Verdidebatt

Hva er en apostel?

Flere bøker har vært skrevet om temaet. Og taler har vært holdt. Men synes en preken av Jonathan Welton gir den beste forståelsen hittil. Og med dette forklarer han den langsiktige strategien til Kristi menighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gresk: apostolos.

Under Romerriket sendte de ut skip for å ekspandere sitt rike. De overtok regioner. Men etter at de dro med sine skip, begynte folk å gjøre opprør. Da forstod romerne at de ikke bare kunne legge slike regioner under seg - de måtte gi disse en ny kultur. Så fra nå av sendte de en apostolos. På skipet til en slik apostolos hadde romerne med seg kunst, utdanning, musikk, poesi, litteratur, den tids filosofi, medisiner - alt de trengte for å danne en ny kultur som var lik romernes kultur. En apostolos var altså en som brakte med seg romernes kultur til de steder Romerriket underla seg.

Kristne tror på Jesu forkynnelse om Guds rike. Målet blir da å gi jorden Himmelens kultur. Vi ekspanderer Guds rike på jord. Dette vil til slutt kulminere i Jesu gjenkomst og "den nye himmel og den nye jord". Før den tid er det en jobb å gjøre. I Dan 2 snakkes det om at en stein (Jesus og Guds rike) skulle vokse til et stort fjell. Matt 13:31-33 sier: "Han la fram en annen lignelse for dem og sa: 'Himlenes rike er likt et sennepsfrø som en mann tok og sådde i årkeren sin. Det er det minste av alle frø. Men når det har vokst opp, er det større enn hagevekstene og blir til et tre, slik at himmelens fugler kommer og bygger reir i grenene på det.' Han fortalte dem en annen lignelse: 'Himlenes rike er som en surdeig som en kvinne tok og gjemte i tre mål mel til alt var gjennomsyret.'"

Historien kan dessverre fortelle om enkelte misjonærer som ødela kulturen dit de kom. Dette har ført til at mange land i dag ikke vil ha tilreisende misjonærer utenfra. De vil misjonere sitt eget land da de forstår og vil bevare sin egen kultur. Jeg tror Gud elsker det mylderet av kulturer som finnes på jorden. Det han imidlertid kunne tenke seg, er at alle kan få oppleve fred, glede og rettferdighet i Ånden. Dette er definisjonen Paulus ga på Guds rike. Ikke hva slags klær du har på deg eller hvilken musikk du liker å høre på, for å nevne et par eksempler. Historien kan også fortelle om misjonering med sverd. Helt forferdelig å tenke på.

Mennesker i samfunnet har en slags forestilling om hvordan framtiden vil bli. Og ulike grupper arbeider mot sine mål. De jobber langsiktig. Og dette er en klok måte å tenke på. Den samme strategi er det Jesus sier at han har i Matt 13:31-33. For når man har opplevd at folk blir frelst, helbredet, hjulpet - hva nå? Jo, vi jobber langsiktig mot det mål som vi leser om i de to siste kapitlene i Åp; en ny himmel og en ny jord.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt