...., sier du.

Men så skal penger og eiendom forvaltes rett - for å vinne mennesker for Guds rike.

Jan Hanvold:

"Jeg ønsker å tjene mest mulig penger, slik at jeg kan gi mest mulig tilbake til misjonsarbeidet. Den lønna jeg får fra Visjon Norge er bare en del av min totalinntekt. Jeg er involvert i eiendomsprosjekter og utleievirksomhet. Dette er også aktiviteter som gir overskudd, og som dermed gir meg mulighet til å gi mer."

(Intervjuet av Vårt Land i 2011.)

Jeg kjenner jo ikke akkurat Hanvolds innerste tanker og motiver, men syns det er vanskelig å tro ham helt når han sier slikt. Kan man virkelig være "involvert i eiendomsprosjekter og utleievirksomhet (...) som gir overskudd" og, uselvisk, nærmest kun være opptatt av hva det genererer til misjonsarbeid? Jeg tviler ikke på at Hanvold gir mye til en del som trenger det, altså, f.eks. i Moldova.

Men når kanalen er i krise stadig vekk, kunne det være lurt å selge unna noe av det man eier av bygningsmasse. Helst før et høyst sannsynlig ytterligere prisfalll i eiendomsmarkedet. Gjør han ikke det, kan det være naturlig å spørre ham om han faktisk "har en opphopning av rikdom" og vil tviholde på materielle ting.

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
15 dager siden / 1455 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
30 dager siden / 1282 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
25 dager siden / 1280 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
2 dager siden / 814 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
6 dager siden / 795 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
24 dager siden / 551 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere