Hannah hannah

9    12

Når så vi deg sulten?

Publisert: 25. nov 2010 / 42 visninger.

"Slik skal dere la deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør og prise deres Far i himmelen." Matteus 5:16

Studiebibelen: Disiplenes gjerninger viser umiddelbart til Gud som sitt opphav, slik at ingen tenker på at det er gjerningsmannens fortjeneste. Disse gode gjerninger som lyser for menneskene og som anerkjennes av Gud, vil likevel ofte være skjult for den troende selv, matt 25:31(Når Jesus skal dømme verden);

"Men når menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, da skal han sitte på sin herlighets trone. Og alle folkeslag skal samles framfor ham. Han skal skille dem fra hverandre, likesom gjeteren skiller sauene fra geitene. Han skal stille sauene ved sin høyre side, og geitene ved sin venstre.

Da skal kongen si til dem ved sin høyre side: Kom hit, dere som er velsignet av min Far! Arv det rike som er beredt for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. For jeg var sulten, og dere gav meg mat. Jeg var tørst, og dere gav med å drikke. Jeg var fremmed, og dere tok imot meg. Jeg var naken, og dere kledde meg. Jeg var syk, og dere så til meg. Jeg var i fengsel, og dere kom til meg.

Da skal de rettferdige svare ham og si: Herre, når så vi deg sulten og gav deg mat, eller tørst og gav deg å drikke? Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og gav deg klær? Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg? Og kongen skal svare dem og si til dem: Sannelig sier jeg dere: Alt dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg."

 

Bildet: http://www.kittycleveland.com/site/index.php

En gammel russisk julefortelling:

Det var en gang en fattig, gammel skomaker som bodde helt alene i et kjellerrom.  Det var bare ett vindu i rommet, og det satt så høyt oppe på veggen at skomakeren bare kunne se føttene på folk som gikk forbi.  Kone og barn hadde dødd fra ham og han måtte arbeide hardt for å tjene nok til leien for rommet, mat og litt brensel.  Hele dagen lappet han sko, men om kvelden likte han å sitte foran den vesle ovnen og lese i den eneste boken han eide.  Boken var en bibel etter hans kone. 

I den leste han om Jesus om gikk rundt og snakket med folk i Galilea.  En kveld sa han til seg selv:- Om jeg bare kunne få se ham, da ville det bli lettere for meg å gjøre det som er rett. Da den gamle mannen hadde lagt seg den kvelden, hørte han en mild røst si navnet sitt.- Jeg skal komme til deg i morgen, Adjevitj.Skomakeren styrtet opp og svarte:- Herre, kommer du til meg?Men det hørtes ikke en lyd i det vesle rommet, så Adjevitj trodde han hadde drømt. 

 

Morgenen etter tenkte han på røsten med det samme han våknet, og sa til seg selv:

- Tenk om Herren ville komme til meg!  Men det var naturligvis bare en drøm.  Han stod opp og laget seg sterk, mørk te.  Og akkurat da han var ferdig med å spise frokost, hørte han noen som trampet så kraftig på fortauet.  Han kikket ut  og så føttene til den gamle mannen som måkte snø.  Adjevitj forstod at gamlingene måtte være gjennomfrossen, og han gikk til døren, og bad ham komme inn og varme seg.  Så gav Adjevitj ham te og litt grovt brød.  Den gamle mannen takket og rakte de stive nevene fram mot varmen.  En stund etter gikk han, og Adjevitj satte seg til å lappe sko.  Han arbeidet flittig til middagstid.  Da fikk han høre et barn gråte, og kikket ut av vinduet.  Han så føttene på en kone som gikk forbi, og bak henne så han føttene til et lite barn.  De små skoene var hullete, den vesle frøs så han gråt.  Adjevitj gikk til døren og bad kona komme inn og varme seg.  Hun fortalte at mannen hennes var soldat, og at han var blitt forflyttet til en annen by.  Og siden hun ikke hadde penger, kunne hun ikke reise med toget,  Hun og barnet skulle gå den lange veien.  Adjevitj la merke til hvor tynnkledd hun var.  Han tenkte:- Maria ville nok gjerne ha gitt henne sjalet.

 Han gikk til kisten der han gjemte de få eiendelene sine, fant fram sjalet etter Maria og gav det til den fremmede.  Han fant også fram et par fine små røde sko.  De var ferdige på et par sting nær, og akkurat passe til den vesle gutten.

Adjevitj tenkte på sine egen gutt som var blitt syk og døde like før de nye skoene ble ferdige.  Han syntes det var vondt å skilles fra skoene, men han mente at barnet trengte dem.  Adjevitj satte seg på den vesle krakken og gjorde dem i stand på noen minutter, og så gav han dem til den vesle gutten.  Barnet ble henrykt over den glade, vakre fargen på de nye skoene og spratt omkring og sa:-Jeg blir varm på bena av de røde skoene. 

 

Adjevitj gav kona den sterke teen sin og litt brød, og hun takket ham for alt han hadde gjort for henne. Så snart hun var gått, satte Adjevitj seg til med arbeidet igjen.  Han lappet mange par sko, og til slutt ble det så mørkt at han ikke kunne se å arbeide lenger.  Han laget te igjen og skulle akkurat til å spise kveldsmat.  I det samme hørte han lyden av føttene som sprang forbi, og han hørte også hissige stemmer.  Han gikk til døren og så en gutt komme løpende.  Etter ham kom eplekona som hadde en bod på hjørnet.  Hun var sint og ropte:

- Jeg skal få deg på politistasjonen!Gutten svarte:- Du må få tak i meg først.skomaker

 Adjevitj bad dem komme inn begge to.  De slo seg ned foran varmen, og han delte teen og de siste brødskivene med dem.  Så sa gutten:

- Det var ikke riktig av meg å stjele eplet fra henne, men jeg var sulten.  Jeg skal betale deg for det jeg tok, så snart jeg kan tjene noen penger.

 Kona svarte:

- Du trenger ikke betale meg.  Jeg burde gitt deg et, når du bad om det.  Jeg visste ikke at du var sulten.

 Adjevitj snakket med gutten, og han lovte at han aldri skulle stjele epler mer.

Da eplekona og gutten var gått, satt Adjevitj seg foran varmen og leste på nytt om Jesus som gikk rundt og snakke med folk i Galilea.  Og igjen tenkte han:- Om han bare ville snakke med meg, så ville det være lettere for meg å gjøre det som er rett.

Da skinte et lysskjær i det vesle rommet, og Adjevitj hørte en røst som sa:

- Jeg har vært hos det i dag, Adjevitj.

 Adjevitj reiste seg fort og sa:

- Herre, når var du hos meg?  Jag var så opptatt med mitt ringe arbeid at jeg ikke merket det.

- Jeg var hos deg i morges med den gamle mannen som skuffet snø.  Jeg var hos deg ved middagstid med moren og barnet.  Jeg var hos deg i kveld med kvinnen og gutten. Jeg var sulten, og du delte det lille du hadde med meg.  Jeg frøs, og du lunet meg med klær, varmet av din kjærlighet.  Det du gjorde for disse, Adjevitj, det gjorde du også for meg.

 Leo Tolstoj

Historien fant jeg på denne bloggen: http://klitchi.blogg.no/1259749422_den_gamle_skomakeren.html

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Randi Johnsen

45 innlegg  894 kommentarer

Russisk julefortelling

Publisert rundt 7 år siden

Nydelig "gjensyn" med en fortelling som ofte ble lest for meg da jeg var barn, og som jeg også mange ganger leste til mitt eget barn som nå er voksen.

Svar

Siste innlegg

Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 13 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 14 timer siden / 162 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 1759 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 105 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
2 dager siden / 711 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 5 timer siden / 223 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 6 timer siden / 223 visninger
Stefan Hallman kommenterte på
Hit, men ikke lengre
rundt 6 timer siden / 868 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
rundt 7 timer siden / 3351 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 7 timer siden / 1583 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 7 timer siden / 2135 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Les flere