Spaltist Espen Ottosen

Informasjonsleder Norsk Luthersk Misjonssamband

Målrettet misjon

Publisert: 9. jul 2009

I dag er misjonsstrategi hovedtemaet på generalforsamlingen til Misjonssambandet. Få ting bør være mer viktig å drøfte for en misjonsorganisasjon. Men debatten har vært ganske slapp. Det påpekte også generalsekretæren i sin presentasjon av ny misjonsstrategi. Andre temaer har tatt langt mer fokus, ikke minst spørsmålet om NLM bør registrere et trossamfunn.

Nå er det ikke alltid debatt er så fristende. Å diskutere misjonsstrategi på en generalforsamling i NLM, kan være krevende fordi misjonærer veldig ofte vil være opptatt av sitt felt og sine arbeidsoppgaver. Det er selvsagt ikke lett for en misjonær fra Peru – som jeg selv er – å akseptere en strategi som sier at misjon i Peru ikke er aller mest strategisk og aller mest viktig.

Misjon kan være så mangt, og misjon i Misjonssambandet er også mye forskjellig. Vi sender ut evangelister, pionermisjonærer, leger, ingeniører og teologilærere. Vi er på plass i land der mange er muslimer, der mange er (nominelle) katolikker og der mange er animister.

Nettopp fordi forskjellene er så mange, blir det viktig at vi er målrettet. Hva skal være et fellestrekk for vårt misjonsengasjement?

I strategien som nå skal diskuteres, er hovedsaken de minst nådde folkegruppene. Misjon handler for Misjonssambandet om å nå lenger ut med evangeliet, nå dem som ikke har hatt mulighet til å høre om Jesus Kristus.

Når dette er fokus, må strategien stadig legges om. Det går faktisk an å si at noen oppgaver er fullført. Og det er ganske fantasisk. Når Mekane Yesus kirken i Etiopia har vokst til over fem millioner medlemmer i løpet av femti år, sier det seg selv at utfordringene er nye: I Etiopia er våre misjonærer derfor plassert i andre områder enn de var tidligere. For fortsatt finnes det folkegrupper i Etiopia som i liten grad har møtt kristen forkynnelse.

Hvor i verden er så misjonsutfordringene størst i vår tid? Mye kan sies om det. Men kort sagt kan vi påpeke to ting. For det første er den muslimske verden på mante måter vår tids største misjonsutfordring. Millioner av muslimer – som ofte har en tro iblandet tradisjonell folketro – har aldri hørt om Jesus. For det andre er det slik at mange av de minst nådde folkegruppene bor i områder der det er umulig å drive tradisjonell misjonsarbeid. Det kan skyldes både politiske forhold og religiøse forhold.

Det er selvsagt ikke lett å drive misjon i områder der det er forbudt eller nesten umulig. Likevel har vi en forpliktelse til også å dele evangeliet med mennesker som bor på slike steder. Derfor må en misjonsorganisasjon som Misjonssambandet tenke nytt for å nå lenger ut. Vi må blant annet sende ut kristent fagpersonell – mennesker som kombinerer formidling av sin tro med et eller annet sivilt yrke eller engasjement i et bistandsprosjekt.

Den nye misjonsstrategien til Misjonssambandet handler om at vi skal bli enda mer målrettet. Samtidig skal vi ta vare på oppgavene vi står midt oppe i, og ikke forlate det ansvaret vi har tatt på oss. Selv om det er viktig å nå lengre ut, må vi også sørge for opplæring av ledere og gi god teologisk undervisning.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Inge Aukan

6 innlegg  15 kommentarer

Gå dit andre ikke går

Publisert rundt 11 år siden

Synes den nye strategien til NLM er spennende! Får lov til å være en del av arbeidet NLM driver i Vest-Afrika, og kan skrive under på at det er mange utfordringer å ta tak i her!

Her driver vi arbeid rettet mot to folkegrupper som har en veldig sterkt muslimsk identitet, Mahouene i Elfenbenskysten og Malinkéene i Mali. Vi ønsker å vise mennesker i begge disse folkegruppene veien til sannheten. Mye av arbeidet her i Elfenbenskysten går i dag ut på å bygge opp under Mahouene sin egenverdi, ved at vi lager radioprogrammer på språket deres, vi lærer analfabeter å lese og skrive mahou og ikke minst prøver vi å dele evangeliet på deres eget språk.

Jeg tror nok alle vi som jobber med misjon i Vest-Afrika kunne ønsket oss flere kolleger i arbeid her. For misjonsarbeidet i den frankofone delen av Afrika, altså franskspråklige, mottar langt mindre ressurser enn de anglofone områdene. Noe av grunnen til dette er sannsynligvis at for store misjonsland som USA og også Norge er språkbarrieren mye mindre til Engelskspråklige områder enn til franskspråklige.. Resultatet er at i f.eks. Uganda har et enormt dynamisk og friskt kirkelandskap, mens det i f.eks. Mali er få kirker, og en er helt i startfasen av misjonsarbeidet, selv om bl.a. mange Norske misjonsorganisasjoner har vært i landet i 25 år allerede.

Uansett synes jeg det er spennende å få være en del av det mangfoldet av misjon som NLM driver!

Lykke til med GF!

 

Kommentar #2

Morten Dahle Stærk

42 innlegg  136 kommentarer

Bra med målrettethet!

Publisert rundt 11 år siden

Misjonssambandet har vært en pioner for norsk misjon, og det er motiverende å lese det du skriver - Espen - om at det skal organisasjonen fortsatt være. Det gir troverdighet at du deler av dine egne erfaringer som misjonær knyttet til et spesielt område.

Jeg har selv vært mest inspirert til å drive misjon i Norge, men har (spesielt etter Normisjons generalforsamling i Juni) mer og mer fått øynene opp for at norsk misjon og ytremisjon kan dra store veksler på hverandre. I et møte med en jevnaldrende misjonær i øst-Europa delte vi erfaringer som liknet nokså mye på hverandre. Norge er blitt et etterkristent land der vi ikke kan gå utfra at folk har elementær kunnskap til kristen tro.

Lykke til med resten av generalforsamlingen og med å legge en viktig og god strategi for å nå mennesker både i inn- og utland i årene som kommer!

Kommentar #3

Jan Christensen

20 innlegg  114 kommentarer

misjonseksplosjon

Publisert rundt 11 år siden

Er fint å lese at du brenner for at mennesker som aldri har hørt evangeliet skal få høre.

Det var jo det Jesus befalte oss alle som tror på Jesus å gjøre, nemlig å gå ut og gjøre alle folkeslag til disipler.

Er fantastisk hvordan Gud har brukt og fortsatt bruker NLM, bare evigheten vil vise alle fruktene.

I de senere åra opplever mange av de største misjonsorganisasjonene i Norge nedgang i gaver og må kutte.

Jeg er overbevist at om vi skal få til en økt misjons satsning både i givertjeneste og i misjonærer så må det en større enhelt til.

Vi som gjenfødte Jesus troende, trenger å stå isammen som aldri før, er ikke ett kirkesamfunns evangeliet vi er kalt til å forkynne men evangeliet om Guds rike.

Tror det kan bli fusjoner av store misjonsorganisasjoner i norge i fremtiden.

Og tror at det vil bli mere satsing på å støtte de innfødte misjonærene.

Det å sende ut norske misjonærer er bra og viktig, spesielt i en tidlig startfase av arbeidet.

Men er jo mye billigere og mere effektivt å støtte de nasjonale innfødte misjonærene.

De kjenner jo språk, kultur og tåler klima bedre enn vi nordboere.

For samme beløpet som vi bruker på å støtte en misjonær fra Norge, kan vi støtte mange innfødte misjonærer.

Vi vil da kunne nå langt flere mennesker, selv med ett langt lavere misjons budsjett.

Tror at kortidsmisjon vil bli mere og mere aktuelt, er ikke så mange som har anledning til å reise ut for mange år av gangen som før.

Mange vil reise ut på kortere oppdrag, kanskje ett år, andre noen måneder men de fleste en eller to uker.

Det å satse på team som reiser ut for en eller to uker, tror jeg vil tenne til økt misjonsengasjement.

Tidene har forandret seg, så jeg tror og at måtene vi driver misjon på bør endres.

Vi må ikke resignere og tenke at nå blir det mindre misjonsengasjement.

Vi må heller foreta de justeeringer som er nødvendige og så tror jeg vi kan få se ett økt misjonsengasjement.

Guds fred

Broderlig hilsen

Jan Christensen

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3544 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
13 dager siden / 1232 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 924 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
19 dager siden / 884 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
11 dager siden / 824 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
11 dager siden / 634 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
23 dager siden / 567 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 442 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere