Evariste Nshimiyimana

Alder:
  RSS

Om Evariste

Følgere

Forsoning og sannheten om folkemord

Publisert over 2 år siden

Det er sant at alle rwandere ønsker forsoning og  å leve i fred. Vi som har opplevd krigen fra Byumba første oktober 1990 fram til Kongo i 1996/1997.  Nok er nok. En del av befolkningen er stemplet som folkemorder selv om begge deler har opplevd grusomheter av krigen. Media vil ikke snakker om andre folkemordet begått mot hutuer og det er trist. 

Sannheten kommer fram en dag som sier Fred Holt. Flere eksperter og Rwandere har skrevet om forbrytelser begått av RPF, men ingen vil følge opp  disse grusomheter. Det er seierherrens justis med støtte fra det Internasjonale samfunnet.  

Etter at Kagame tok makten i juli 1994, har massakrert i hemmelighet hutubefolkningen som var på plassen. I April 1995 ble flyktningeleir Kibeho  omringet av RPFs soldater og flere  hutuer ble drept med en gang. se denne video: https://www.youtube.com/watch?v=R42UMoXm4p8.


I 1996/1997 ble ble flere hutuer flyktninger jaget i Kongo  og drept av RPFs soldater. Jeg var med og klarte å overleve. Se denne video: https://www.youtube.com/watch?v=mk9f52iabUw.


Mapping report ble lagt fram av FNs menneskerettighet og senere ble lagt på is. http://cec.rwanda.free.fr/documents/doc/rapportONU/RwandanCommentsOnTheUnDrcReport.pdf


Nå kom boka til Judi Rever. http://glpost.com/the-ossington-circle-episode-30-crimes-of-the-rwandan-patriotic-front-with-judi-rever/


Det er på tiden at det internasjonale samfunnet våkner opp og hjelpe rwandere til forsoning for å bygge et reelt demokrati. Norge kan bidra gjennom sin lang erfaring i arbeid med med fredsforsoning.

Gå til kommentaren

Det er viktig å minne alle uansett av hvem gjerningsmennene var for å kunne bygge fellesskap.  I masteroppgave skrevet av Atle  Reiersen fra Tromsø som heter  " En studie av det nye Rwanda sitt forsøk på å bygge et fellesskap "  kommer det fram denne konklusjon:  Rwanda har bygget sin fred på sikkerhet, økonomisk utvikling og stasbygging , men uten demokrati. Det er en undertrykkende fred. Han har funnet at statsideologi manipulerer historien. Han har funnet i sin undersøkelse at over hunde tusen hutuer  ble drept under folkemord.  Han tenker at løsningen for Rwanda er en sterkere vektlegging på åpenhet og demokratiske verdier og institusjoner som veien videre til fred. 

Når det gjelder minneseremoniene, er det en lang vei å gå slik det er lagt opp i dag. Dagens regime mangler totalt muligheten til å skape et genuint fellesskap.  Staten må åpne muligheten til gi en verdig håndtering for alle rwandere som har mistet sine under folkemordet i 1994. Det vil være viktig bidrag til fred og forsoning og for mulighetene til å bygge en felles og forent nasjon.  

Les mer info her:

 

Gå til kommentaren

Norges forhold til Rwanda

Publisert rundt 3 år siden

I denne artikkelen fra Fred Holt ser jeg tre viktige ting: Bistand til Rwanda, menneskerettighet og demokrati. 

Det er fint å støtte Rwanda etter borgerkrig i 1994, men det må stilles krav om menneskerettighet. Forsoning mellom hutuer og tutsier kommer aldri med undertrykkelse. Ingen tør å si sannhet i Rwanda eller kritiserer regimet både hutuer og tutsier. Det er flere eksempler og flere motstander søker beskyttelse i andre land. Dr Nkusi er en av dem som ikke fikk beskyttelse og ble tvangsreturnert til Rwanda. Nå er han i fengsel uten rettshjelp og riktig behandling. Er det håp at Norge skal få han ut av fengsel, Fred Holt?  Jeg tror ikke på dette. 

Dagens regime er redd for demokratiet selv om Kagame fikk 99 % av stemmene. Det en fiasko. Victoire Ingabire og Diane Rwigara er to modige damer som ønsket å konkurrere med Kagame under valg 2010 og 2017, fikk ikke mulighet på grunn av redsel til Kagame. De to damene er nå torturert og satt i fengsel av dagens regime. Hvor er demokratiet og hvor er menneskerettighet? Jeg tenker at Norge bør stille krav til Rwanda når  norsk regjeringen vil bidra til utviklingen av Rwanda. 

Når det gjelder Eugene sin sak, er det viktig å avklare situasjonen så fort så mulig. Han lever fortsatt i usikkerhet selv om har ble løslatt. Hvor lenge skal han vente? Han er unge mann og trenger å bidra til samfunnet som han har gjort før. 

Gå til kommentaren

Skjulte massakre hele Landet ( Rwanda)

Publisert nesten 4 år siden

Massakre i Gakurazo i Gitarama er godt beskrevet i Ruzibiza sin bok om " Rwanda, L, Histoire secrete " s. 309 hvor biskopene og andre flyktninger ble samlet i en kafetaria og ble drept 5.juni 1994 kl. 19.30 under ordre av Fred Ibingira som var øverst leder av RPFs soldater i regionen.  Samme operasjon ble gjennomført i Byumba stadium den 23. april 1994 hvor over 2500 personer ble samlet og drept ( Ruzibiza, s. 275). Jeg kan bekrefte at min far ble drept under informasjonsmøte i Sør- Rwanda, Muyaga, Butare i juni 1994. Jeg fikk vite fra overlevde som bor i Frankrike. Det er forferdelig at Kagame og RPFs soldater går fri uten å bli straffet av internasjonal domstol. 

Gå til kommentaren

Omstridt Afrika konferanse

Publisert rundt 4 år siden

Det er fint å snakke om krisen i om krisen i the Great Lakes-regionen ( Rwanda, Burundi og Kongo), også her i landet.  Siden 1994 har det vært en stor krise i regionen fram til i dag. Europeiske medier har snakket litt om krisen. Nå er det fokus på Syrias problematikk. Folkemordet i Rwanda i 1994 har spredd seg til nabolandene. I 1996 /1997 ble en halv millioner av hutuflyktninger ble drept i skogen i Kongo og andre kastet i elv  Kongo. FNs mapping report setter lys på massakrene i Kongo og ble lagt på is.

http://www.friendsofthecongo.org/pdf/mapping_report_en.pdf

Hvorfor støtter Rwandas regjeringen opprørere i Burundi? Hvorfor ble konflikten i Kongo glemt? Hvorfor er konferansen omstridt? Hvorfor fortsetter Rwandas regjeringen å fabrikkere falske anklager mot hutuflyktninger i hele verden? Hvorfor skal Norge utlevere Eugene når han ønsker å renvaske seg? Er det noen som kan hjelpe nordmenn å forstå problematikk i the Great Lakes-regionen ?

Gå til kommentaren

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere