John Andre Nærø

5

Nåden

Publisert: 10. jul 2009

Hei.

Jeg har lest siste boken til Åge Åleskjær. Vil bare si: Hastverk er lastverk.

Alt etter første kapittel er boken ute å kjøre. Fri vilje? Når hadde vi fri vilje? En ting er Adam og Eva i hagen. En ting er Jesus. Men menneskeheten forøvrig? Når man legger den protestantiske kirkehistorie under lupen vil man se at emnet har allerede vært i rettsalen og fått sin dom. Augustin mot Pelagius, Luther mot Erasmus, Calvin mot Armenius. Pelagius ble dømt til døden for kjetteri, Erasmus fikk så hatten passet av Luther osv. Paulus var klar i sin tale som dermed bekrefter Jesus, som igjen bekrefter loven og profetene. Til og med Gud stiller seg tvilende til menneskets frie vilje. Det ligger jo i ordet "Gud", Skaperen hersker, råder og styrer over sin skapelse. Om Gud ikke er allmektig, så kan han da ikke være Gud. I mennesket ligger der ingen kapasitet til til å velge det som Gud vil, ikke engang velge Gud, om ikke Gud ved sin Ånd virker dette i mennesket.

Det falne mennesket ble solgt til slave under synden. De frelste ble kjøpt til slave under Gud i Kristus. Hvis vi er utvalgt til barnekår hos Gud, da er vi ikke fri, men bundet til Gud i Kristus. Paulus sier: I am a bondslave(slave på livstid) to Christ. Dette er ikke et motvillig Herre/slave-forhold, siden viljen og gjerningene virkes vellystig fram i oss ved nåden som virker i den frelste. Nåden virker ikke dette fram fordi jeg vil, men jeg vil fordi nåden virker det fram. Så er det da opp til Gud( slik det alltid har vært) som viser miskunn. Ikke opp til den som vil eller løper. Han virker i oss både og ville og å virke. Det er nåde.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
27 dager siden / 2914 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 1427 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
15 dager siden / 1120 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
29 dager siden / 630 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
9 dager siden / 611 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
14 dager siden / 586 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
6 dager siden / 469 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere