Arild Holta

104

Menneskets tragiske "bevisføring" og sannheten

Det som redder oss er forståelsen av REELL BEVISFØRING.

Publisert: 27. jan 2014

Mennesket er på mange måter et tragisk vesen som kan finne det "bevist" at noen er hekser, at jøder er farlige, at kristne dreper flest, at familier er farlige, at mennesker er syke fordi de ikke går med strømmen, at frihet er farlig, at man enkelt kan tenke seg til ekstremt kompliserte saker som politikk, barns prognoser, hva universet er, etc, i sine hoder (uten empiri). Osv.

Det som redder oss fra slikt er forståelsen av REELL BEVISFØRING. Det vil ganske enkelt si: Hvordan komme fram til sannheten. Eller: Hvordan avdekke virkligheten.

I dette er det visse begreper som er viktige:

EMPIRI.
Empirisk forskning eller reell observasjon, kan alle gjør om igjen og få samme resultater. Man har bevist virkligheten.

SIGNIFIKANT.
Signifikant forskning eller statistikk har tall på hvor sikre resultatene av forskningen er. Gjerne fra 95% sikkert og oppover.

FALSIFISERT.
Når arbeidshypoteser blir sikre teorier så er det gjennom falsifisering: Man finner ikke noe som undergraver teorien.

Norske dommere forholder seg imidlertid til dårlig EVIDENS. Barnevernet holder seg ikke til det en gang. (Holder på med en artikkel om dette.)

EVIDENS er alt fra skikkelige bevis til Magne Raundalens uvitende synsing, fritt for forskningen andre kjenner, og Kari Killéns ubrukelige forskning uten vitenskapelig nivå.

For å komme fram til gode svar på kompliserte saker trenger man…

RETT bruk av matematikk (eks: statistikk) og logikk.

FEIL bruk kalles f.eks RASJONALISERING. Da bruker man gjerne tankefeil, "lener" seg til BIAS'er, dårlig statistikk og elendig forskning som ARGUMENT for eget og andres selvbedrag. Man lar troen gå foran bevisene, og ender opp med selvbedrag eller livsløgner.

Vi sitter alle med slike livsløgner. Virkelige sannhetssøkere søker å bli kvitt SINE EGNE livsløgner, SITT EGET selvbedrag.

Frykter du sannheten eller er forelsket i eget speilbilde?
Har du en overtro på egen kultur eller annet?
Etc.

Da er det lett å velge rasjonaliseringen. Vi gjør det ALLE fra tid til annen, og må ta kampen opp mot oss selv og FOR SANNHETEN, slik at vi kan bygge en god karakter for sannheten.

Karakterbygging tar tid, derfor er det viktig å ha tålmodighet med de som kjemper for sannheten. På dette punktet gjelder imidlertid at de som ikke er med, er imot. For det er ikke mulig å forholde seg til sannheten på et bredt område om man bare flyter med og lar informasjonsflommen og egne følelser forme argumentene som gir oss OVERBEVISNINGER/TRO.

Sannheten i vansklige og følelsesbetonte spørsmål er dessverre ofte noe man må kjempe for - mot både strømmen og egne følelser.

De feige og uredelige tar ivertfall ikke denne kampen. Er vi ærlige mot oss selv ser vi alle at vi må kjempe mot slikt i oss selv. Lysten til å rasjonalisere følger oss som en liten djevel.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
20 dager siden / 2872 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
25 dager siden / 2008 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
8 dager siden / 1082 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
21 dager siden / 601 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
6 dager siden / 552 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
rundt 1 måned siden / 520 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere