Ingrid Nyhus

Alder: 31
  RSS

Om Ingrid

Følgere

Når gråt du sist?

Publisert 4 dager siden - 2519 visninger

Alle kjemper en kamp du ikke vet noen ting om. Vær snill. Alltid.

FORRIGE MÅNED SNAKKET jeg med Sissel Gran om kjærlighet i appenes tid under vignetten Uro i Paulus. Vi skulle forsøke å finne ut hvorfor rekordmange unge i dag er ufrivillig single og ensomme. Burde ikke alt ligge til rette for å finne kjærligheten ettersom det digitale dating-markedet aldri har gjort det lettere å lokalisere andre single?

«Dere spør om feil ting», sa Gran. «Det blir ingen reelle og gode møter når samtalen mest av alt minner om jobbintervjuer.»

«Hva skal vi spørre hverandre om da?» spurte jeg.

«Når gråt du sist?», svarte Gran.


Pinlig berørt. Alle i salen lo. Jeg også, for tanken på å stille et sånt spørsmål til en ny bekjent, gjorde meg pinlig berørt. Snakk om å velge kongeveien inn til den private sfæren! Det er selvsagt mange grunner til å la være å spørre en annen om når hun sist gråt, og like mange grunner til å la være å svare. Vi slipper ikke hvem som helst inn der det gjør vondt – langt mindre på første date. Likevel opplevde jeg spørsmålet som befriende personlig. Har vi råd til å la være?

Under forbønnen i gudstjenestene rundt om i landet hender det rett som det er at vi ber for de ensomme og de som gråter. De sorgfulle har vi alltid hos oss. Men vet vi hvem de er?


Sørgesamtaler. Jeg treffer noen av dem i forbindelse med begravelser og sørgesamtaler. Noen gråter mye og lett; andre (som regel menn) kjemper en tapper kamp for holde gråten tilbake, og atter andre har dårlig samvittighet fordi de ikke klarer å gråte. Alt er normalt, og alt gjør som regel inntrykk. Det finnes alltid en historie bak tårene, som det heter, men også bak fraværet av dem.

Bak ethvert kort minneord, finnes en lengre historie. Altfor ofte blir minneordene smertelig korte. Det er ingen tilbake som egentlig kjente, ingen til å besvare spørsmålet om hvem avdøde var. «Gud kjente hans drømmer, hans innerste takk og innerste sukk, hans glede og sorg», sier jeg fra lesepulten under bisettelsen, og håper det er sant.

Samtidig stiger en redsel opp i meg: Er det noen som vet når jeg gråt sist? Hva vet jeg egentlig om mine venner og families sorg? Hva ber de om – de som sitter der i benkeradene under forbønnen og «i stillhet legger fram det hver og en måtte ha på hjertet?» Er det i det minste noen som vet?


Fordi jeg gråt. Da jeg selv for første gang skulle være «observatør» i en gravferd som en del av praksisen på profesjonsstudiet, måtte jeg snike meg ut av kirkerommet og gjemme meg oppe på galleriet sammen med organisten, flau og skamfull fordi jeg gråt. Jeg kjente verken hun som lå i kista eller familien.

Organisten spilte uanfektet videre, mens jeg prøvde å dempe snufsene mine. Jeg turte ikke fortelle om det i neste veiledningstime, redd for at det skulle avsløre at jeg ikke var skikket til slike oppgaver riktig ennå. Veilederen min spurte heller ikke, og dermed forble episoden en hemmelighet.

Jeg har ennå til gode å møte ett menneske som ikke bærer på en eller annen sorg, likevel snakkes det forbausende lite om det. Spørsmålet «Når gråt du sist?» blir bare uhørt i en kultur der sorgen og nederlagene enten er gjemt bort i en avkrok, beskyttet av skam, eller eksponeres skamløst i media.


Vær så snill. «Everyone is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always», lyder et engelsk munnhell. Kanskje skulle vi legge til: Ja, alle bærer en sorg du ikke vet om, og det er greit. Men den som bærer en sorg, ingen vet om, har en tung bør å bære.

Kanskje skulle vi våge å spørre mer. Samtidig må den som spør tåle å høre svaret. Da kan den som «snakker fra et sårbart sted» – som Gran kaller det – bli møtt med kjærlighet og gjenkjennelse

For det er ikke sant at søndagens forbønn gjelder «de andre». Den gjelder oss alle.


Gå til innlegget

Til fordel for andre

Publisert rundt 1 måned siden - 1883 visninger

Hva skjer om de politiske og religiøse fortellingene gir opp ideen om å oppdra mennesket? Alternativet lover ikke godt.

FORRIGE UKE trakk psykolog Peder Kjøs og forsker ved Folkehelseinstituttet Leila Torgersen, fullt hus på Ingensteds i Oslo under overskriften «Blir vi psykere og psykere?» (6. februar). Økningen av rapporterte psykiske plager forklares med den fremvoksende «generasjon prestasjon» og «generasjon perfeksjon», de noe forslitte merkelappene på aldersgruppen som frykter å mislykkes med å optimalisere sine liv i en jungel av valgmuligheter.

«Å prestere godt på skolen og på trening er viktigere enn festing, smugrøyking og klining bak klubbhuset», ble det sagt fra panelet. Publikum lo og nikket gjenkjennende.

I bakgrunnen klang et mer alvorlig spørsmål: Hvor har vi det fra, det nådeløse kravet om at bare det beste er godt nok? At det å «lykkes i livet» er ensbetydende med å optimalisere sine liv? Hvor hadde vi det fra?

Hva som er viktigst. Da jeg for en tid tilbake spurte konfirmantene mine om hva som er viktigst her i livet, kom svaret raskt: Å få gode karakterer, så man kan få seg en bra jobb. «Er det virkelig det viktigste?» spurte jeg. De tittet opp. «Hva med å være et godt menneske?» spurte jeg. «En god venn? Er ikke det viktigere?»

At en femtenåring svarer slik, er ikke annet enn å forvente. Ti år på skolebenken med daglige påminnelser om viktigheten av å prestere, setter selvsagt dype spor. Skolesystemet er i sitt vesen en institusjon som nødvendigvis må stimulere til – og belønne – fagprestasjoner.

Men når en femten år gammel jente utvikler søvnproblemer fordi hun er redd for at hun ikke får sekser på den neste matteprøven, er det et symptom på et samfunn i ubalanse. Et samfunn de voksne har skapt.

Bare fem kommentarer. I tillegg kommer kravet om å kunne iscenesette deg selv. Den med flest likes, har lyktes. Stakkars hun som bare får fem kommentarer på det nye profilbildet sitt.

Og imens glimrer motstemmene med sitt fravær. For hvor er stemmene som etterspør dyder og karakter? Det økende tilfanget av selvhjelpsbøker skal hjelpe oss til å realisere oss selv, men hvilket selv skal realiseres? Hva slags mennesker vil samfunnet ha? Folk med sterke fagprestasjoner?

Flinke, pliktoppfyllende studenter har vi aldri hatt flere av, men hvor er «influencerne» (som det nå heter) som – uten å rødme – fremsnakker andre mål for livet?

Å oppdra mennesket. Ole Jacob Madsen, førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, hevder at de politiske og religiøse fortellingene til dels har gitt opp ambisjonen om å oppdra mennesket.

I vakuumet som oppsto dukket selvhjelpskulturen opp. Men ettersom ideene om å være et bedre menneske frakobles de kollektive utfordringene vi står overfor, og i stedet presenteres som individuelle terapeutiske prosjekt, fungerer erstatningen dårlig, hevder han.

Dersom mitt selvrealiseringsprosjekt innebærer å konsumere og fly mest mulig, blir det nødvendigvis en konflikt. Problemet, forklarer Madsen, oppstår når klimaforskere og andre påviser at selvrealiseringsbudet har sin pris. Ikke alle kan fly til Thailand hvert år. Ikke alle kan forbruke like mye som nordmenn. Ikke alle kan bli kullets beste psykologistudent.

