Kommentar

Høyres skole

Det er overraskende at nettopp Høyre går inn for å ta fra familiene valgfriheten ved å la skolen starte allerede fra 4-5-årsalderen.

Når Høyres utdanningspolitiske talskvinne Kristin Vinje tar til orde for skolestart for 5-åringer, samtidig som tidligere kunnskapsminister for Høyre Kristin Clemet sier at tiårig skole ikke er noe bedre enn niårig, så kan det ligge an til en interessant debatt internt i Høyre. Men begge utspillene har sin tilknytning til NHOs nylig framlagte utdanningspolitiske program, og står derfor ikke nødvendigvis i motstrid til hverandre.

NHO gikk inn for at det skulle bli mer skole i barnehagen for 5-åringene. Vinje tar altså dette et steg videre og foreslår at 5-åringene like gjerne skal begynne i skolen. Den gang det ble innført skolestart for 6-åringene, la man vekt på at første klasse skulle ha mer til felles med barnehagen, og det skulle være førskolelærere som underviste. Nå går man altså i motsatt retning og vil innføre mer skole for stadig yngre barn.

Dette vil være et steg i retning av institusjonaliseringen av barndommen. Riktig nok går de fleste 5-åringer i barnehage, men ikke alle. Den valgfriheten familiene her har, trodde vi var noe Høyre gikk inn for. Derfor overrasker det oss at det er fra Høyre forslaget kommer.

Det er ikke noe faglig grunnlag for at det gir noen positiv effekt å ha lenger skoletid. I Finland er det skolestart først for 7-åringer, og de har som kjent bedre skoleresultater enn oss. Kristin Clemet sier at et kortere skoleløp til og med kan være en fordel.

NHO anbefalte at vi skal gå bort fra målet om at de fleste skal fullføre videregående skole. De vil at det skal bli lettere å gå ut i arbeidslivet tidligere og få sin opplæring på arbeidsplassen. Clemets tanker går i sammer retning. Hun ser for seg at det kunne være mulig å gå ut i arbeidslivet etter 9 år på skolen.

Dette lar seg kombinere med Vinjes forslag om tidligere skolestart. Hun har ikke sagt noe om å utvide antall skoleår. Om 5-åringer begynner på skolen, vil de kunne være ferdige med 10. klasse som 14-åringer. Dermed kan de skoletrette gå tidligere ut i arbeidslivet.

Vi synes nok 4- og 5-åringene skal få slippe skole, og at familiene bør få beholde valgfriheten for barna de første fem årene. Vi ser gjerne at det blir flere alternativer til den teoretisk pregede videregående skolen vi har i dag. Men at ungdomsskolen varer til man er blitt 15, er en god ordning. Skole for 5-åringer synes vi Høyre kan parkere.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar