Jan Arild Holbek

10    0

Det myndige lekfolk

Publisert: 13. jul 2009 / 47 visninger.

Myten om at Misjonssambandet består av tinnsoldater som marsjerer i takt, er bare tull. Det beviste misjonsfolket for all verden.

Grasrota talte lørdag hovedstyret og generalsekretæren, men mest av alt rådsmøtet, midt imot.Nær to tredjedel av de nær 900 som deltok i avstemningen, sa nei til at Norsk Luthersk Misjonssamband skal opprette trossamfunn nå.

Avstemningsresultatet på generalforsamlingen viser at rådsmøtet for et drøyt halvt år siden, var helt i utakt med grasrota i organisasjonen. Etter benkeforslag stemte 70 av de 76 stemmeberettigede i rådsmøtet   NLMs høyeste organ i såkalte læresaker og et organ der kun menn har stemmerett   for NLM-registrering av trossamfunn.

Feilberegnet.Og hovedstyret, inkludert generalsekretær Ola Tulluan, har feilberegnet holdningene og meningene i organisasjonen.Til Vårt Land i forkant av generalforsamlingen sa Tulluan at han trodde det ble flertall for å opprette trossamfunn, og han mente at flertallet burde være på over 60 prosent. Avstemningen lørdag endte med at 64 prosent stemte for et utsettelsesforslag, mens bare 36 prosent støttet forslaget om at NLM skulle registrere et eget trossamfunn for å ivareta de misjonsvenner som ikke lenger vil være medlemmer i Den norske kirke.

I etterkant av avstemningen uttalte Tulluan lørdag til DagenMagazinet: «Om tre år tror jeg det blir flertall.» Det er ikke sikkert Tulluan lykkes som profet da heller.

Mangfold. En generalforsamling i Misjonssambandet rommer et større mangfold av mennesker og meninger enn de som følger denne radikale lekmannsbevegelsen på avstand, gjerne tror. I trossamfunnsdebatten var det for eksempel mer enn 70 innlegg.

-  Der det ikke er debatt, er det enten noen sterke ledere eller ingen som tenker lenger, oppsummerte Øystein Meling, den mange- årige lederen i NLMs sterkeste krets, Stavanger.

Til himmelen?   Man trenger ikke å være medlem i Misjonssambandet for å komme til himmelen, sa en av de andre debattantene. Men slike storsinnede utsagn, riktignok fremført med glimt i øyet, sier også noe om den sterke selvbevisstheten og organisasjonsidentiteten som folk i NLM har.

Ikke noe sted jeg beveger meg i Kristen-Norge understreker man så sterkt «familiefølelsen» som her.

«Det er godt å kjenne at vi er sammen som en stor familie, og at vi står sammen for misjonen,» har vært en gjenganger fra talerstolen. Slike utsagn vitner om sterk samhørighet og tydelig fokus på selve limet som har bygget felles identitet i Sambandet: Verden for Kristus.

Historien så langt har vist at Misjonssambandets grunnfjell er større, mer solid, mer lojalt og livskraftig enn det er i de fleste andre kristne organisasjoner, bevegelser og kirkesamfunn i Norge.

Ikke ennå. Men kirkesamfunn vil de altså ikke etablere, i hvert fall ikke ennå.

– La oss kirkeløse få denne muligheten, ba Sven Åge Solli fra Telemark. Misjonsfolket svarte nei   med ulike begrunnelser.

Den viktigste var nok frykten for at et trossamfunn, en frikirke, vil kunne svekke det tydelige ytremisjonsfokuset. Dette er nok et langt viktigere argument i NLM enn omsorg for Den norske kirke. Men debatten viste også at mange i Misjonssambandet fortsatt har ønske om tilhørighet til Den norske kirke og vil utnytte den kontaktflate og de tilbud dette kirkesamfunnet har.

Mange er dessuten i villrede om hva et NLM-trossamfunn vil innebære. Her har både saksdokumenter, taler og den offentlige debatten mer skapt usikkerhet og tvil enn avklaring. Kanskje bidro også NLM-ledelsens forsøk på å avdramatisering og minimalisere betydningen av å etablere trossamfunn, til å svekke deres eget forslag.

Litt trossamfunn?   Loven gir ikke anledning til å være litt trossamfunn. På samme måte som det ikke går an å være litt gravid, påpekte Gunnar Uglem fra Stavanger.

Størst gjennomslag i forsamlingen hadde nok likevel «gamle- generalen» Egil Grandhagen da han sa at det kunne virke som om hovedstyret ville opprette «en fiktiv ordning» som er som «et tomt tilfluktsrom».

Tiden var ikke moden for endring. Det myndige lekfolket sa nei.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Isak BK Aasvestad kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
7 minutter siden / 827 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Politisk skjebnetime
12 minutter siden / 4599 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Politisk skjebnetime
16 minutter siden / 4599 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
40 minutter siden / 827 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
40 minutter siden / 827 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Politisk skjebnetime
41 minutter siden / 4599 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
41 minutter siden / 4854 visninger
Robin Tande kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
43 minutter siden / 4854 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
rundt 1 time siden / 827 visninger
Lars Jørgen Vik kommenterte på
Politisk skjebnetime
rundt 1 time siden / 4599 visninger
Lars Jørgen Vik kommenterte på
Politisk skjebnetime
rundt 1 time siden / 4599 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
rundt 1 time siden / 827 visninger
Les flere