Anders Tyvand

57

Feilslått trekant?

Mener NRK at dagens unge har for dårlige kunnskaper om oralsex, stripping, dirty talk og pole dance? I så fall er Trekant et vellykket seksualopplysningsprosjekt!

Publisert: 29. nov 2010

Jeg hadde bestemt meg for å gi Trekant en sjanse. Kritikerne gikk høyt på banen allerede før de hadde sett programmet, og sa at dette var spekulativ seksualunderholdning. NRK hevdet på sin side at programmet ville dekke et reelt behov for seksualopplysning rettet mot unge. Jeg må si jeg stusser litt over innholdet i denne seksualopplysningen.

Jeg er ikke eldre enn at jeg har min egen pubertet midt på 90-tallet relativt friskt i minne. Allerede den gang hadde vi et samfunn der ungdom ble eksponert for seksualitet i store doser gjennom mediene. Vi vokste opp med at seksualitet var noe naturlig, selv om mange midt i tenårene kanskje hadde problemer med å forholde seg til dette på et mer personlig plan. Jeg var selv så heldig å gå på en skole der lærerne både hadde evner og vilje til å ta seksualopplysningen på alvor. Vi hadde lærere som våget å snakke åpent og ærlig med oss, og vi snakket om alt fra forholdet til egen kropp, grensesetting, følelser og relasjonen til andre mennesker.

Det skal være mangelen på denne type seksualopplysning i skolen som gjør at behovet for Trekant tvinger seg fram på NRK. Men denne gangen handler det ikke om grensesetting, eller om å være trygg på seg selv og hva man vil og ikke vil. Det handler ikke om relasjonen til andre mennesker. Det handler ikke om følelser, kjærlighet eller ungdommens usikkerhet. Denne gangen handler det om slikketeknikker, ulike stillinger, hvordan man skal tenne partneren med dirty talk og hvordan man skal kaste klærne på en sexy måte.

Jeg må si jeg er glad for at jeg slapp unna denne typen seksualopplysning i min egen ungdomstid. I mine øyne representerer NRKs Trekant en forsterkning av seksualiseringen i samfunnet, samtidig som programmet er totalt blottet for alt det ungdom egentlig har behov for innen seksualundervisningen. Jeg mener ungdom fortjener skikkelig seksualopplysning – både på skolen og andre steder – som gir dem et fornuftig tankesett i forhold til seksualitet og gir dem trygghet til å møte sin egen seksualitet på en god måte. Til det tror jeg diskusjonen om hvorvidt jentene skal svelge eller ikke er særdeles lite egnet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

helhetsbildet mangler

Publisert rundt 10 år siden

Helt enig i dine betraktninger rundt programmet. Vi får håpe Nrk lager en serie som kan gå mer i dybden ved også å ta med seg det ikke helt uviktige følelseslivet relatert til sex. Det vil det nok være et stort behov for - ikke minst etter denne veldig teknisk fokuserte. Når man f.eks. i en episode lider seg gjennom den stakkars unge mannen sin tvangsstripping og ser hans utilpasse signaler i det som skal være et samspill med den mer profesjonelle, føler ihvertfall jeg stort behov (på hans vegne) for å få si litt om sine følelser rundt det han opplever - på andre plan enn det seksuelle. Veldig mye av dette, vil nok gjøre at evt. unge seere sitter igjen med enda flere spørsmål enn før de så det. Jeg synes spørsmålet om menneskers iboende bluferdighet har vært et vesentlig spørsmål å stille seg i hver episode. Det har helt klart virket som om de unge programlederne stadig har utfordret sine grenser, men det blir ikke sagt noe som helst om akkurat dette. Det er veldig synd, for slikt bør det vare rom for å snakke litt om i så spesielle settinger.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere