Verdidebatt

Trekantens muligheter

Trekant gav full tenning hos kristenfolket. Så ble det veldig stille.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Onsdag viste NRK3 sjette episode av TV-serien Trekant. Sex for single var tema. Målet for programlederne var og få seg en «one-night-stand». NRK hadde ikke lagt inn et fnugg av refleksjon rundt muligheten for å droppe sexen eller at sjekking kan handle om å skaffe seg en livsledsager. Det står ikke på Trekants agenda. 
Jeg mener fremdeles at Trekant både har styrke og svakhet. Det første er ikke alle enige i. Men programmet har klart å bringe til torgs en nasjonal debatt om det skal finnes en grense for når sex skal utøves.

Rungende stillhet. En aksjon satt i gang av Visjon Norge og Familie & Medier sørget for at NRK-ledelsen fikk beskjed, rent tallmessig, om at Trekant ikke var ønsket. 7.887 henvendelser rikket ikke NRK ledelsen. Da Kringkastningsrådet hadde Trekant på sitt møte i begynnelsen av desember, runget applausen i gangene.
Siden har det vært stille. Hvor ble det enorme engasjementet av? Hvor er den gode, verdiorienterte kristne seksualundervisningen vi skal møte unge mennesker med? Kan vi vente oss en landsomfattende «verdt å vente på»–kampanje anno 2010?
Generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon har skrevet kronikk med en viktig erkjennelse om at «vi har tatt for lett på forkynnelsen og bibelundervisningen» om temaet. «I frykt for å stemples som seksualfiksert – fordi vi setter andre standarder enn omgivelsene – har altfor mange bedehus og kirker, leirer og lag holdt tilbake nødvendig veiledning om sex og samliv».

Tabuteppe. Mange har erfart at en i kristen setting har lagt et tabuteppe over all seksualitet ut over selve samleiet. Det å bli kjent med egen kropp, onani eller seksuelle følelser og drømmer har vært gjemt vekk, samtidig som man har vært overtydelige på å trekke fysisk grenser og tegne trekantillustrasjoner.
Biskop og preses Helga Haugland Byfuglien skriver om sexserien på kirken.no at barn og unge trenger: «...støtte til å gjøre egne valg, kombinert med å ta ansvar for den andre...». «Etisk refleksjon er mangelvare og etterlenget».
Men hvor skal de unge finne den? Skolen starter seksualundervisningen på 4. trinn, burde ikke kirker og kristne organisasjoner følge opp med en tilsvarende ambisjon i sine trosopplæringsplaner? Kirker og kristne organisasjoner er daglig i berøring med målgruppene, men undervisningen er overlatt til enkeltmedarbeideres opplegg og talent, og mangler standarder og undervisningsmateriell.
Forskere ved Hull University i England ble overrasket da de spurte 13 - 16 åringer om hva de savnet i seksualundervisningen. Flesteparten etterlyste mer om moralske verdier rundt det å ha sex.

En sexbok. Det finnes minimalt med ressursmateriell på dette området. En sjekk hos de største kristne forlagene viser at det pr. i dag kun finnes én bok om sex beregnet på ungdom. Det er Lunde forlags «Elsket». Det produseres tonnevis av oppbyggelig litteratur for sjel og ånd, men bortimot null om det som har med kroppen å gjøre. 
På nettet er iTro.no nesten alene med et knippe artikler, Ungdom og medier prøver seg også. Den norske kirke har gjemt 20 linjer om hva Gud tenker om sex langt inne i kirken.no, presentasjonsmessig har det null appell til fjortiser. Det er Libresse og statlige organer som er konger over sexundervisningen. På nyåret lanserer foreningen Sex og politikk undervisningsopplegget «Uke Sex». Etter en dansk modell skal lærer, barn og unge få et nettopplegg som møter det kommersielle sex- og kroppspresset. 40 prosent av danske unge bruker sexfordig.dk
I Danmark finnes en forbilledlig nettside som gir seksualveiledning fra et kristent ståsted. AdamogEva.dk har 20.000 unike besøkende i måneden. Bak står kristne organisasjoner. Hvorfor klarer vi ikke å lage det samme her hjemme? Det burde ikke mangle på engasjement eller ressurser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt