Verdidebatt

JULEFORNEDRELSE - smil til kamera!

Visjon Norge har sin årlige matpakke innsamling til trengende i Moldova - dette er sikkert vel og bra, men...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg satt og kikket på en slik sending for et par kvelder siden og ble vitne til noe av den verste fornedrelsen jeg har sett på tv. Det aller verste ved det var at det nok ikke var ment slik, men allikevel ble det i så stor grad.

Situasjonen var den at Jan Hanevold og hans team tilsynelatende kom kjørende på fattigste landsbygda i Moldova. Denne gangen fikk de øye på et kvinnemenneske som satt der i veigrøfta. Hun var gul og blå i det ellers så vakre ansiktet sitt og blodet rant fra div. kutt.

Jan går selvsagt ut og tar kontakt med damen, ved hjelp av tolken. De får på et vis vite at hun er blitt mishandlet av sin ektemann som er inne i huset deres. Sammen går de inn til mannen, som i første omgang sperrer opp sitt langt fra edrue åsyn. Jan selv humrer og ler og stotrer på sin østlandskengelsk: hehe, ja han tror nok han skal få bank av oss karene som kommer her, men nå får han altså i stedet Guds godhet og gaver som vi har med til julefeiringen deres, hehehe Amen!

Etterhvert ser vi mishandleren slappe mer og mer av i kroppen og sette opp et forventningsfullt ansikt som i stor grad kan tokes som grådig av en ellers uvitende seer. Han skjønner at det er noe å hente - og ingen kan klandre ham for det. Fattigdommen og uverdigheten skriker imot oss gjennom tv kameraene. De holder seg ikke for gode for å sveipe kameraet over nøden heller. De filmer ovnen der ekteparet brenner de siste klærne sine med knapper og alt, for å få en stakket stund med litt varme. Noen skitne kar står rundt forbi og ellers er det fint lite annet enn skitt og lort. Hanevold bemerker mer enn gjerne hvor ille det stinker der (forhåpentligvis bare på norsk).

Ellers er resten bare en eneste stor fornedrelse i mine øyne. Et sammensurium av en slags engelsk og norsk, forsøk på å tolke, amen og halleluja osv. osv. Midt oppi dette står denne grovt mishandlede stakkars unge kvinnen, med blodet fortsatt rennende og sine fullstendig døde øyne. En liten stakket stund glimter det kanskje et lite håp i dem, men etterhvert går det nok opp for henne at det kun dreier seg om noen matvarer "from Norway", som Jan så stolt proklamerer.  Det er noe, men det er ikke allverden i hennes nød. Hadde vi vært i Norge, sier Jan litt flåsete, så hadde vi jo kunnet kjørt dama på krisesenter... Nå må han nøye seg med å si til mannen med det grådige blikket: be nice to her" hehehe.  Ja, det tas sikkert til etterretning, tenker jeg som seer. Men bevares - hva skal man gjøre med slik en fullkommen nød? Selv Hanevold kan vel ikke trylle.

Ihvertfall synes jeg personlig at de kunne blitt spart for det jeg anser som en dobbel porsjon fornedrelse. At man kommer inn i elendigheten er èn ting, men at en flokk med ukjente mannfolk så og si avkrever deg å be frelsesbønnen mens blodet renner fra ansiktet - det blir virkelig i meste laget. Da har man virkelig ikke helt forstått hva menneskeverd går ut på.

Det er sikkert greit å vise frem at det er usle kår og at det er god grunn for velfødde nordmenn til å bidra, men noen ganger må vi rett og slett slå av kamera og skåne mennesker i deres fornedrelse. Ikke bidra til å øke den.

Selv kommer jeg aldri til å glemme øynene til denne kvinnen fra et sted på Moldovas landsbygd. De etset seg fast i det dypeste av sjelen og jeg gråter for slike som henne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt