Verdidebatt

Jeg! en avdanket gamling. (eller: JEG SKJØNNER IKKE TWITTER)

Jeg er bare 27 år. Men det er åpenbart at jeg begynner å bli gammel. Eller: begynner er nok en underdrivelse. Jeg henger rett og slett ikke med i den teknologiske utviklingen. En "kost-nytte" analyse av twitter og facebook har ...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

foreløbig gjort at jeg har holdt meg unna begge deler. Jeg er tilgjengelig 24/7 av alle som "kjenner meg" på mobil. Sjekker eposten flere ganger daglig. Hvorfor skulle jeg ha behov for å endre status til "spiser middag før jobb", "måtte på do før jeg rakk å hente avisen", "kaffen i dag var god" osv?

Først av alt: kan noen forklare meg:

1) hvilken del av mashlows behovspyramide dekkes av Twitter?

2) hvordan fungerer twitter? (Når jeg har vært innom twitter sidene til enkelte får jeg følelsen av å sitte vedsiden av en som snakker veldig høyt i mobilen. Jeg ser halvparten av mange samtaler @ditt: ja det er sant, @datt: ja sånn er det @henne: haha, ja også i går så ... hvor er resten av samtalen? Jeg skjønner ikke).

3) hvilke områder av livet mitt kan twitter efektivisere, utvide, forbedre? eller sagt på en annen måte: hvorfor twitrer du? hvorfor bør jeg twitre? (Siden "alle twitrer", bare ikke meg, så må det være noe jeg ikke skjønner).

Flere tegn på at jeg er blitt gammel er at jeg i 5 år under studier ikke har hatt tv. Og når jeg så kjøper tv, så kjøper jeg en gammeldags en. En som ikke er flatere enn magen min, tvert i mot. Den er 32" og nesten det samme bakover inn i skapet. Jeg fant den på finn.no , jeg liker å tro at internetthandling er moderne. Men det er det neppe. Jeg skulle helst hatt en tv som er større en stueveggen min, som har en spesifikasjonsliste med minst ti punkter med ord som består av 3-5 bokstaver satt sammen på en måte jeg ikke skjønner.

En "hverdag" jobber jeg 12 timer, sover 8 timer, spiser i omlag 2 timer, resten av tiden går med til personhygiene, handling, og litt rydding. De lange arbeidsdagene gir noen ekstra fridager innimellom, de går med til trening, litt verdidebatt, epost, sms, avislesning, og større husarbeid. Eller kanskje være sosial ansikt til ansikt med folk. - Vell, Jeg har tv'en som "bakgrunnsstøy" for å få med meg grunnleggende "ting i tiden" og litt "easy listening" og underholdning. Viasat 4, Discovery, Tv3, NRK er det som oftes står på. Mens jeg leser aviser, skriver litt her, leser andre folks blogg. Jeg kunne sikkert twitret også, men da må jeg nødvendighivs gjøre mindre av noe annet. Hvis ikke må døgnet få flere timer.

Har "vanlige folk" bedre tid enn meg? Har de mere spennende liv enn meg? For å ikke høres ut som en sur gammel gubbe, (selv om det antaglighvis er det jeg er?), så la meg presisere: jeg spør for å lære. "Verden" ser ut til å ha oppdaget noe fantastisk, mens jeg står mistroende og undrende på sidelinjen. Twitter kan nok frelse meg, men kan noen fortelle meg hva denne frelsen innebærer? hva koster det av meg, hvilke behov dekker det, hva får jeg igjen?

Om dette er verdidebatt? vell, det handler om metoder for debatt, og det handler om tidsbruk. Og hvordan vi bruker tiden vår er jo en verdi det er verd å debatere.

*Olav Andreas* - "på bakerste rad på vekkelsestwitringsmøte for første gang"

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt