Verdidebatt

DE GAV MEG DET BESTE

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er alle helgens dag. Og vi tenker på de av våre nære og kjære som har gått fra oss. Vi bærer deres gode minne i våre hjerter og er takknemlige for hva de var og hva de ga oss. Slik er det i alle fall for meg.

Jeg fikk vokse opp i et hjem med mye menneskelig varme og omsorg. Et hjem hvor også det evige perspektivet var en naturlig del av hverdagen.

Mor arbeidet det meste av tiden utenfor hjemmet, men det meste av det hun hadde av fritid ble viet til oss barna. Det samme gjaldt far. Friluftsliv og idrett sentrale aktiviteter fra vi var ganske små. Det ble uttallige turer i skog og mark sammen med foreldre eller venner. Vintertid var skiene på bena så fort vi hadde anledning til det, enten i hoppbakken eller i langrennsløypene. Det ble også en del premier av det.

Mor og far tilhørte en kristen menighet, og for oss barna ble søndagsskole og barnemøter naturlige aktiviteter. Ikke alle har gode erfaringer fra den slags. Men jeg for min del kan se tilbake med glede på det jeg fikk med meg av tro og trygghet derifra.

Jeg fikk mange gode venner. Noen av dem har jeg fortsatt kontakt med.

Når framhaldsskole eller realskole, eventuelt gymnastiden var over, måtte vi som så mange andre, til mer sentrale strøk for å få videreutdanning og arbeid. Min ferd gikk til hovedstaden hvor hybellivet og hjemlengselen ble nye, til dels såre erfaringer.

Heldigvis var hjemmet hos mor og far alltid åpent. Der var både vi selv og våre venner alltid velkomne. Det ble et herlig pusterom fra storlivets jag og strev.

Hjemmet betydde alltid mye under alle forfold og i alle situasjoner. Dit fikk vi komme med både sorg og glede, tabber og seire. Den åpenhet, varme og støtte jeg fikk i og fra mitt barndomshjem har båret meg fram til i dag.

Nå er mine foreldre døde. Jeg savner dem, ikke minst på en dag som denne. Og jeg håper at jeg har fått gi videre noe av det gode jeg fikk fra mitt barndomshjem, til mine barn og barnebarn.

I dyp ærbødighet minnes jeg mine foreldre på en dag som denne. De ga meg det beste jeg kunne få!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt