Verdidebatt

Kjære Marianne. Seksualitetens kompleksitet, et forsøk på svar

Kirkens svar må alltid være at vi er etisk forpliktet i forhold til de menneskene som utlever seg til oss. Spørsmålet blir derfor om du ivaretar deg selv og dine sex- partnere; om dine relasjoner har en dypere og varig verdi i seg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg skulle ha ønsket at jeg kunne gi deg et enkelt svar på ditt spørsmål, om venne- sex er greit. Men problemet er at jeg ikke tror det finnes et enkelt svar på livets komplekse spørsmål, og det er kanskje her kirkens problem ligger, at vi alt for lenge har forsøkt å gi enkle svar på kompliserte spørsmål som angår sex og samliv.

Spørsmålet du stiller handler altså om du som singel kan få kirkens velsignelse til å ha sex. Det enkle og tradisjonelle svaret er nei, i følge kirken er sex forbeholdt den forpliktende relasjonen mellom to mennesker i ekteskapet.

Jeg tror ikke dette svaret tjener til annet enn å fremmedgjøre deg fra den kirken du tydeligvis ønsker å ha en relasjon til. Men et like enkelt ja, blir også feil, jeg tror ikke det er mulig å gi et kategorisk enten - eller svar.

Kanskje er det du selv som må vurdere hva det gjør med deg og dine relasjoner, at du har ”uforpliktende” sex. Jeg tror at sex alltid forplikter, uansett, i forhold til det mennesket vi har en seksuell relasjon til.

Kirkens svar må derfor alltid være at vi er etisk forpliktet i forhold til de menneskene som utlever seg til oss. Spørsmålet blir derfor om du ivaretar deg selv og dine sex- partnere; om dine relasjoner har en dypere og varig verdi i seg eller om dere blir redusert til middel for hverandre. Dette er et spørsmål som berører menneskets sårbarhet ikke bare fysisk men også psykologisk.

Sex er komplisert, og jeg tror at ”kirkens synd” i denne sammenheng er at vi alt for lenge har formidlet at det finnes en fasit på hvordan livet skal leves, med ekteskap og "minst to barn." De som faller utenfor denne fasiten eller normen, har kirken alltid hatt vanskelig å forholde seg til.

Jeg tror dette henger sammen med behovet for orden, og en forståelse av skapelse som ordning. Men livet og vitenskapen lærer oss at livet ikke bare er orden, kaos er også en fundamental del av vårt univers og vår verden, og det har også en kreativ funksjon.

Det er først når vi våger å forholde oss til det kaotiske i livet at vårt kreative potensial som mennesker blir forløst, dette gjelder også på seksualitetens område. Behovet for orden er derimot nært knyttet til underordning, og kan fort føre til undertrykking av de som representerer kaoset, enten det er kvinner, homofile eller single mennesker.

Å forholde seg til at menneskets seksualitet er kompleks, er å ha rom for både ordning og det kaotiske. Det kaotiske representerer det ambivalente og tvetydige i livet, og bare ved å forholde seg til dette kan kirken gi modne og relevante svar på menneskers livsspørsmål.

Jeg tror det er på høy tid at kirken begynner å forholde seg til at det store flertallet av mennesker i vårt samfunn (også i kirken!)har hatt sex utenfor ekteskapets "trygge og forpliktende ramme." Vi må ta på alvor at også de som lever livet utenfor ekteskapet har sex.

En seksualetikk som bygger på et klart innenfor - utenfor, rett- galt, svart-hvitt, er dømt til å være lite relevant for mennesker i dag. Seksualiteten har minst "fifty shades of gray", for ikke å snakke om hele regnbuens farger, og jo før kirken anerkjenner dette, jo bedre er det. Hvilken rett og troverdighet har vi som er godt gift, når vi moralisere ovenfor de som ikke fikser "tosomhet og tradisjonelle kjernefamiliegreier?!"

Jeg er ikke en forkjemper for "uforpliktende vennesex", men kanskje finnes det en mulighet for seksuelle relasjoner som bygger på åpenhet og tillit også utenfor ekteskapets rammer?

Kirken trenger med andre ord en seksualetikk som omfavner seksualitetens gleder, samtidig som den ivaretar menneskets sårbarhet. Ekteskapet trygge og forpliktende ramme er et fint og godt ideal, men vi må ta utgangspunkt i og forholde oss til livet som det faktisk er, i all sin kompleksitet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt