Verdidebatt

Paulus tidfestet den lovløse

Det har vært mange spekulasjoner om den lovløse. Paulus tidfestet den lovløse til sin egen samtid. Bruken av presens i 2 Tess 2, er klargjørende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 2 Tess 2 brukes uttrykk som "syndens menneske", "fortapelsens sønn" og "den lovløse". Det er rimelig å anta at Paulus her snakket om én og samme person.

Vers 4 sier: "Han er den som står imot og opphøyer seg over alt det som kalles gud eller som blir tilbedt, slik at han sitter som om han var Gud* i Guds tempel og viser seg selv fram som om han er Gud*." *gud

I fotnoten i Bibelen står det at Gud også kan oversettes med gud med liten g. Ordet tempel kan også oversettes med et hedensk tempel eller en hedensk bygning hvor man tilba. Det er altså ikke gitt at det var snakk om jødenes tempel i dette verset.

Spørsmålet man stiller seg er når den lovløse har vært eller skal komme. I vers 7 står det: "For lovløshetens hemmelighet er allerede nå i virksomhet. Det er bare det at den som nå holder igjen, skal bli tatt bort." Legg merke til bruken av ordet "nå" og derfor presens i dette verset. Paulus snakket altså om at den lovløse var virksom i hans samtid.

Gary DeMar, en preterist, mener at Paulus visste hvem den lovløse var. Igjen, legg merke til ordet "er" i vers 4. Ordet "står" taler også om nåtid. Ordene "blir tilbedt". Vedkommende "sitter" - nåtid.

Preterister mener at det var Nero Paulus muligens refererte til. Han er kjent som en stor forfølger av de første kristne. Nero mottok tilbedelse. Han så på seg selv som guddommelig. Han levde på Paulus' tid. Og etter tradisjonen var det han som drepte Paulus.

Domus Aurea var en villa Nero bygde til seg selv i Roma. I dette komplekset satte han opp en statue av seg selv (Colossus Neronis). Utenfor markedsplassene (agora) var det en statue av Nero som folk ofret til. Gjorde de dette fikk de smurt aske på hodet og høyre hånd (dyrets merke). Ofret man ikke, fikk man ikke tilgang til nevnte agora. Man fikk ikke "kjøpe og selge" som det står om i Johannes' Åpenbaring. 666 passet også på Nero.

Dette er interessant. For de første kristne ble dette et stort problem. Nero ble ansett som Apollo inkarnert. Seneca, Neros rådgiver, anså Nero for å være den lenge etterlengtede verdens frelser.

På grunnlag av dette mener jeg det er feil å plassere den lovløse i vår framtid. Det kommer klart fram av disse to versene at den lovløse var på Paulus' tid. Så kan man selvsagt spekulere i hvem det var rent historisk.

Hadde Paulus ment at denne lovløse skulle komme i vår framtid, så hadde han sagt det. Men det gjorde han ikke. Ord betyr noe. Fortid, nåtid og framtid betyr noe. Dette er ikke en detalj man elegant kan hoppe over når man skal forsøke å forstå Bibelen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt