Verdidebatt

Om å bryte tausheten - om Israel

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Her er noen utdrag fra en artikkel på nrk.no - i dag.

"Organisasjonen Breaking the Silence har intervjua 26 soldater som deltok i militæroperasjonen på Gazastripa i vinter. Soldatene har svart på en rekke spørsmål om krigføringa.

- Skyt hvis du er usikker

Soldatene ble blant annet bedt om å avfyre skudd mot enhver bygning eller person som virka mistenkelig. - Hvis du ikke er sikker, så skyt. Ildkrafta var helt sinnsyk, forteller en av soldatene om beskjedene han fikk da de israelske styrkene rykka inn på Gazastripa. Soldatene forteller også at de ofte brukte sivile som skjold når de skulle ta seg inn i mistenkelige hus.

- Sindige og angrende

Breaking the Silence beskriver de fleste soldatene som ble intervjua som sindige, angrende og sjokkerte. Mange av vitnesbyrdene er i tråd med anklagene om at de israelske militæraksjonene i Gaza var ukritisk og overdimensjonert. Intervjuene viser at mange av soldatene føler at beskjedene de fikk var uklare, og at ordlyden oppmuntra dem til å gjøre deres beste, selv om palestinske liv gikk tapt.

Israelske offiserer hevder imidlertid at soldatene alltid strakk seg langt for å beskytte sivile palestinere, og at bolighus og bygninger bare ble ødelagt dersom det var høyst nødvendig.

Ifølge palestinske menneskerettighetsgrupper ble omtrent 1.400 palestinere drept under krigen i Gaza, mens 13 israelere døde mens konflikten pågikk. 50.000 hjem, 800 industriområder, 200 skoler, 39 moskeer og to kirker skal ha blitt ødelagt av krigføringa, viser tall fra FN."

---------------

Har virkelig Israel gjort dette? Ja, det er mer sannsynelig enn usannsynelig.

Krig er skittet, brutalt - og i høyeste grad dødelig. Og når kamper kjempes på liv og død, er det få som der og da reflekterer over vedtatte konvensjoner. Den vanskeligste av all krigføring er når kamper foregår i tettbebyggede områder. Gaza er verdens tettest befolkede område, og da blir det ekstra "vanskelig" - for å uttrykke det på den måten. Det som forundrer, er faktisk at ikke flere enn 1400 palistinere ble drept.

Når norske Israelvenner konsekvent benekter disse bruddene på krigens lover og alt annen som de oppfatter som urettferdige angrep på Israel, er det trist, og om jeg får lov; patetisk. Det fratar dem selv autoritet i debatter. De norske Israelvennene er ofte mer "katolske enn paven" i Midtøsten-spørsmålet. De ville blitt plassert langt ute på den israelske høyresida og dermed ville de blitt marginalisert i det landet som de selv så blindt forsvarer - om de hadde vært borgere der.

Det ville være mer troverdig å erkjenne alle fakta, så langt de er tilgjengelige, og ta debatten derfra, men det kan virke som en slik strategi er for sofistikert for mange av de mest trofaste og gjerne bibellesende Israelvenner her i Norge.

Handlingene Israel begikk under krigen i Gaza er sjokkerende, men jeg er redd for at de kunne vært begått av soldater fra hvilken som helst land - også fra Norge. Slik er det desverre ofte i krig. Dette er ikke for å forsvare det som skjedde, men et forsøk på sette ting i et større perspektiv - og ta debatten derfra,

Tro det eller ei, men jeg er også en venn av Israel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt