Sp-oppturen fortsetter - svakt for Venstre og KrF

NY MÅLING: Sp setter galluprekord og slår valgresultatet fra 1993 og EU-kampen. – Vi sier nei til dumme ting og ja til lure ting, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Reportasje

– Regjeringen tror på strømlinje­forming og stordrift. Vi mener store systemer gjør mennesker små, sier Trygve Slagsvold Vedum i sedvanlig stil.

Senterpartiet får rekordhøye 18,1 prosent på Vårt Lands gallup for oktober, fram 2,3 prosentpoeng fra september.

Det er partiets beste notering siden Vårt Land begynte med egne målinger i 2003. Og det er 1,4 prosentpoeng over det historiske resultatet fra stortingsvalget i 1993 og EU-kampen.

Stigende kurve

Sps vekst er ikke statistisk sikker, men tendensen bekreftes av andre målinger.

– Sp er inne i en stigende kurve igjen, sier valgforsker Bernt Aardal.

Før sommeren lå partiet på litt under 15 prosent på målingene. Lokalvalget endte på 14,5 prosent.

– I oktober har derimot flere målt dem på 18-tallet, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

Ifølge nettstedet Pollofpolls.no har Sp et snitt på 17,1 prosent på målingene så langt i oktober. Vårt Lands gallup gir de tre rødgrønne partiene 88 mandater og flertall. Regjeringspartiene ville fått 61 mandater. Vedums foretrukne alternativ, «en Sp- og Ap-basert» regjering, ville fått 75 mandater hvis det var stortingsvalg i dag.

– Du nevner ikke SV?

– Vi ønsker en Ap- og Sp-basert regjering, gjentar Sp-lederen.

Stjeler velgere

Bakgrunnstallene viser et Sp i storform. 80 prosent av velgerne fra forrige stortingsvalg er lojale mot partiet. Samtidig fortsetter Vedum å stjele velgere til høyre og venstre:

– Det begynner å bli ganske store tall. Trekk vi har sett før, ser nesten ut til å bli forsterket. Alle bortsett fra SV og Rødt taper velgere til Sp, sier Aardal.

Mye har vært skrevet om Aps lekkasjer til Sp. Netto taper Ap 64.000 av 2017-velgerne sine til Vedum. Det er uvanlig mange og tilsvarer en større norsk by.

Men Sp henter flest velgere til høyre for seg, viser Vårt Lands måling. Vedum har tatt 11,6 prosent av velgerne som stemte Frp i 2017 – over 51.000. For KrF er prosenten ti, for Venstre ni og for Høyre 6,4.

Tilsvarende tendenser har også andre målinger vist i høst.

– Vi sier bare det vi mener. Vi har andre svar enn regjeringen og har vært tydelige over tid, er Vedums forklaring.

– Ett fett

Navn på reformer triller ut av Sp-lederen når han skal forklare rekorden.

Sp kjemper mot sentralisering, geografiske og sosiale forskjeller – og for nærhet til tjenester, sterkt forsvar i nord og nasjonal kontroll over energipolitikken, oppsummerer Vedum.

– Noen vil si du beskriver et «nei-parti»?

– Vi sier nei til dumme ting og ja til lure ting. Når jeg møter en familie som måtte flytte fordi ambulansen forsvant, da sier jeg nei fordi det er dumt. Et nei til noe, er et ja til noe annet, svarer Vedum.

Styringspartiene

Over tid er derimot svekkelsen til «styringspartiene» Ap og Høyre den viktigste tendensen, mener Bernt Aardal. 20,1 prosent er Høyres svakeste måling hos Vårt Land siden Erna Solberg ble statsminister. Halvparten av velgerne de har tapt, har satt seg på gjerdet.

Også Ap er faretruende nær 20 blank. Opposisjonen kan slite med å stable et tydelig regjeringsalternativ på beina inn mot 2021, tror valgforskeren.

Hvis Ap ikke klarer å klatre oppover mot 30-tallet og det blir behov for mange partier for rødgrønt flertall, blir det vanskelig, er Aardals analyse.

– Vi ser allerede tendenser til friksjon mellom Sp og SV, og i hvert fall mellom Sp og Rødt, sier han.

Sp og SV får 48 mandater mot Aps 40 på Vårt Lands måling.

– Det har vel aldri skjedd før at de mindre koalisjonspartnerne har vært større enn Ap, sier Aardal.

Klimakannibaler

Miljøpartiet De Grønnes fall på 2,4 prosentpoeng til 6,2 prosent er den eneste statistisk sikre endringen på målingen.

Partiet er tilbake rundt nivået i lokalvalget etter en sterk septembermåling.

– Det er noen kannibaler her, som stjeler hverandres velgere. MDG taper velgere til SV, Rødt og Ap. Samtidig henter de velgere fra de samme partiene og Venstre, sier Bernt Aardal.

Regjeringsjuniorene Venstre og KrF på stedet hvil

Det er liten endring for KrF og Venstre på Vårt Lands oktobergallup. Men valgforsker Bernt Aardal mener KrF ligger bedre an enn Venstre for å klare sperregrensa.

– For Venstre begynner målingene å bli en blåkopi. Det er samme mønster som vi så før valget. De har veldig lite lojale velgere, og for så vidt usikre velgere. Ingen partier har så usikre velgere som dem, sier Bernt Aardal.

Statsviteren og valgforskeren mener utsiktene for Venstre-vekst er dårlige.

Stabilt

Aardal mener altså dette til tross for at KrF har gått noe ned, Venstre noe opp på denne målingen. KrF ender på 3,6 prosent – mot 3,7 på forrige måling – og Venstre på 3,3. De var nede i 2,9 i vår septembermåling.

Grunnen til at Aardal tror KrF ligger bedre an enn Venstre på sikt, handler om målingas bakgrunnstall. 

For eksempel hvor mange av partienes velgere fra sist som vil stemme på samme parti igjen. KrF har en lojalitet på nesten 70 prosent, som er relativt høyt og rundt det de pleier å ha. Venstre er derimot nede i 34 prosent lojale velgere.

– For KrF ser det litt bedre ut for å holde stillingen. De er nesten dobbelt så bra som Venstre på lojalitet og har ikke så veldig mange usikre. Men vi ser at de også har mye tap til andre partier. 10 prosent til Frp, 4,5 prosent til Rødt, fire prosent til Ap. Partiet er på 3,6 prosent. Det er ikke veldig mye.

Ikke fornøyd

Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad kommenterer målingen slik:

– Vi har større ambisjoner enn dette og i regjering må vi jobbe med å synliggjøre alle våre seire, spesielt på barne- og familie politikk, utviklingspolitikk og tro- og livssynspolitikk, sier hun.

– Det tar tid å bygge tillit etter et krevende år for KrF. Men vi er overbevist om at Norge trenger et sterkt verdiparti og skal jobbe hardt hver dag frem mot 2021 for å gjøre et godt valg.

Heller ikke Venstre er fornøyd:

– Det er små bevegelser for Venstre i denne målingen, men det er gledelig at bevegelsen går fremover. Samtidig er det fremgang til et altfor lavt nivå. Vi har en stor jobb foran oss på Stortinget, i regjeringen og ikke minst i kommunestyrer og fylkesting for å vise frem våre resultater og vår politikk, sier Terje Breivik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje