Verdidebatt

Ungarn - et friskt pust i Europa?

Det er søndag. Foran meg har jeg ukens utgave av det polske kristne magasinet "Søndagens gjest" som referer til den ungarske statsminsteren Viktor Orbans møte med Pave Benedikt 6. desember.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Statsminister Viktor Orbans høyreorienterte regjering jobber med konstitusjonsendringer som etter stor sannsynlighet kan tre i kraft, da den har enorm støtte i parlamentet. Hva innebærer disse konstitusjonsendringene for Ungarn? Rett til liv fra unnfangelsen, beskyttelse av den normale/tradisjonelle familien, henvisninger til de kristne røtter, en definisjon av ekteskapet som forhold mellom mann og kvinne. Kort sagt nesten alt det som Norge og de fleste europeiske land etterhvert mangler.

Hvis en slik konstitusjon trer i kraft vil det innebære en kolosal forandring i et land hvor f.eks. abort ble legalisert 30 år før det "konservative" Norge, i 1950.

Mens de fleste andre andre land går mot stadig mer liberal lovgivning, hvor det settes spørsmålstegn ved menneskets verdi, går Ungarn nå mot et mer humant system. Hvorfor mer humant? Fordi det beskytter hierarkiet av verdier hvor mennesket er det viktigste, den høyeste verdien, uten unntak.

Jeg føler et friskt pust fra Ungarn...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt