Kommentar

Grensen er nådd

Avlysningen av Levi Fragells besøk i Mortensrud kirke viser at det faktisk finnes grenser for hvem som kan få taletid i norske kirker.

Listen over mennesker som har stått på prekestoler eller sittet i gode stoler foran alteret og snakket om løst og fast og liv og død, er lang og variert.

Gerd-Liv Valla, Ole Paus, Jonas Gahr Støre og Anne Grete Preus er blant de mange som har latt seg intervjue om tro og verdier under de såkalte storbymessene som Per Arne Dahl sto i spissen for i Trefoldighetskirken. I Nidarosdomen har samme Dahl tatt både Joralf Gjerstad (Snåsamannen) og Jon Michelet inn i det aller helligste og latt dem dele sine tanker om de store spørsmålene.

LES MER: Sokneprest avlyste Fragell-kveld i kirken

Den som har fått størst oppmerksomhet for å la andre enn presten ta seg av de store ordene, er selvfølgelig Einar Gelius. Som sokneprest i Vålerenga delte han gladelig av egen taletid til både muslimer og andre som måtte melde pass da forsamlingen fremsa trosbekjennelsen.

På forskjellige steder i landet og i ulike kirkesamfunn finnes konsepter som ligner på «vandringskveldene» i Mortensrud, der initiativtaker Ragnar Sjølie kan skryte av å ha intervjuet en lang rekke A-kjendiser i en kirkelig ramme. Sjølie er pinsevenn, men arrangerer vandringskvelder i «sin» lokale kirke «som en slags misjonsinnsats».

– Jeg brenner for Guds rikes sak i nabolaget på Mortensrud, sa han til Vårt Land for et knapt år siden. Da var Frp-leder og nå finansminister Siv Jensen neste navn på semesterplanen.

Siv Jensen og Jonas Gahr Støre har flere ganger omtalt seg som kristne. Gerd-Liv Valla var «en tviler» sist Vårt Land sjekket. Jon Michelet tror ikke på Gud, men har en rekke ganger fremstått med en sympatisk tilnærming til troen og de troende. Alle er gangbar mynt i en samtalesetting i kirken, i hvert fall når opplegget ledes av en prest.

Minstekravet til en sentral aktør i et kirkelig arrangement må være at vedkommende ikke har en direkte fiendtlig innstilling til det kirken står for. Det er her Levi Fragell faller gjennom. Det skulle bare mangle at sokneprest Trond Løberg satte foten ned for den planlagte vandringskvelden, der kristendomskritikeren skulle samtale med Ragnar Sjølie foran alteret i Mortensrud kirke.

Når folk kommer til kirken, skal de kunne forvente at budskapet bygger på en grunnleggende forestilling om at Gud finnes og vil menneskene godt.

Løberg vil ikke snakke med Vårt Land om denne saken. Kanskje er han redd for å fremstå som en mørkemann som vil gjøre døren lav og porten smal, men jeg tror de aller fleste forstår resonnementet: Jobben hans er å sørge for at det som skjer i kirken ikke river ned det som menigheten ellers forsøker å bygge opp.

Fragell har ikke gjort noe galt i denne saken, og han gjør heller ikke noe nummer ut av at invitasjonen ble trukket tilbake. Han forstår at det er sånn det må være: En mann som er mest kjent for å anklage religion generelt og kristendom spesielt for nesten alt som er galt her i verden, kan tale sin sak andre steder enn i kirken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar