Svein Inge Olsen

101

Kjendisenes uforskyldte løgn

Publisert: 15. apr 2009

 

For ikke lenge siden var jeg sikker på at Edvard Hoem bodde og skrev på sitt hjemsted i Molde. Han er ikke den eneste moldenseren som har utvandret til hovedstaden. Kjell Magne Bondevik har for lengst avsluttet sine plikter i storting og regjering, men bor fortsatt i en drabantby til Oslo, som han har gjort store deler av sitt voksne liv. Her er barna oppvokst. Han valgte å fortsette sitt virke i hovedstaden. Kjell Inge Røkke skal jeg ikke skryte på meg at jeg vet hvor bor, men tar det for gitt at det er i nærheten av Oslo. Det er mange kjendiser du bare er helt sikker på bor der de kommer fra, ikke minst fordi det kommer så tydelig frem hvor de er fra. Men la deg ikke lure. Arne Bendiksen var en av dem du kunne tro aldri kunne bodd andre steder enn i Bergen. Men bisettelsen i denne uken fant sted fra Asker kirke. Få kjendiser har vel vært så knyttet til fødestedet sitt som Kjell Aukrust. Han kunne ikke ha levd og tegnet sine geniale tegninger andre steder enn på hjemstedet Alvdal, som også har gjort stor stas på han. Fortsatt er det nok mange som ikke vet at han inntil sin død bodde på Nordstrand i Oslo. Bjørn Eidsvåg bor ikke på Sauda. Arve Tellefsen ikke i Trondheim. Min kone som er fra Lørenskog kunne fortelle (til min store forskrekkelse) at Jørn Hoel bodde i nærheten av Oslo, og ikke i Tromsø. Det gjør også Steinar Albrigtsen.

Bare i Kristiansand er ting annerledes. Riktig nok har vi en sentral representant i Kongehuset som er flyttet til hovedstaden for å bli, men det er nå forståelig. Hun blir jo dronning med tid og stunder. Vi har også Rolf Løvland og Kåre Valebrokk som neppe flytter tilbake. Det gjør nok heller ikke Kjell Askildsen. Bortsett fra disse er det mange som enten kommer tilbake, eller ikke klarer å flytte fra byen. Kunstneren Kjell Nupen har hele sitt virke her. Det samme har en annen kunstner, Per Fronth, som flyttet hjem fra Manhattan. Den helt ferskutnevnte NHO-sjefen John G. Bernander måtte pendle da han var kringkastingssjef. Det skal ha vært en av betingelsene for at han tok jobben. Nå får vi se da, men han flytter vel ikke denne gang heller. Bjøro Håland ble tilbudt den store verden på 70-tallet, men valgte å forbli i Kristiansand. Svein ”Matta” Mathisens proffkarriere varte ikke så lenge. Han syntes det var problematisk å bo andre steder enn i Kristiansand. I sin jobb for TV2 pendlet han. Nå har han drømmejobben i Start og Kristiansand. Erik Mykland vendte hjem igjen til Start og Kristiansand, forhåpentligvis for å bli.

Jeg kunne nevnt en rekke kjendiser som har utvandret til hovedstaden, men som profileres som noe annet. Røper jeg dem, blir de kanskje sure. Hvis du har undret deg på hvorfor det er så kort vei til Tabloid, Redaksjon 1, Grosvold, Fredag eller Senkveld skyldes det bare at de bor i byen. Det er ikke fullt så eksotisk som hvis man vet at kjendisene har tatt turen hele veien fra stedet de kommer fra.

Det som også er forunderlig er hvordan disse mindre kommunene bruker kjendisene for det de er verdt i sin markedsføring av hjemstedet. De har jo tross alt sviktet hjemstedet, av forskjellige grunner. Det er litt som i fotball, nå gromgutten har forlatt klubben og går til rivalen. Man kan spørre seg om man må til Grünerløkka for å opparbeide seg selvtillit nok til å skape seg et navn.

Hva er det så som har fått disse kjendisene til å flytte? Karriere og jobb er ofte svaret. Penger er et annet svar, og ofte henger de tre svarene sammen. Mot slutten av 1800-tallet dro nordmenn til Alaska for å grave etter gull. I dag drar de til Oslo for å markedsføre navnet sitt.

Den som tror at de reiser hjem nå, som finanskrisen er så tilstede i alt og alle tar nok grundig feil. Kjendisene (i alle fall de fleste) er i svært liten grad påvirket av finanskrisen.
Likevel er det grunn til å ta i bruk trivselsfaktoren som et begrep. Det er trivsel som får sørlendingene til å vende nesa hjem igjen, eller aldri flytte ut i det hele tatt.

Kjendisenes uforskyldte løgn er at de kommer fra Molde, Bergen, Alvdal eller Stavanger. I de fleste tilfeller er utrolig nok hjemstedet stolt over og kanskje medskyldig i at de blir profilert på den måten. Du som tror Mia Gundersen bor i Stavanger kan nok gjette deg til svaret.

Når man bor lenge nok et sted viskes fortiden gradvis ut, og barna snakker den nye dialekten. Men fordi alle som betyr noe tilsynelatende bor i Oslo er det vanskelig å bruke den byen som varemerke, enten for å markedsføre seg selv eller det man driver med.

Det er da kjendisenes uforskyldte løgn ikke lenger er like uforskyldt

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
22 dager siden / 8276 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
23 dager siden / 6230 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
17 dager siden / 3343 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
12 dager siden / 2601 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
20 dager siden / 2139 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 1920 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
10 dager siden / 1694 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
6 dager siden / 1641 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
6 dager siden / 1521 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere