Verdidebatt

NLM trenges på misjonsmarken - i Dnk

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg vil gratulere de 561 delegatene på generalforsamlingen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) med å ha avvist forslag i dag om at NLM skal bli et eget trossamfunn nå. Mindretallet på 314 ville at NLM skulle bli et trossamfunn for de som av samvittighetsgrunner ikke kunne være en del av Den norske kirke (Dnk). Men bør ikke samvittigheten først og fremst gå på misjonsengasjement, ikke hva slags kirketilhørighet man har?

Ingen kan tvile på NLMs engasjement på misjonsmarken utenlands, men det kan være gode grunner til å lure på hva de mener med sin misjonsstrategi i Norge og Dnk. Når man møter NLM i utlandet, er de veldig flinke til å tale klart om evangeliet i sammenhenger hvor det finnes få kristne. I Norge er situasjonen en helt annen. Mange aktive medlemmer av Dnk er frustrerte over at NLM ofte stiller seg på sidelinjen av livet i Dnk og bruker mer tid på å kritisere enn å bidra til aktive og levende menigheter.

I dag har jeg fulgt forhandlingene på web TV, og her var det mange gode innlegg som advarte mot at NLM skal isolere seg og være seg selv nok.  NLM trenges som salt og korreksjon til Dnk, og hvis NLM og de andre lavkirkelige organisasjonene hadde vært aktive i utgangspunktet, hadde ikke Dnk vært i den situasjonen de er i dag med teologisk utglidning og økende relativisme i sentrale teologiske spørsmål.

Men det er på ingen måte for sent. Høstens kirkevalg er en historisk mulighet til å få Dnk inn på rett spor, bort fra relativisme og en dialogklubb basert på synet til regjeringen og liberale lobbygrupper som er meget synlige i media. Regjeringen og stortingsflertallet har yppet til krig, og de har provosert kristenfolket med å vedta en ekteskapslov som fratar barnet far når det har fått en lesbisk medmor. Regjeringen er også klar til å begynne å bruke ordet medfar hvis homofile fedre  tar i bruk en surrogatmor for å føde et barn.

Selv om Trond Giske har en meget selektiv forståelse av demokrati, som for eksempel da han utnevnte en biskop i Stavanger, klart mot kirkens votum, har et enstemmig Storting også gitt oss en unik mulighet til å velge representanter til Kirkemøtet som sier et klart NEI til regjeringens forståelse av ekteskap.

I år kan for første gang vanlige medlemmer av Dnk stemme direkte på de som skal sitte i bispedømmeråd, og medlemmene av bispedømmerådet er også automatisk delegater til Kirkemøtet, det øverste organ i Dnk.  Her legges premissene for hva slags teologi Dnk skal forholde seg til, og selv om mange biskoper er upålitelige i mange spørsmål, er det Kirkemøtet som legger premissene.

Her trenger de aktive medlemmene av Dnk hjelp til å ta Dnk tilbake fra politisering og liberalisering. Mange har blitt frustrert og mistet troen på Dnk som trossamfunn, men situasjonen er ikke håpløs. Nå har vi sjansen til å sette helt andre premisser.

I dag sa flertallet på NLMs generalforsamling at NLM skal utsette opprettelsen av et eget trossamfunn til neste generalforsamling i 2012. På disse tre årene skal vi bruke tiden godt, og jeg håper NLM kan revitalisere Dnk. NLM har fantastiske ressurser, og de trenges på misjonsmarken - i Dnk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt