Espen Utaker

Alder: 52
  RSS

Om Espen

Kommunikasjonssjef på Diakonhjemmet.

Følgere

Jeg tok feil

Publisert nesten 6 år siden - 2770 visninger

Det er populært å beklage for tiden, legge alle kortene på bordet, legge seg langflat, be om unnskyldning, si at jeg tok feil.. Nå er det min tur til å komme ut av skapet.

20. Mai 2010 tok jeg feil. Den gang var jeg debattleder på verdidebatt.no.

Jeg skrev at jeg trodde Steffen Kjærgaard ikke var dopet, noe Vårt Lands eminente sportsjournalist Lars Gilberg, var ganske sikker på at han var. Som kjent var Kjærgaard Armstrongs hjelperytter. Kunne han sykle i samme lag uten å vite at Armstrong var dopet?

Jeg mente det, nettopp fordi han tilhørte periferien i laget. I dag vet vi at det var Tour de Doping og ikke Tour de France vi så på TV. Vi (jeg) kastet bort fine sommerdager med å sitte foran TV`en for å se på hvem som var flinkest til å dope seg, uten å bli tatt. Å det skulle ikke mye til for å komme unna med dop i kroppen, for det var nesten ikke dopingprøver.

Lov å dope seg i Spania

For noen dager siden leste jeg i Aftenposten at det ikke var forbud i Spania mot å dope seg, før for inntil et par år siden. Det nasjonale sykkelforbundet i Spania gjorde derfor neppe særlig mye for å stoppe en utbredt dopingkultur, og slik har det nok også vært i de fleste andre store sykkel-land.

Gilberg hadde rett.

Sportsjournalist Lars Gilberg skrev følgende her på verdidebatt.no:

«Nordmannen Steffen Kjærgaard syklet for dette laget samtidig med Landis og Armstrong. Kjærgaard sier dette etter at Landis nå har lagt kortene på bordet:«Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i beskyldningene. Jeg har ikke sett noenting. Nei, da har jeg i det minste vært ekstremt naiv», sier Kjærgaard til Dagbladet.

Fornektelsen er av den klassiske sorten. Og kanskje er det også noe beundringsverdig ved det å ikke bryte en pakt man har hatt med sine brødre i krigen.

Men likevel, Steffen Kjærgaard: Hvor naive tror du vi andre er?»

Naiv super

Jeg innrømmer glatt at jeg har vært naiv og ønsket å tro det beste om våre egne idrettsutøvere. Nordmenn flest blir beskyldt for å være litt naïve, godt beskyttet vi har vært for juks og tjuvtriks I vår lille boble langt mot nord.

Og kanskje det er derfor jeg tror at det er mye færre som doper seg i sykkelsporten i dag enn for noen år siden (mulig jeg må skrive et nytt innlegg om noen år og korrigere meg selv - igjen). At norske syklister hevder seg bedre enn noen gang, er en indikasjon på at det har skjedd et generasjonsskifte i sykkelsporten.

Er Petter dopet?

Men hvorfor skal vi tro at langrennsløperne våre ikke er dopet når så mange syklister er det?

Om Petter Northug eller andre nordmenn skulle bli tatt i doping, måtte de emigrert til Las Vegas (der er jo Petter Northug allerede kjent). Holdningene i Sør-Europa overfor idrettsutøvere som har blitt tatt i doping, har vært: ”Det er synd du ble tatt”.

Få har sett på dem som juksemakere. Men fallet ville blitt for stort for en norsk langrennsutøver om en skulle bli tatt i doping.

Gullmedaljen i posten et halvt år etter.

Det grelleste dopingeksempelet innen langrenn mener jeg er Johan Mühleggs ”seiere” i olympiske leker i 2002. På 10 + 10 km klassisk / jaktstart, vant han en suveren seier. Alsgaard og Estil delte sølvet etter en forrykende spurt. Og Per Elefsson ble nummer 3.

Alsgaard og Estil fikk tilsendt gullmedaljene et halvt år etterpå. Hvor morsomt er det? Ingen jubel, ingen fordel av nye sponsoravtaler, ingen gledesrus der og da. Og Per Elefsson ødela resten av karrieren sin da han ble ”sprengt” i et forsøk på å følge Mühlegg på åpningen av 50 kilometeren.

Hvor mange medaljer har ikke norske og svenske skistjerner, ikke minst jentene, tapt til sine russiske konnkurrenter på 90-tallet? De resultatlistene tror jeg hadde sett helt annerledes ut, om de ble skrevet på nytt i dag.

Lurt trill rundt

Publikum og TV-seere ble lurt trill rundt. Den gang lot jeg meg ikke lure. Jeg var sikker på at Mühlegg var dopa, og det tror jeg de fleste som deltok i OL også var. Men det er usportslig å anklage en konkurrent for doping, så lenge det ikke foreligger en positiv dopingprøve.

Ingen er så suverene, ikke en gang Bjørn Dæhlie i sine velmaktsdager, at de kan vise til det Mühlegg gjorde. Noen få har vist samme suverenitet, som Floyd Landis da han rett og slett syklet fra hele feltet på en avgjørende Tour-etappe. Dagen før hadde han ligget langt bak teten. En kraftig injekson av ulovlige midler var det eneste som kunne redde hans Tour. Så bla han da også tatt på den etappen da han viste overmenneskelige dimensjoner. Kjennetegnet på dopere er da også svært ofte at de er suverene i forhold til resten av feltet.

Det minst farlige med doping er at utøverne står i fare for å ødelegger sin egen kropp. Det går bare utover utøverne selv. Det verste er de som egentlig skulle hatt seieren, som har lagt ned tusenvis av treningstimer og slit, men ikke får stå på toppen av seierspallen fordi det er juksemakernes plass.

 

Rekk opp hånden den som ikke er dopet?

Det skulle vært interessant å vite hvilken plass som tilhørte den første rene utøveren de sju gangene Lance Armstrong vant Tour de France. Var det egentlig 17. mann som skulle vunnet? Eller 29. eller 48. mann? Kanskje må vi helt ned på 70-80 plass for å finne den første dopfire syklisten i Tour de France på begynnelsen av 2000-tallet?

 

Gå til innlegget

Takk for meg

Publisert over 7 år siden - 3757 visninger

Etter fire år som debattleder i Vårt Land gir jeg nå stafettpinnen videre til Johannes Morken.

Jeg har allerede gått fra min post som debattleder og moderator på verdidebatt.no. Det har vært mange gode og lærerike debatter etter at verdidebatt.no så sitt lys. 

Takket være dere trofaste bloggere har verdidebatt fått en merkevare som et seriøst og godt debattsted - nettopp fordi dere har vist at de beste nettdebattene skjer under fullt navn. 

Jeg har hatt mine to første dager på Sjefskurset på Forsvarets Høgskole - hvor vi debatterer mange av de spørsmålene som tas opp her på verdidebatt.no, som sikkerhetspolitikk, terrorberedskap, krisehåndtering, Norges rolle i NATO osv. 

I midten av november begynner jeg som kommunikasjonssjef på Diakonhjemmet.

Jeg kommer helt sikkert til å følge med på verdidebatt, men ikke lenger som moderator. Det har vært en spennende tid. Takk til alle som har bidratt til god verdidebatt.

Johannes Morken har nå overtatt som debattleder i Vårt Land.

Gå til innlegget

Bilder av Breivik

Publisert over 7 år siden - 1243 visninger

Støttegruppen for de etterlatte etter terrorangrepene 22. juli ber mediene slutte å publisere bilder av Anders Berhring Breivik på forsidene.

– Det gjør at man hele tiden blir minnet på grusomhetene. Det er folk som ikke orker å gå i butikken på grunn av disse bildene, sier leder Trond Henry Blattmann.

Han er far til en av de drepte AUF-erne på Utøya.

Hva mener du? Er det riktig av mediene å ta hensyn til de pårørende, eller skal de fortsatt bruke bilder av Breivik.

Gå til innlegget

Mer negative til nye landsmenn

Publisert over 7 år siden - 1288 visninger

Fire av ti opplever innvandring som en trussel. Frykter du at økt innvandring vil ødelegge Norges egenart?

Nordmenns holdninger til våre nye landsmenn er blitt mer negative, viser den store valgundersøkelsen av stortingsvalget i 2009.

•16 prosent oppga innvandring som viktigste sak ved valget for to år siden. Det er det høyeste noensinne.

• 42 prosent sier rett ut at innvandring er en trussel mot vår egenart.

• 87 prosent mener at innvandrere som begår en kriminell handling skal utvises.

• 52 prosent sier at vi i dårlige tider først og fremst bør sørge for arbeid til nordmenn.

Les saken her.

Frykter du at Norges egenart ødelegges ved økt innvandring?

Gå til innlegget

Kan vi få London-tilstander i Norge?

Publisert over 7 år siden - 2907 visninger

Uroen i de fattige bydelene i London brer seg. Frykter du liknende tilstander i vårt eget land i framtiden?

Prallellsamfunn med fattigdom og arbeidsledighet skaper frustrasjon. Hva kan gjøres for å unngå for å hindre at prallellsamfunn i norske storbyer skal få vokse og eventuelt utvikle seg til ghettoer hvor arbeidsledighet og fattigdom dominerer?

Gå til innlegget

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 81304 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44424 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35414 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
8 måneder siden / 28721 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
10 måneder siden / 22815 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22443 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 21276 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20344 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19391 visninger

Lesetips

Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
rundt 6 timer siden / 59 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
rundt 6 timer siden / 58 visninger
Norge bekjemper ulikhet i verden
av
Nikolai Astrup
rundt 6 timer siden / 30 visninger
Hvorfor får ikke norske kvinner flere barn?
av
Svein Rognaldsen
rundt 13 timer siden / 108 visninger
Mangelfull bokomtale
av
Ola Tjørhom
1 dag siden / 75 visninger
Mangelfull kritikk
av
Per Eriksen
1 dag siden / 144 visninger
Stygt og trist fra Amundsen
av
Rune Berglund Steen
1 dag siden / 350 visninger
Kan døden gjøres enkel?
av
Jan Willy Løken
1 dag siden / 253 visninger
Sanksjonene dreper
av
Even Sandvik Underlid
1 dag siden / 83 visninger
Åpent brev til Frp
av
Marit Arnstad
1 dag siden / 213 visninger
Les flere

Siste innlegg

De godes problem
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 time siden / 258 visninger
The best a man can get
av
Une Bratberg
rundt 5 timer siden / 51 visninger
Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
rundt 6 timer siden / 59 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
rundt 6 timer siden / 58 visninger
Norge bekjemper ulikhet i verden
av
Nikolai Astrup
rundt 6 timer siden / 30 visninger
Slå ring om både mor og barn!
av
Ragnar Andersen
rundt 6 timer siden / 46 visninger
Sjuk islamsk og vestleg kultur
av
Per Steinar Runde
rundt 8 timer siden / 251 visninger
Factum est – i Krf sin politiske verden
av
Øystein Blymke
rundt 13 timer siden / 73 visninger
Les flere