Verdidebatt

Norge er lovforpliktet til abortforebygging

Paragraf 1 i abortloven er klinkende klar. Samfunnet skal gjennom forebyggende arbeid arbeide for at antall aborter blir lavest mulig. SV vil likevel gjøre det enklere å få abort lenger ut i svangerskapet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag kunne vi i NRK-programmet Politisk Kvarter høre at SV argumenterte for å flytte grensen for selvbestemt abort til 16 uker, altså enda nærmere grensen for å redde liv som i dag ligger et sted mellom 22 og 23 uker. SV vil altså gjøre det enda enklere for kvinnen å få abort.

Hvordan harmonerer dette egentlig med abortlovens ord og hensikt? Ikke særlig godt, slik jeg ser det.

§ 1 i Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven) lyder som følger: "Samfunnet skal så langt råd er sikre alle barn betingelser for en trygg oppvekst. Som et ledd i dette arbeidet skal samfunnet sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om familieplanlegging, for derved å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antallet svangerskapsavbrudd blir lavest mulig".

Abortloven tar altså ikke lett på det faktum at abort er å avslutte et spirende liv. En kan si at loven i seg selv tar utgangspunkt i at abort er et uønsket fenomen. Dette drar linjer til synet menneskeheten stort sett har hatt på abort gjennom tusenvis av år. SV vil på den andre siden gjøre det enda enklere å ta abort lenger ut i svangerskapet, noe som høyst sannsynlig vil føre til flere aborter i Norge.

SV framstiller det som om det er unødvendig vanskelig for kvinnen å få abort etter uke 12. Slik kan en også få forståelsen av at det skal være svært enkelt for kvinnen å få abort før uke 12. I virkeligheten er det norske samfunnet lov- og forskriftsforpliktet til å involvere seg i spørsmålet om abort helt fra starten av svangerskapet.

Kvinnen framsetter en begjæring til helsetjenesten om å få ta abort. Når dette skjer har helsetjenesten lovpålagt veiledningsplikt, selv om kvinnen også har frihet til å si nei til dette. Det er derfor ikke slik at kvinnen som ønsker abort er ment å være helt forskånet fra samfunnets råd og veiledning. Det er ikke lovens hensikt overhode. Tvert i mot legger loven opp til at samfunnet hele veien skal være tydelig involvert.

Vi har hørt historier om leger som vil påvirke kvinnen til å ikke velge abort. Vi har også hørt historier om leger som bidrar aktivt til å presse kvinnen mot abort med sin veiledning. Men loven er altså klar på at det er å begrense antall aborter som er det ønskelige.

Om det er slik at loven pålegger det norske samfunnet å arbeide aktivt for at antall svangerskapsavbrudd blir lavest mulig, tar vi dette på alvor som samfunn? Tar SV det på alvor med sitt mediautspill i dag? Neppe.

En del gjøres for å forebygge abort. Aborttallene har gått noe ned fra 2008 og fram til i dag, men ligger like fullt stabilt over 15.000 pr. år. Sagt på en annen måte er 15.000 aborter bortimot 25% av det norske barnekullet pr. år. Dette har store samfunnsøkonomiske konsekvenser for Norge, noe som i seg selv burde være en god grunn til å begrense antall aborter. Abort har også store personlige konsekvenser, siden vi vet at mange kvinner sliter med store følelsesmessige ettervirkinger ved abort.

SV framstiller det som et stort problem at noen få kvinner velger å reise til utlandet for å få abort om dette blir avslått i Norge etter 12 uker. Men nemdsystemet ivaretar i virkeligheten både kvinnen selv og lovens hensikt om å begrense antall aborter mest mulig.

Det er et stort paradoks at det er tverrpolitisk enighet om at aborttallene må begrenses mest mulig. Dette har blant andre bloggeren Susanne Kaluza argumentert godt for. På den andre siden arbeider nå altså venstresiden aktivt for å flytte abortgrensen enda nærmere grensen for å redde liv. Dette reiser en rekke krevende etiske problemstillinger som SV bør ta innover seg. Deler av partiet gjør det, og er mer restriktive med tanke på bioteknologi og senabort. Derfor har denne saken også politisk sprengkraft innad i SV.

Jo nærmere 23 uker vi kommer, jo tydeligere blir det at det er et levedyktig og unikt menneske vi snakker om i mors mage. Derfor blir det etiske dilemmaet tydeligere og tydeligere for de fleste jo nærmere vi kommer grensen for å redde liv. Men ikke for SV. Her skal det tydeligvis kjøres likestillingskamp uansett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt