Verdidebatt

Blind økonomi

Økonomien er ikke underlagt økologiske prinsipper: Den driver seg selv som et dyr uten mål og mening, og mennesker også. Derfor er ikke vår materielle livsstil bærekraftig, men farlig destruktiv. Den blinde økonomien trenger en ledehund.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Økonomien er ikke underlagt økologiske prinsipper i dag. Snarere tvert imot: Den stimulerer til å investere i bedrifter som øker produksjonen og overforbruket mest. For det er det man tjener mest på. Stabilt høyt overforbruk betyr mindre investeringsvilje, og om noen bedrifter reduserer overforbruket, er interessen for investeringer fraværende og konkursen like om hjørnet.

Blindvei

Med tradisjonelle politiske briller, det være seg sosialistiske, liberale, konservative og borgerlige, er det å oppfordre til redusert forbruk å be om konkurser, økt arbeidsledighet og redusert velferdstilbud. Og det vil de ikke ta sjansen på, selv om verden bruker opp ressursene sine og skaper klimaendringer, og selv om vi er blant de verste. Dagens økonomiske system er en blindvei og hvis brillene ikke tas av, er det uunngåelig å møte veggen.

Green New Deal

Green New Deal handler om å snu forbruksmønsteret med tanke på miljøet, og stimulere til satsing på bærekraftig, økologisk, sunt, vedlikeholdstjenester, kulturopplevelser, omsorg. Begrepet ”Green New Deal” ble lansert av FN og ledende økonomer i 2008 for å få verden inn på en ny kurs, og spiller på Roosevelts ”New Deal” som ble en velsignelse for den amerikanske økonomien i de harde 30-åra.  Men FNs forslag ble nærmest umiddelbart gjemt i skuffen til tradisjonelle styresmakter. Heldigvis beveger den grønne bølgen seg raskt, og i utlandet får De Grønne stadig større oppslutning. I mange land åpner de skuffer.

Miljøpartiet De Grønnes viktigste kampsaker i Norge, er å legge om økonomien slik at varer som er billigst i økologisk og sosialt perspektiv også blir de billigste for forbrukerne. Og det må legges til rette for at overskudd tas ut i fritid heller enn økt produksjon og økende overforbruk.

De Grønne har en nøkkel til å redusere avstanden mellom økonomisk og human forståelse av begrep som "verdi", "gevinst" og "rikdom". Når eksempelvis økt produksjon tas ut i mer fritid og tid til hverandre, til omsorg, fellesskap osv, vil dette være fordi det gjør oss rikere enn om vi tar ut overskuddet som i dag. - Mange vil si at økt forbruk, økt pengejag og økt tidspress faktisk gjør oss fattigere.

Steady state

Et grønt mål er en Green New Deal mot en økologisk steady-state økonomi der produktet av befolkningsstørrelse og forbruk per person nokså stabil. Her trår vi ikke over økologiske grenser. Steady state økonomi handler om å bruke kapitalkrefter uten å øke forbruket og dermed til vår egen ødeleggelse, men ved å endre forbruket: Ønske om fortjeneste  er en menneskelig drivkraft, men grådighet er dyrisk. Det må være lov å samle skatter på jorda, men det materialistiske fokuset trenger ikke være det overskyggende drivkraften i økonomien. Ønske om økt kunnskap, økt livskvalitet og økt livsglede er undervurderte drifkrefter jeg tror vi vil se mer av om vi våger å oss inn bå en ny, bærekraftig vei.

For mine barns skyld våger jeg ikke å gi noen tradisjonelle politiske partier tillit lengre. De ledet oss inn i uføret vi er i, og har hatt mange år med ulike regjeringer på å lede oss ut. Jeg stoler på grasrota, og tror på morgendagens politikere. Det er med håp og glede vi registrerer at det hittil i år har startet opp ett lokallag av Miljøpartiet De Grønne per uke.

(versjon av debattinnlegg til lokalaviser i Hedmark)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt