Ida Marie Haugen Gilbert

Alder: 35
  RSS

Om Ida Marie Haugen

Frilansjournalist, spaltist. Mastergrad i filosofi, med fordypning i religionsfilosofi hos Kant og Kierkegaard.

Følgere

Publisert rundt 2 måneder siden - 20 visninger

Ja det er litt av poenget mitt også.

Gå til kommentaren

Korstog anno 2017

Publisert rundt 2 måneder siden - 25 visninger

Som Pål R. Gilbert og jeg for et par år siden skrev i kronikken "Det gode liv med downs": Hvis man forholder seg til fosteret som et individ under utvikling, og derfor tillegger det en moralsk egenverdi, blir det spørsmål om det er verdt å ta livet av dette fosteret fordi det vil utvikle en ondartet sykdom. Er det livet som er under utvikling, overhodet verdt å leve, for dette barnet? Normalt skal sykdommen være rimelig fæl om man ender med å svare «nei».

Depresjon gir en tilstand som vi med sikkerhet vet at oppleves uutholdelig for subjektet som erfarer sykdommen. Og som ikke minst knerter både kognitive egenskaper og subjektiv opplevelse av lykke målt i serotonin og dopamin og så videre derfra. Hva om det gikk an å påvise et gen som med sikkerhet sa at et individ med sikkerhet vil leve i depresjon, med de destuktive konsekvenser det har for  kognitive egenskaper? Å sitte og være klar over hvilke muligheter man hadde hatt foruten depresjonen, må oppleves verre for individet enn en person med downs syndrom ville tenkt at "tenk om jeg bare ikke hadde hatt downs".

For eksempel er personlighetsforstyrrelser egenskaper hos mennesker, som er påvist å påføre samfunn og omgivelser store negative konsekvenser. Blant annet i kraft av manglende eller redusert evne til empati (i følge psykiatrien manglende kognitive evner til å foredle og kultivere moralsk intuisjon, empati, anger osv. Nå synes Sterri også å betrakte intuisjon og moralske følelser som selvdiskvalifiserende faktor i debatt, så kanskje vil det betraktes som et gode). Hva skal vi gjøre med dette, hvis det en gang lar seg påvise i svangerskapet?

Mener Sterri at han er godhjertet? Som god effektiv altruist vil frelse mennesker fra lidelse? Basert på utforskende kalkuleringer med hva som kan sies å være objektivt universaliserbare ingredienser for subjektive opplevelser av et fullverdig liv. Enten det er snakk om i grad av nytelse-smerte, eller livet som fullverdig i kraft av kognitive egenskaper.

En ting er å tildele denne forskningen midler. Det er en grei sak. Men når frasparket for å moralisere om hvilke liv som er "fullverdige" og hvilke som er mindre verdt å leve, ligger hos nyfrelste forskere med skråsikker tro på egen kogntive fortreffelighet, så stinker det sterkt av fundamentalisme.

Det minner om en slags ideologisk vekkelse: en hallelujaåpenbaring som gir to streker under svaret på evige frelse til en vidunderlig ny verden: "Eureka! Jeg har oppskriften på et himmelrike på jord". Og dette tar ikke slutt før perfeksjonsprosessen er fullbrakt. Dommenes dag er her, og flere følger i kjølvannet av frasparket. Vi har sett lyset - raskt må frelsesbudskapet misjoneres til alle folkeslag for raskest mulig å komme til målet. Noen mennesker forsvares i perfeksjonsprosessen brukt  som midler uten samtidig også mål i seg selv.

Her er det snakk om å gjøre sine private fordommer om det gode liv til en allmenngyldig standard. Hvem som går fortapt og hvem som frelses til det gode livet, ligger i Sterris tilfelle hos mennesker som stoler blindt på egen kognitive moralske ufeilbarlighet. Snakker om å bygge slott på sandgrunn. 

Gå til kommentaren

Publisert 3 måneder siden - 9 visninger

TAKK!

Gå til kommentaren

Publisert 5 måneder siden - 12 visninger
Daniel Gitlesen – gå til den siterte teksten.

Takk for tips. Men hvordan mener du at jeg synes det er lett å forsvare? Les gjerne hele kronikken vår i lenke. 

Og kan du trekke frem (noen av) hans argumenter som går tydelig mot mine? Eller bruke dem til å si noe om det selv?

Gå til kommentaren

Det gode liv med Downs?

Publisert 5 måneder siden - 11 visninger

Takk for godt innlegg, evig relevant. Det gir like lite mening å spørre om livet for en person med Downs ville ha vært bedre uten syndromet, som det gir å spørre om livet for en person uten Downs ville ha vært bedre med.

Anbefaler interesserte om også å lese kronikken Pål Rykkja Gilbert og jeg skrev for NRK høsten 2014: https://www.nrk.no/ytring/det-gode-liv-med-downs-1.12000127

Vi argumenterer for at - "alle har begrensede muligheter i livet. Private fordommer om det gode liv kan ikke rettferdiggjøre abort av fostre med Downs syndrom".

Enhver argumentasjon for gode grunner til abort, åpner ønsket om å finne nye, enda bedre grunner. Slik flytter vi grensene for normalen i takt med fremskritt på den medisinske forskningsfronten. 

Menneskeverdet følger med på graderingsferden

Gå til kommentaren

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Jakten på menneskeverdet
9 minutter siden / 1121 visninger
Sverre Kolberg kommenterte på
Jakten på menneskeverdet
rundt 1 time siden / 1121 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Islam vs. kristendom - igjen
rundt 1 time siden / 1612 visninger
Håkon Hovda kommenterte på
Kristnes bruk av begrepet fariseer hindrer debatt
rundt 2 timer siden / 349 visninger
Tore Olsen kommenterte på
En filosofisk buljongterning
rundt 3 timer siden / 109 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Israels Hus og noen hedninger
rundt 3 timer siden / 351 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Se på film vår ånd forlate kroppen da vi dør
rundt 4 timer siden / 225 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Shame Day (Homofilisme I)
rundt 4 timer siden / 4490 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Et gudsbevis?
rundt 4 timer siden / 1208 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Et gudsbevis?
rundt 4 timer siden / 1208 visninger
Mons Henrik Slagsvold kommenterte på
Shame Day (Homofilisme I)
rundt 4 timer siden / 4490 visninger
Les flere