Hva som er godt. Sagt på en annen måte: Spørsmålet om hva det vil si å lykkes her i livet, kan ikke løsrives fra spørsmålet om hva som er godt. Godt for kollektivet, samfunnet og verden.

Som kirkefaderen Krysostomos sa: Ingen dyd er stor om den ikke gir fordeler til andre.

Så kanskje vi må starte her, med å våge å stille de moralsk ladede spørsmålene på nytt: Hva er da et godt menneske? Hva vil det egentlig å si å lykkes her i livet?

Jeg tror løsningen på den søvnløse femtenåringens angst ligger her et sted.

Gå til innlegget

På ramme alvor

Publisert 2 måneder siden - 2314 visninger

Problemet er ikke at presten i TV-serien Herrens veier tar troen alvorlig. Problemet er at han ikke tar den alvorlig nok.

Den danske TV-seriesuksessen Herrens veier, som for tiden sendes på NRK, har allerede fått overraskende mye god omtale her til lands. Også Den norske kirke velger å reklamere for serien på sine hjemmesider.

Mens kulturredaktør i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo, riktignok med forbehold, skriver at: «rollegalleri og handling [vitnar] om ein vilje til å gå djupare ned i kvardagen til kyrkjeleg tilsette som både er løfterik og interessant.»

Mot dette løftet skaffet jeg meg tilgang til dansk TV (DR) for å se alle episodene i én jafs. Det ble ti intense og forvirrende timer.

Fremmedgjørende

For visst er Herrens veier uransakelige, men hvorfor følte jeg meg så fremmedgjort når tematikken skulle være så velkjent? Hva er det manusforfatteren prøver å fortelle?

At livet til presten Johannes og hans familie har «både lyse og mørke sider?» Nysgjerrigheten drev meg til siste scene, godt hjulpet av glitrende skuespillere.

At det finnes lys og mørke i familien Krogh, er ingen overdrivelse. Om noe er det nettopp overdrivelsen som er seriens fortrukne virkemiddel. Alt som tenkes kan, rammer prestefamilien i tur og u orden.

Krisene fungerer som brekkstang for å tvinge frem etiske dilemmaer, men de eksistensielle spørsmålene oppleves ofte påtrengende og konstruerte, på grensen til det absurde.

Gigantisk fyllefest

At presten i første episode overskrider alle grenser i sjelesorg med en døende konfident, og siden faller ned i graven fordi han er full, er småtteri sammenliknet med det som skal komme: Langfredag, for eksempel, kulminerer i en gigantisk fyllefest hvor staben kler seg nakne på menighetskontoret.

Ikke at det får meg til å rynke på nesa. Og det er seriens problem: De spektakulære hendelsene befinner seg så fjernt fra den vanlige hverdagen i folkekirken, at jeg knapt berøres.

Er det så dette som er å «ta trosuniverset og folkekirken alvorlig», slik den anerkjente manusforfatteren Adam Price uttaler? (Vårt Land, 13. mai)

Mon det, for dette er serieskaperens evige fristelse: å forveksle «alvorlig» med «ytterliggående». Som om troen er på sitt mest «alvorlige» eller «sanne» når den er ekstrem.

Syk og grenseløs

Dermed spiller Price på en velkjent fordom: Hvis et menneske går for dypt inn i troslivet, er han dømt til å bli syk og grenseløs.

Ganske uunngåelig ender jeg derfor opp med å undre meg over hvilken diagnose de troende (prestene) har. Bipolar? Psykopat? Schizofren?

Serien speiler slik en forestilling vi finner igjen i samfunnet: Den som står frem som «svært religiøs» har umiddelbart et forklaringsproblem. Du må velge en light versjon. Være litt troende, men helst en forbeholden tviler. Ellers mister du evnen til å ta vare på både deg selv og andre.

Selv vil jeg snu det på hodet: Dersom presten Johannes hadde tatt sin tro alvorlig, ville det kanskje vært håp. Da ville han kanskje latt være med hykleriet, utroskapen og manipulasjonen, for å nevne noe.

Skorter på innsikt

For det skorter ikke på ambisjon og idealisme, derimot kan det virke som det skorter på innsikt i hva troen egentlig dreier seg om.

Kanskje ønsker Price å demonstrere at (tros-)livet er en krevende balansegang, i så fall er det synd han blender oss med spektakulære hendelser i forsøket.

Herrens veier er tross alt brolagt med alminnelige hverdager, med alminnelig ulykkelighet.

Ny Vårt Land-spaltist:

Ingrid Nyhus (f. 1987) er prest i Paulus og Sofienberg menighet på Grünerløkka i Oslo. Hun er også bidragsyter til pod-casten Kulturmisjonen.

Gå til innlegget

Sjenanse og verdighet

Publisert 5 måneder siden - 3884 visninger

Nei, Arne Berggren. Det er ikke søvndyssende prekener som er problemet. Men frykten som driver oss til å gjøre oss selv uangripelige.

‘HVOR ER DE kristne for tiden?’, ­spurte Arne Berggren (NRK Ytring, 24. september), og startet debatten om fraværet av kristne ­stemmer i mediene. Han fulgte opp med et nytt innlegg i lørdagens Vårt Land, hvor han hevdet at ­kirkens virkelige utfordring er at vi kjeder folk med «søvn­dyssende tøv».

Jeg har garantert kjedet ­mange med mine prekener, og jeg har selv sittet rastløs i ­kirkebenken og sjekket mobilen flere søndager. Men det er ikke de søvndyssende prekenene jeg er redd for – det er snarere den tilsynelatende voksende frykten for å bli kategorisert. Det være seg i eller utenfor kirken.

Fryktkultur. Finn Olav ­Jøssang skriver i sin respons i Aftenposten at fraværet av de såkalte «kristne stemmene» blant annet skyldes at «ingen ­liker å bli satt i bås». Jeg tror det er denne frykten vi må se ­nærmere på dersom vi vil ­utforske Berggrens ­innledende spørsmål. De kristnes fravær i den offentlige samtalen er ­nemlig symptomatisk på ­denne typen fryktkultur.

Jeg har selv kjent den på ­kroppen.

Da jeg var teologistudent, løy jeg flere ganger da folk på byen spurte hva jeg studerte. Jeg var, som så mange unge kristne, simpelthen redd for å bli satt i bås. Hvis samtalepartneren min virket velmenende, sa jeg som sant var, at jeg studerte ­teologi. Etter å ha forklart hva teologi var, kom spørsmålene på ­løpende bånd: Vil det si at du er kristen? Skal du bli kvinnelig prest? (sic!)

Mener du homofili er synd? Tror du verden er skapt på seks dager? Kan du ha sex før ekteskapet? Og så videre.

Kvitterte. Når ­vedkommende spurte meg om jeg trodde på Gud, kvitterte jeg kjapt: «Si meg hva du mener med ’Gud’, så skal jeg svare deg». Kast ­ballen ­tilbake. Vri deg unna ved å ­gjøre det til et definisjonsspørsmål. Bruk språkgavene dine til å ­manøvrere deg ut av båsen. «Kristen? Tja, hva legger du i det da?» Sånn kunne jeg holde på, lørdag etter lørdag. Det var enklest slik.

Nei, vi dør ikke av litt kjedsomhet, men av å gjøre oss uangripelige fordi vi frykter å bli satt i bås. Frykten for ikke å bli likt, for å bli misforstått og mistenkeliggjort, er menneskelig. Jeg kan forstå hvorfor jeg og andre løy på byen. Risikoen for å bli tillagt fordummende forestillinger og holdninger, opp­leves høy.

Ny strategi. Men nå har ­strategien min snudd. Jeg er ikke lenger så redd for å bli satt i bås. Oftere lar jeg meg gladelig ­plassere. Kanskje ­skyldes det at jeg er blitt ­mindre ­selvhøytidelig, i alle fall er jeg overbevist om at skammen og frykten bare kan minimeres hvis vi trosser den.

Så jeg kan stå frem: Ja, jeg er kristen. Ja, jeg tror på Gud. Jeg studerte på MF, jeg er for likekjønnet vigsel og samboende prester, på valgomaten fikk jeg MDG og Rødt øverst, jeg har en såkalt «ambivert» personlighetstype, jeg ber ofte, jeg har sneket på trikken flere ganger, jeg er prestebarn, jeg leser VG på nett hver dag, aldri Dagen. Jeg liker Bach bedre enn Hillsong-låter, jeg er heterofil, jeg mener det bør finnes objektive kriterier for god og dårlig kunst, jeg har lest alle Min kamp- bøkene, men hoppet over Hitler-delen, jeg syntes Thelma var ­skuffende og har aldri vært i operaen, jeg hadde klippekort på rektors kontor på barneskolen, jeg er avhengig av snus og gikk lenge i terapi.

Dette skulle være nok til å plassere meg i flere båser. Jeg stiller meg lagelig til for hugg. Det gjør meg selvsagt også sårbar, men det oppløftende med min nye taktikk er dette: Jo, mer man forteller om seg selv, jo ­raskere vil båsen bli for trang, og sprekke av seg selv.

Sprekker. Samtidig ­sprekker skammen i sola. Å skamme seg er ikke det samme som å være ydmyk. Å være tydelig er ikke det samme som å være ufølsom. Å gjøre seg usynlig er ikke det samme som å være snill. Å være uangripelig er ikke det samme som å være klok. Å være tolerant er ikke det samme som å tie ­stille. Skam smitter. Frykt ­smitter. Men det gjør også mot. Det kan kreve mot å kaste seg inn i en debatt i det offentlige rom, men heldigvis finnes det flere måter å utvise mot på. Det kan være å lytte til en som ­erfarer livet annerledes enn deg selv. Det kan være å ­fortelle ­sidemannen noe sant om seg selv.

Slike samtaler blir i alle fall ikke søvndyssende, og ­sjansen er stor for at selv den mest fryktsomme sidemannen også tør krype frem fra skjulestedet sitt. Jeg tror vi er mange som ønsker å høre mangfoldet av stemmer i det offentlige ordskifte, også de fra kirken.

Gå til innlegget

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta

Publisert 8 måneder siden - 402 visninger

Det finnes to typer tid: den kronologiske og evighetens nå. Er det rart vi ikke får sove?

Det er for lyst ute, jeg får ikke sove, vil ikke sove. Ikke fuglene utenfor vinduet mitt heller høres det ut til. Jeg snur meg i senga enda en gang. Vekkeklokka på nattbordet viser ti over ett. Resten av huset sover sikkert, kanskje jeg skal sende en tekstmelding til min medsammensvorne og høre om han blir med å smugrøyke bak bensinstasjonen?

Det fiolette junilyset gjør meg rastløs. Det er denne tiden jeg har lengtet etter hele året, jeg vet det er nå det er meningen at jeg skal gripe dagen, natten. Likevel kjennes alt dobbelt; alt det grønne får meg i stedet til å tenke på døden. Hengebjørka i hagen kaster en nesten usynlig skygge over plenen som ennå ikke er blitt klipt. Jeg setter meg opp i senga og åpner vinduet. Er det ingen andre som ser det? - At tiden løper fra oss, at sommeren plutselig vil ta slutt? Jeg puster inn den rå nattlufta. En enslig blek stjerne har kommet til syne i horisonten. Den vil i alle fall vare.

Overflod av lys

Omtrent sånn kunne sommernettene arte seg for meg da jeg var tenåring. Dette doble forholdet til sommeren har jeg ennå. Selv om det ikke er fullt så sentimentalt for meg, kan jeg fortsatt kjenne trangen til å stoppe tiden og (forgjeves) prøve å fange overfloden av lys. Det er ikke noe spesielt ved min erfaring. - Hvem får vel sove når natta er lys og to type tider trekker i oss samtidig?

Det finnes nemlig to type «tider». Den ene kjenner vi altfor godt: Det er tiden vi organiserer ved hjelp av klokker og kalendere. Denne tiden er kronologisk og skiller mellom før og etter, fortid og fremtid. Denne tiden «går», som det heter. Og den går som regel så fort at vi i blant spør fortumlet ut i lufta: «Hvor ble det av sommeren? Når ble barna så store?»

Den andre tidsaksen derimot, er beslektet med det bibelske tidsbegrepet Kairos. Dette er evighetens nå. Det kan være øyeblikk som får oss til å utrope: «Dette er det jeg har ventet på, nå skjer det! Nå forstår jeg». Her løftes vi ut av noe og inn i noe annet som er like sant og virkelig. Tiden er ikke lenger noe vi «har» og eventuelt bruker opp, den er. På samme måte som stjerna på himmelen og liljene på marken.

Kontemplasjonens mål

Den amerikanske teologen og forfatteren Richard Rohr beskriver denne tiden slik; «Once a person moves to deep time, he or she is utterly one with the whole communion of saints and sinners, past and future.» «Deep time» er kontemplasjonens forutsetning og mål. Den som ber og mediterer mye har antakelig fått smake fruktene av denne tiden. Her kan man hvile i noe annet. – For det som skal komme er ennå ikke, og det som har vært, finnes ikke lenger. Her får man se sine bekymringer og sine bestrebelser i lys av evigheten, sub specie aeternitatis, som Rohr sier.

Hva betyr vel min bekymring over regningen på kjøkkenbenken i lys av evigheten? Eller; hvorfor skal jeg krangle om en filleting på jobben, når evigheten finnes og på mysteriøst vis rommer meg?

Frigjørende trøst

Det kan være sunt å trivialisere sine egne plager i blant (andres bør man være mer forsiktig med). Evighetsperspektivet hjelper oss dithen. Når jeg ser mitt liv som et blaff i historiens ubønnhørlige gang, slipper også noe av mitt kontrollbehov. Jeg vet jeg er støv, jeg kan ikke ta med meg noe dit jeg skal, verken mine stolteste bragder eller verste nederlag. For den som har tillit til at evigheten henger sammen med Guds evighet, burde ikke dette være en lammende tanke, men en frigjørende trøst som hjelper oss å skjelne mellom hva som er viktig og uviktig.

Bare den som mener tilværelsen er et tilfeldig slumpetreff og evigheten bare et annet ord for tomhet, kan hevde at kynisme og resignasjon er det rettmessige svaret.

«Før Abraham var, er jeg» sa Jesus til forskrekkede og forvirrede tilhørere som straks begynte å kaste steiner etter ham. Jesus talte om sin guddommelighet, men kanskje også om Deep time? Uten Guds evighet finnes i alle fall ikke Deep Time, slik Rohr beskriver den. Også evigheten har Gud lagt i menneskenes hjerter, står det i Forkynneren. Er det rart vi ikke får sove?

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Hermod Herstad kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
6 minutter siden / 860 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
13 minutter siden / 860 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Politisk skjebnetime
18 minutter siden / 4611 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Politisk skjebnetime
23 minutter siden / 4611 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
rundt 1 time siden / 860 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
rundt 1 time siden / 860 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Politisk skjebnetime
rundt 1 time siden / 4611 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 1 time siden / 4857 visninger
Robin Tande kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 1 time siden / 4857 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Grensen er nådd for Hareide
rundt 1 time siden / 860 visninger
Lars Jørgen Vik kommenterte på
Politisk skjebnetime
rundt 1 time siden / 4611 visninger
Lars Jørgen Vik kommenterte på
Politisk skjebnetime
rundt 1 time siden / 4611 visninger
Les flere