Stian B. Kilde Aarebrot

109    113

Tunnelsyn i begge ender

Når karismatikerne i all offentlighet slutter å stille kritiske spørsmål til egen virksomhet, vil avhopperne definere dagsorden.

Publisert for over 6 år siden / 6 visninger.

Lenge før ”Vi som elsket Jesus” av Levi Fragell var ute i butikkhyllene startet Hermon forlag arbeidet med å gi ut en motbok. En slik ryggmargsrefleks til selvforsvar får meg til å tenke på fraglenes isolerte grottetilværelse og frykten for alt det som fantes utenfor. Hvor blir det av Onkel reisende Mac, fraglenes nysgjerrige oppdagelsesreisende, som stadig skrev hjem om alle sine observasjoner?

Bred pensel. Riktignok oppleves ikke Fragells brede og generaliserende pensel som en invitasjon til pardans. Om det var de usunne trekkene ved karismatisk kristendom han ville til livs, burde kritikken vært bedre spisset. For å bruke et bilde fra fotballens verden: For å få bukt med voldelige hoologans er det ikke noe sjakktrekk å gå til angrep på alle fotballsupportere. For å oppnå noe må disse spilles på lag med, men fordi Fragell både på og mellom linjene gir inntrykk av at han aller helst skulle vært foruten "fotball", får han heller ikke vekket supporternes iver til å renske opp i egne rekker.  Det er synd, for det er på høy tid.

Selv var jeg tenåring i pinsebevegelsen fire tiår etter Fragell, men kunne allikevel kjenne meg godt igjen i mange av hans skildringer. Det underliggende presset om å tale i tunger for å få være på a-laget, frykten for at Jesus kunne komme og hente alle kristne rett i etterkant av en synd, massesuggesjonen som fikk folk til å gjøre de underligste ting, og mirakelhistorier som ikke så lett lot seg etterprøve. 

Tunnelsyn. I forbindelse med Treholt-sakens bevisforfalskningsanklager ble tidligere drapsetterforsker i Oslopolitiet, Asbjørn Rachlew, intervjuet i Søndagsavisen i P2. Rachlew har skrevet doktorgradsavhandling om justisfeil i politiets etterforsking og bruker bevisst termen justisfeil og ikke -mord, nettopp for å understreke at det meste av det som går galt i etterforskingen har med uaktsomhet å gjøre. Det som så ofte skjer, sier Rachlew, er at etterforskerne utvikler tunnelsyn. I det man begynner å forfølge et spor blir man samtidig gradvis blind for det som ikke passer inn. Har man funnet svaret, så vil enhver detalj som underbygger tesen lyse opp på radaren, mens alt som taler for det motsatte passerer usett. Dette fenomenet synes jeg å finne både hos Fragell, og hos kristne som legger stor vekt på tegn og undre.

Prøv åndene. Den karismatiske kristendommen, som jeg fremdeles definerer meg som en del av, praktiserer nådegavene, beskrevet i 1.Kor 12. Tungetalen blir gjerne sett på som selve inngangsporten og Fragell påpeker helt korrekt at dette ofte har resultert i et tungetalepress med fare for egenproduserte snarveier. (Men det at Fragell innrømmer å ha jukset er ikke ensbetydende med at alle jukser). Andre nådegaver som har stått høyt i kurs er gaven til å helbrede, tale kunnskapsord og profetere. Men det er en nådegave det sjelden higes etter: Gaven til å bedømme ånder. I grunnteksten heter det ”diakrisis”, den samme ordstammen som på norsk har blitt til kritikk og kritisk tenkning. Det er ikke så vanskelig å tenke seg til hvorfor denne nådegaven ikke er like populær. Det finnes ikke noe deilig åndelig kick i å oppdage en falsk profet. Hvem har vel lyst på rollen som festbrems på helbredelsesmøter?

Offentlig selvkritikk. Så lenge bruken av denne nådegaven er så upopulær blant karismatikere, så lenge man vegrer seg for etterprøving, så lenge selvkritikken hviskes, vil kritikken fortsette å komme fra utsiden, gjerne fra avhopperne, og da naturlig nok med full styrke og fet typografi. Jeg vet at det finnes mange karismatikere med en kritisk holdning til det som blir sagt og gjort i egne rekker, og som rett som det er diskuterer tilfeller av usunn teologi og praksis. Det er bare det at de sjelden lar høre fra seg når settingen blir offentlig eller det dreier seg om direkte kommunikasjon med den eller de kritikken faktisk gjelder. Og dermed får avhopperne fortsette å definere dagsorden. Avhoppere som kanskje ble det nettopp fordi det ikke var plass til nådegaven de hadde fått.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #21

Alf Haakon Slettetveit

1 innlegg  78 kommentarer

Feil på link.

Publisert over 6 år siden
Svar
Kommentar #22

Rune Holt

11 innlegg  10131 kommentarer

Det ser ut til

Publisert over 6 år siden

At Vårt Land og VD favoriserer innlegg som er kritiske til alt som har med karismatisk kristen virksomhet å gjøre.

Hvis ikke,hvorfor blir alltid slike innlegg stående på åpningssiden uforholdsmessig lenge?

Dette er for påfallende til at noen annen forklaring kan være tilfelle.

Svar
Kommentar #23

Kjell G. Kristensen

63 innlegg  11731 kommentarer

Det

Publisert over 6 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

At Vårt Land og VD favoriserer innlegg som er kritiske til alt som har med karismatisk kristen virksomhet å gjøre.

Hvis ikke,hvorfor blir alltid slike innlegg stående på åpningssiden uforholdsmessig lenge?

kan hende tunnellen er kjempelang, eller så kan det ha skjedd en ulykke der inne.

Svar
Kommentar #24

Magnus Husøy

25 innlegg  4093 kommentarer

Takk

Publisert over 6 år siden
Stian B. Kilde Aarebrot. Gå til den siterte teksten.

Jeg skal ikke påberope meg kompetansen til å gjennomforklare dette ordet, men kan heller henvise til et par nettsteder.

Takk Stian. Det du viser til ser ut til å samsvare med den forståelsen jeg og flere har av de aktuelle skriftstedene. Nemlig at det er prat om å prøve ting som blir gjort og sagt, for å sjekke om dette er i tråd med sunn lære og praksis. Dermed understrekes det hvor usunn den tankegangen er som florerer blant mange unge kristne i dag, nemlig at man skal fly rundt og teste seg selv om man har den ene eller den andre gaven (altså "prøve ut"). Det sier seg jo selv hvor stor skade det kan gjøre når uerfarne og overilte unge kristne løper rundt med "så sier Herren" i tide og utide...

Svar

Lesetips

Grums i medvind
av
Laura Djupvik
rundt 8 timer siden / 550 visninger
0 kommentarer
Uenige for himmelens skyld
av
Leif Knutsen
rundt 12 timer siden / 336 visninger
0 kommentarer
KrF og ekteskapet
av
Jon Kvalbein
2 dager siden / 381 visninger
1 kommentarer
Barn og ­nattverd
av
Oddbjørn Evenshaug
4 dager siden / 278 visninger
1 kommentarer
Reell frykt
av
Agnar Gjøen
7 dager siden / 815 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Tveit kommenterte på
Riots in Paris 2017
1 minutt siden / 1071 visninger
Rune Tveit kommenterte på
Riots in Paris 2017
5 minutter siden / 1071 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
6 minutter siden / 1809 visninger
Svein Ausland kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
9 minutter siden / 6016 visninger
Bernt Christian Helén kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
10 minutter siden / 6016 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
13 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
19 minutter siden / 1071 visninger
Svein Ausland kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
25 minutter siden / 6016 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
25 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
31 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
34 minutter siden / 1071 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
34 minutter siden / 1809 visninger
Les flere