Geir Tonnessen

Alder: 6
  RSS

Om Geir

Følgere

Om å diskutere barnehage med skylapper

Publisert over 6 år siden - 2517 visninger

Store utenlandske undersøkelser som påviser problematisk effekt av opphold i barnehage har en sterk tendens til å bli bortforklart, bagatellisert eller skjøvet under teppet i den norske debatten. I stedet råder skråsikkerheten og synsingen.

Problemet med de mange norske studiene som er foretatt vedrørende effekten av barnehage spesielt på de minste årsklassene, er at de holder lav forskningsmessig kvalitet – har et lite utvalg, går over en svært begrenset tidsperiode og fremstår ofte tilrettelagt og ”heiet frem” av forutinntatte barnehagetilhengere.

Blant norske feminister er trangen stor til å pårope seg den absolutte sannheten om barnehagenes fortreffelighet når det gjelder sosialisering av, og omsorg for barn. Torbjørg Aalborg hevdet senest i gårsdagens ”mammamobbing” debatt her i Vårt Land at:  ”Det er rett og slett ikke sant at undersøkelser viser at barn tar skade av å begynne tidlig i barnehage.”

I den største og mest langvarige undersøkelsen som noen gang er foretatt om effekten på barn av opphold i barnehager (fra 2007) fant amerikanske forskere at barnehageopphold fører til adferdsmessige problemer. http://www.nytimes.com/2007/03/26/us/26center.html 

Dette var stikk i strid med det forskerne hadde forventet. Sharon Landesman Ramey som er forskningssjef ved "Georgetown University Center on Health and Education” som var ansvarlig for undersøkelsen, uttalte til New York Times ”I have accused the study authors of doing everything they could to make this negative finding go away, but they couldn´t do it”.

Det er ingen grunn til at disse funnene ikke også skal ha relevans for norske forhold. Det blir altfor lettvint å forsøke og bortforklare disse resultatene med at det angivelig skal være så store kvalitetsforskjeller mellom norske og amerikanske barnehager.

I et annet større prisbelønnet amerikansk forskningsprosjekt dokumenterte Dr. Larry Shyers ved University of Florida at kontakt med voksne, snarere enn kontakt med andre barn, er den viktigste kilden til utvikling av sosiale ferdigheter hos barn.

Det er opplagt at barnehage også kan ha positive sider og dekke spesielle behov for endel barn, noe som også fremkommer i de nevnte undersøkelsene.

Problemet er imidlertid de skråsikre oppfatningene og dogmene til mange av de såkalte “fagfolkene” her hjemme, som bombarderer oss med påstander om barnehagenes fortreffelighet, og hvor viktig det er at barna omgås et stort antall barn for å oppnå den riktige sosialiseringen.

 

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Anita Stokkeland kommenterte på
Populismens forenklinger
3 minutter siden / 3262 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
8 minutter siden / 264 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
26 minutter siden / 25214 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5567 visninger
Rune Holt kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
rundt 1 time siden / 754 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5567 visninger
Asgeir Remø kommenterte på
Populismens forenklinger
rundt 1 time siden / 3262 visninger
Dag Løkke kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1793 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 25214 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
rundt 1 time siden / 264 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 2 timer siden / 1793 visninger
Les flere