Verdidebatt

Presteforeningen har spolert sin sjanse

Dersom en ser noen vits i å berge kirkens enhet og en framtid der begge syn på homofilt ekteskap kan praktiseres, er ikke prestenes fagforening stedet å føre den teologiske kampen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sentralstyret i Presteforeningen (PF) vedtok i desember at det bør innføre vigselsliturgi for homofile par. Det førte til en strøm av utmeldelser. Bare her i Tunsberg har tjenestegjørende prester i nesten alle prostier meldt seg ut i protest. Et enstemmig representantskapsmøte har nå gitt styret kritikk for den organisatoriske behandlingen av saken. Selve vedtaket ble det imidlertid ikke satt spørsmålstegn ved.

Krevende. Det blir et krevende prosjektet å praktisere to syn på homofilt ekteskap i samme kirke. Bispemøtet har avklart det som en prinsipiell mulighet, men for å få det til i praksis, ville Presteforeningen kunne spilt en avgjørende og samlende rolle. Det ser ikke ut til at foreningens ledelse så langt, har forstått denne mulige nøkkelrollen. Med et uklokt vedtak ser det ut til at Presteforeningen kan ha spolert den sjansen de hadde til å legge til rette for en løsning av denne saken som har ridd kirken i alt for mange år allerede.

Kan hende var sentralstyrets intensjon å stille opp for prester på «begge sider» i denne saken, men slik er ikke deres vedtak blitt oppfattet. Det viser den offentlige debatten etter at vedtaket på kunngjort. Når den ene siden jubler og den andre fortviler, synes det temmelig klart at sentralstyret har mislykkes. Selv deler jeg sentralstyrets konklusjon, men mener like fullt de burde gjort et annet vedtak - som fagforening.

Komme videre. Sentralstyret burde igangsatt en prosess for å finne fram til gode måter å håndtere denne uenigheten på i praksis. Da hadde deres intensjon hatt troverdighet, og det kunne vært et svært konstruktiv grep for å komme videre i saken. Et grep som faktisk ville tjent begge sider.

PUBLISERT I VÅRT LAND 24.01.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt