Verdidebatt

KJERNEKRAFT

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Midt-Norge og Bergensområdet er de regionene i Norge nærmest en kraftkrise. Det gjøres forskjellige stunt som vil måtte vare i noen år for å bøte på tidligere tiders unnlatelsessynder. Det er nå prisen skal betales for et for dårlig linjenett og for begrenset utbygging av vannkraft.

Vi er derimot storkjøpere av svensk atomkraft. Vi har lagt bak oss skruplene med å bruke atomkraft nærmest uten å vite det, fordi vi trengte lys og varme, og så ikke noe problem i å benytte åpne kilder til å varme oss.

Finnene har utviklet en teknologi for bygging av en ny generasjon atomkraftverk. Alt foregår på stedet, også avfallslagring. Dette er nærmest som et columbi egg fordi det ivaretar hele håndteringsprosessen på en måte som ikke utløser faremomenter underveis slik vi i dag ser litt til igjen nedover Europa.

Det mest rakryggede for oss er å si at vi vil ha et tilsvarende kraftverk eller tre her hjemme. Da tar vi det hele og fulle ansvar for alt selv. På den annen side; det kan også være en brukbar løsning å kjøpe et kraftverk i Finland og la det ha som hovedformål å forsyne Norge. Det kan være et finsk kraftverk som har en avtale med norske aktører om å handle et visst kvantum hvert år, eller det kan være et selvstendig norsk kraftverk som står på finsk jord. Finnene har åpenbart ikke det samme problem med dette som vi har, og kan vi ikke få løst det på annen måte kan pengene åpne allerede åpne dører for oss så vårt kraftbehov er dekket for all fremtid. Eier vi selv vil vi ha en sterkere stilling mht forsyning i en konfliktsituasjon og vi slipper å eve med russisk-ukrainske skrekkscenarier. Finnene er dog vanligvis sivilisasjonen selv, så de kan være greie å ha med under en hver omstendighet.

Jeg anbefaler at vi satser på kjernekraftverk i tide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt