Hilde Mjøs

Alder: 37
  RSS

Om Hilde

Prosjektleder ved Arendal voksenopplæring

Følgere

Landet som forsvant

Publisert 3 måneder siden - 1475 visninger

Det er kun gjennom kunsten at samepolitiske tema berøres under årets viktigste politiske uke i Norge.

Marit-Inga har egen reinkalv. Hun har samekofte og bor i sametelt. De voksne sier at Marit-Inga har reinlykke. Jeg har verken reinkalv, kofte, sametelt eller reinlykke, men jeg elsker boka om Marit-Inga, som bor «Hjemme på vidda – med reinflokken på flyttefot».

Det året jeg fyller fem, får jeg en lue i reinskinn. Tre skinnflater som er sydd sammen, med røde, grønne og gule bånd i sømmene. Jeg tror kanskje at den var på moten i Nord-Norge på den tiden, akkurat som skinnstøvelen biekso og rød anorakk. Politisk korrekt, liksom. Og på Tromsø museum får vi se samefolket utstilt i helfigur på vidda, med utstoppa reinsdyr som trekker sleder, og samefolket i avslappende omgivelser i lavvoen. I fargerike drakter, plassert bak en glassvegg. Sånn er det i Sameland.

Ikke rart jeg allerede i tidlig alder bestemmer meg for å gifte meg med en same, for det er ikke mye sameblod å spore i slekta vår. Planene blir riktig nok endret etter at jeg introduseres for samegutten Ante på barne-TV. Han får ikke lenger bo på vidda, men må bo på internat fordi han skal gå på skole i Kautokeino. Der skulle det snakkes norsk. For frøken fra sør behersker ikke et eneste ord på samisk.

Historier om skam

Med Ante rakner ideen om det romantiske same-livet for meg, og historier om undertrykkelse og skam trer tydeligere frem. Om slekter som fornekter sitt samiske opphav som del av fornorskingsprosessen, som bytter navn, som kaster gjenstander som minner om den samiske kulturen og som slutter å snakke sitt eget språk.

Jeg glemmer ikke et intervju med en dame på min egen alder, bare få år etter hun var blitt kjent med sitt samiske opphav. Først nå forstår hun hvorfor det var så viktig for bestemoren at hun fikk bunad til konfirmasjonen sin. Barnebarnet i bunad, det endelige beviset på at den samiske delen av slekta var slettet fra minnet.

Jeg glemmer heller ikke den demente damen, som til familiens store overraskelse plutselig ikke snakker et eneste ord norsk. Nå er det bare samisk språk som kommer ut av munnen hennes, og familien kan ikke lenger snakke sammen – uten tolk.

Arendalsuka

Mens all verdens politikere, etater og organisasjoner besøkte Arendalsuka, kom verkene til kunstnerne Anders Sunna og Michiel Brouwer til Arendal og Bomuldsfabriken kunsthall. Deres arbeider representerer et oppgjør med den svenske statens politikk overfor den samiske befolkningen og undergravingen av det samiske livsgrunnlaget.

Sunnas malerier er som personlige beretninger om familiens kamp for sin samiske eksistens i Nord-Sverige, mens Brouwers dokumentarfotografier blant annet viser redskaper som ble brukt i rasebiologiske eksperiment.

På smertelig vis berører de begge temaer som omhandler relasjonen mellom staten og individet, mellom majoriteten og minoriteten og ikke minst mellom menneskers følelser og et ansiktsløst byråkrati.

Hyler og uler

I forbindelse med åpningen av utstillingen joiker den samiske komponisten og vokalisten Torgeir Vassvik. Han joiker om ulven med en sånn kraft at man skulle tro at dyret har tatt bolig i ham. Ulven hyler fra magen, fra strupen, fra dypet – mens Vassvik slår jevnt og kraftfullt på rammetromma. Fremstillingen er så intens at selv brannalarmen som utløses i lokalet ikke stopper ham. Han joiker. Det ringer. Han joiker. Det
ringer. Han joiker.

I år er det 100 år siden det første samiske landsmøtet i Trondheim. Det er 40 år siden Alta-
aksjonen. Det er 20 år siden Kong Harald beklaget fornorskingsprosessen. Og først denne våren, i 2017, tar Stortinget grep og beslutter at det skal opprettes en kommisjon som skal granske fornorskingspolitikken mot samer i Norge. Det er interessant å merke seg at det kun er gjennom kunsten at samepolitiske tema berøres under årets viktigste politiske uke i Norge.

«Vi overlever, men vi lever ikke», sier en eldre samisk kvinne i Nord-Sverige. Det er mammaen til Anders Sunna.

Først publisert i spalten Gjesten, Vårt Land, 2. september 2017.

Gå til innlegget

‘Levva livet’

Publisert 8 måneder siden - 1198 visninger

Det sitter en eldre mann på Nyskogen bo- og omsorgssenter som bør få et takkekort i posten.

I sørlandsbyen Arendal krangler politikere på Facebook om hvem som æres bør for gladsaken om at ekteparet Charles (94) og Gunvor (95), på Nyskogen- bo og omsorgssenter, endelig får bo under samme tak.

Kommunen vurderte det dithen at Charles, med besøk av hjemmehjelpen fem ganger om dagen, kunne klare seg hjemme alene, mens slagpasienten Gunvor derimot var verdig en sengeplass.

«Uten hjerte»

Historien om ekteparet som hadde­ vært gift i 67 år, fikk spalteplass i samtlige riksmedier. Innen saken ble løst, rakk den profilerte psykologen og samlivsterapeuten ­Sissel Gran å omtale Arendal som en kommune uten hjerte. «Å skille to gamle mennesker som har levd sammen hele sitt voksne liv er brutalt», uttalte hun til ­lokalavisa.

Charles på sin side hadde vegret seg for å fortelle om saken til pressen, men bestemte seg for at historien måtte frem for å vise mangler i eldreomsorgen, og for å hjelpe andre i samme situasjon.

«Det er lov å bruke sunn fornuft», skrev selveste helse- og omsorgsministeren om saken på Facebook, etterfulgt av et bilde av seg og sin kjære på skitur i strålende sol – hode mot hode med to store smil. I samme slengen sørget han for å informere om at han vil bo sammen med sin kjære når tiden en gang er moden for det.

Lovforankring

Historien om to eldre mennesker i distrikts-Norge, og deres kjærlighet for hverandre, førte til et så hjertevarmt engasjement i ­befolkingen, at det nå er vedtatt en lov som gjør at alle kommunestyrer må behandle spørsmålet om samboergaranti for ektefeller der den ene parten har fått sykehjemsplass.

– I neste omgang skal vi vurdere nasjonale retningslinjer, sier Bent Høie til avisa Verdens Gang.

Det er fristende å minne ministeren om at det sitter en eldre mann på Nyskogen bo- og omsorgssenter som bør få et takkekort i posten. Jeg tror nemlig ikke han er på Facebook.

– Samfunnets holdninger til eldre gjenspeiles blant annet i kvaliteten som gis i eldreomsorgen, står det på nettsiden til Den norske legeforening i en rapport fra 2001.

Reform

I 2017 lover Bent Høie reform. Til ­Aftenposten uttaler han at en rekke enkeltrapporteringer om underernæring, ulovlig bruk av tvang, mishandling og omsorgssvikt er enkelthistorier som ­representerer eldreomsorgen. For nå er det nemlig «Leve hele livet» som gjelder. Representanten for det tidligere regjeringsherredømmet, Jonas Gahr Støre, sier «velkommen etter».

Jeg, derimot, glemmer ikke Kjetil Bjørnstads kronikk i Aftenposten fra 2012: «Min far sovnet ikke stille inn, han tørstet og sultet ihjel». Jeg glemmer heller ikke Bjørklia bokollektiv på Gjøvik som endret middagstidspunktet til sine eldre beboere fra klokka halv to til halv fire på ettermiddagen, noe som resulterte i bedre søvn, økt kroppsvekt og bedre tid til aktiviteter hos beboerne.

Jeg glemmer heller ikke sykehjemmet Onsøyheimen som i 2005 endret dusjerutiner på grunn av kutt i vikarbruken. Ved å kutte ut dusjing hver uke får de tid til kafebesøk, bingo og turgåing.

Dyr mosjon

Forskere hevder vi er på vei mot økende forskjeller i eldreomsorgen, og stadig flere eldre kjøper seg mer pleie og omsorg enn kommunen mener de har krav på. Det er et tydelig tegn på at de offentlige tilbudene ikke er gode nok.

I Steinkjær bor Laila på Egge Helsetun. Lailas familie betaler 40.000 kroner i året for at et privat firma mosjonerer Laila en gang i uken. – Hun burde gått flere dager i uken, sier datteren til ­Aftenposten – men det er for kostbart.

Min største skrekk er å ligge lenket til en sykehjemseng, og ringe og ringe på klokka etter hjelp. Bare jeg ikke blir glemt, så skal jeg tåle å føle meg litt skitten – tenker jeg i mitt stille sinn.

Først publisert i spalten Gjesten i Vårt Land, 11. mars 2017.

Gå til innlegget

Lesetips

Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
11 dager siden / 6331 visninger
295 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
14 dager siden / 6762 visninger
193 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
19 dager siden / 2203 visninger
2 kommentarer
Det skamfulle samfunnet
av
Erling Rimehaug
22 dager siden / 3554 visninger
5 kommentarer
Se og bli sett
av
Asbjørn Gabrielsen
29 dager siden / 475 visninger
0 kommentarer
Sjenanse og verdighet
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 måned siden / 3533 visninger
1 kommentarer
Jeg kunne vært mirakelpredikant
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 7995 visninger
225 kommentarer
Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
rundt 1 måned siden / 2661 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

De håndplukkede menn
av
Berit Aalborg
rundt 3 timer siden / 125 visninger
0 kommentarer
Midtøstens nye urokråke
av
Erling Rimehaug
rundt 18 timer siden / 470 visninger
3 kommentarer
Tillkomme Ditt Rike
av
Anders Ekström
rundt 19 timer siden / 60 visninger
0 kommentarer
#metoo
av
Tove S. J Magnussen
rundt 19 timer siden / 167 visninger
0 kommentarer
Spor i ørkensanda
av
Kjell A. Nyhus
rundt 22 timer siden / 285 visninger
5 kommentarer
av
Audun Wold
1 dag siden / 84 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Søren Ferling kommenterte på
Arroganse om oktoberbarna
1 minutt siden / 4549 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Spor i ørkensanda
5 minutter siden / 285 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Arroganse om oktoberbarna
23 minutter siden / 4549 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Spor i ørkensanda
31 minutter siden / 285 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Spor i ørkensanda
rundt 1 time siden / 285 visninger
Rune Holt kommenterte på
Arroganse om oktoberbarna
rundt 1 time siden / 4549 visninger
Tom Arne Møllerbråten kommenterte på
Tvilsom type
rundt 1 time siden / 1475 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Spor i ørkensanda
rundt 2 timer siden / 285 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Arroganse om oktoberbarna
rundt 2 timer siden / 4549 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Tvilsom type
rundt 2 timer siden / 1475 visninger
Greta Aune Jotun kommenterte på
Nøff said
rundt 2 timer siden / 884 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Arroganse om oktoberbarna
rundt 2 timer siden / 4549 visninger
Les flere