Kommentar

Hurra, jeg er kvotert!

Kjønnskvotering er en sentral del av vårt demokrati.

«Jeg ble kvotert inn i politikken. Jeg unner ingen den følelsen», sa likestillingsminister Solveig Horne til VG. Hun greide ikke å slutte å stille seg spørsmålet om hun var valgt fordi hun hadde viktig kompetanse, eller om det kun var fordi de «trengte» en kvinne.

Hvorfor stiller kompetente kvinner seg slike spørsmål? Det er det ingen grunn til.

Lang tradisjon. I Norge har vi nemlig en lang tradisjon for kvotering. Vi driver omfattende geografisk kvotering til både Storting og regjering. Ingen ville akseptert en nasjonalforsamling med bare BI-utdannede menn fra Oslo.

Derfor spør ingen om fiskeren fra Finnmark er like «kvalifisert» som direktøren fra Oslo. I Norge mener vi at begge tilfører nasjonalforsamlingen viktig kompetanse.
Det norske folk vil at nasjonalforsamlingen, som fatter beslutninger som angår oss alle, skal representere oss alle.

Så hvorfor blir debatten så opphisset akkurat når det gjelder kvotering av kjønn?
Vi lever i en tid og i et samfunn som har bestemt at kvinners medbestemmelse er en forutsetning for et bærekraftig demokrati.

Politisk mål. Derfor er det et politisk mål at kvinner skal ha like stor mulighet til å være i politikken og næringslivet. På samme måte som vi har bestemt at Gryllefjord og Majorstuen er like viktige, har vi også bestemt at kvinner og menn er det. Derfor ble kjønnskvoteringen innført på toppen av andre og langt mer tradisjonssterke kvoteringer.

Å være kvotert er derfor å bidra til mer demokrati og mangfold. Norske kvinner bør heller tenke: «Hurra, jeg er kvotert. Demokratiet fungerer».

Mange av oss er også stolte av Solveig Horne, uavhengig av om vi har stemt på henne. Grunnen er at hun er et bevis på at kvinner av alle politiske farger, også i et mannsdominert parti, når toppen i Norge.

Drahjelp. Som mange andre menn og kvinner ga kvotering Horne drahjelp i den politiske karrieren. Det ga henne erfaring nok til å kunne bidra til at den blåblå regjeringen består av halvparten kvinner og halvparten menn.

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands spalte Klartekst 6. februar.

Berit Aalborg er samfunnsredaktør i Vårt Land

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar