Verdidebatt

GAMLINGER I TRAFIKKEN

Er det en menneskerett å ha førerkort for bil ? Er du egnet til å føre bil ? Hvem skal bedømme dette ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gjennomlesning i full fart av foregående innlegg, gir meg en litt urolig følelse at mine spørsmål er litt for relevante. Det finnes idag kursvirksomhet for de over 65, og jeg har selv gleden av å benytte meg av slikt kurs i Telemark. MEN DET VIRKER SOM OM INGEN AV DE TIDLIGERE DEBATTANTER HAR HØRT OM SLIK AKTIVITET.

Uansett bør vi alle stille ovennevnte spørsmål til den personen vi ser i speilen hver morgen. Saken er i korthet den at vi BLIR IKKE bedre bilførere med årene. Vi blir vanligvis mer forsiktige, men med betydelig redusert reaksjonsevne og dårligere syn hos mange, kan feiltolkning av skilter og andres adferd i trafikken være årsak til at vi selv skaper farlige situasjoner, av og til med svært uheldige følger.

Det er virkelig på tide at legestanden skal slippe å ha ansvar for "Herr Hansens" selvbedrag, som ender oppå midtrabatten eller i feil kjørefelt med plass til kun en bil. Nå må Veidirektorotet og Samferdselskomiteen ta alvorlig tak og sette krav til oss som er 60+. Det må kreves at man tar "oppfriskningstimer" med kjøreskoler, gjerne subsidiert av staten, da det er vel investerte penger i økt trafikksikkerhet og mindre sykehuskostnader. Til dere som ikke vil akseptere at reduksjon i trafikale evner har inntrådt, vil jeg spørre: Har du lyst til å la din sønn/datter eller yndre bekjent ta en prøvetur med deg og åpent fortelle deg hvilke feil vedkommende registrerer i løpet av en halvtimes kjøretur? Dersom ditt ærlige svar er NEI, kan du være skråsikker på at du allerede er i faresonen.

Husk at ukjente rundkjøringer, nye trafikkskilt som du misforstår i farten, eller som du ikke så da du passerte, er situasjoner som KAN FORBEDRES. Vikeplikt er viktiger enn mange omsetter i praksis.

Jeg ønsker å møte deg som en reellt trygg trafikant i neste kryss med full STOPP !

Lykke til

Ingar

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt