Erlend Sundar

Alder:
  RSS

Om Erlend

Web-redaktør for ICEJ Norge, Internasjonale kristne ambassade Jerusalem

Følgere

På kveldsnytt mandag 12. november kom NRK med kraftige underdrivelser om antallet rakettangrep mot Israel. Nyhetsankeret sa at «Israel gjennomfører luftangrep mot Gazastripen etter flere titalls rakettangrep fra Hamas.» Kilder sier at tallet er 300.

Det er vanskelig å forstå hvilken kilde NRK bygger denne uttalelsen på. Vi kjenner ingen kilder som rapporterer dette. Skal man bruke kilder i denne tellingen, er trolig det israelske forsvaret den eneste skikkelige kilden i denne situasjonen. De rapporterte en stund før NRKs sending om at antallet var 300.

Og flere timer før det, rapporterte de om 200.

Når nyhetsankeret senere i sendingen innleder til reportasjen sier han: «En TV-stasjon som tilhørte den palestinske bevegelsen Hamas ble i kveld ødelagt i et israelsk luftangrep. Angrepet kommer etter at Hamas skjøt flere titalls raketter mot mål i Israel tidligere i dag.»

Gro Holm som hadde laget reportasjen fra Israel på Kveldsnytt, rapporterte om over 100 raketter: «Som svar på angrepet skjøt Hamas over hundre raketter mot det sørlige Israel….»

Det kan være at antallet ikke var høyere enn «over 100» på tidspunktet hun laget reportasjen. Men på tidspunktet nyhetsankeret introduserte saken, var det ingen kilder som rapporterte om ett titalls.

Han burde korrigert tallet, og brukt tallet 300, som er tallet IDF bruker. Han burde også brukt kilde. Det hadde vært redelig. Om han er usikker på tallet, burde han brukt ordet «hevder».

I stedet får han seere til å tro at tallet er svært mye lavere enn det som noen kilder rapporterer om. Dette er uredelig, og bidrar igjen til å sverte NRKs troverdighet i rapportering fra denne konflikten.

NB! NRKs utenrikssjef, Knut Magnus Berge, har fått tilbud om å uttale seg om saken. Det er også fulgt opp med purring.

Gå til innlegget

Ærede Ruth Maier

Publisert 12 dager siden - 134 visninger

Det er så vondt å lese at ingen var der da jøder i din nærhet ble angrepet, utsatt for grov vold og drept. Og jeg må dessverre fortelle deg at ditt folk drepes, plages og lyves om fortsatt. Det er nesten ufattelig.

Det er så vondt å lese at ingen var der da jøder i din nærhet ble angrepet, utsatt for grov vold og drept. Angrepet og drept fordi de var jøder.

For akkurat nå leser jeg i dagboken din om krystallnatten, natten til den 9. november 1938. Pennen din beveget seg over arkene i dagene, månedene og årene før denne dagen. 

Du beskriver de stadig kraftigere forfølgelsene og vanskelighetene for jøder i det tyske riket, og i Wien der du bor.

Om butikker som ødelegges, om vold og om undertrykkelse. Og om jøder som på to dagers varsel sendes ut av landet. I tusener.

«Det var forrige dagen at de angrep enda et jødisk hjem. Det er mange jødiske gutter med bandasje. Å banke opp jøder er en sport.», skrev du i oktober 1938. 

Og den 16. oktober 1938 skrev du: 

«Pogromer! De banker opp jøder og vil henge dem fra gatelykter.…….De vil drepe meg fordi jeg er jøde. Nei, det er slik det er, og jeg må spørre: «Er vi kyr, dyr? Er vi mennesker», «Ja, Herr Göbels sier: «På samme måte som fluer er dyr». 1938 var et svært mørkt år på jorden»

Det er så ufattelig trist å lese. Og ingen var der. Du beskriver i denne tiden så mange sider av samfunnet, men ingen av sidene handler om folk som hjelper. Ingen var der.

Ja, jeg har lest andre steder også. Om tyske jøder som angripes av naboer. De angripes av mennesker de trodde var venner. Nesten ingen forsvarte dem. 

Vi mennesker er feige, Ruth Maier. Vi er veldig feige. Og våre hjerter kan forherdes. Og ditt folk er det folk som har fått merke det mest. Nesten ingen turte å stå opp. Jeg vet ikke om det er annerledes i dag. Mennesket er det samme. 

Og dessverre kan jeg fortelle at ditt folk også i dag blir forfulgt. Det utføres terror mot dem rundt om i verden. Senest for noen dager siden. Og det lyves om dem også i dag. 

I dag beskyldes og demoniseres jøder, Israel og Israels ledere i våre aviser. For få tar til motmæle. En av våre største aviser, Dagbladet, sammenlikner Israels ledere med nazister. Gang på gang. 

Så langt er det kommet. Så liten forståelse. Så liten empati. Mange pressefolk forsvarer deres rett til å ytre seg. Vel, de gjøre det uten sinne over det forkvaklete i disse sammenlikningene, eller uten å si noe om hva slik demonisering av jøder har ført til i historien.

Men de har ingen skyld i at jøder er utrygge. Selvfølgelig ikke!

Flere hundre muslimer står på en offentlig plass i Sverige og skriker at de skal drepe jøder. Det er hjerteskjærende, og det gjør meg trist og sint. Hvor er medisinen i samfunnet?

Jøder er veldig utrygge mange steder. Og mange flykter til Israel.

Din onkel sa at det var det eneste landet som jøder virkelig kunne føle seg hjemme i: 

«Onkel Rudi, sosialisten, sa at jeg burde tenke på å reise til Palestina, fordi som jøde var det det eneste stedet jeg ville kjenne meg hjemme, sikker, menneskelig – det er slik jeg forestiller meg at det lovede land vil være.», skriver du.

Ja, det er det, Ruth Maier. Men en gang, mange år etter 1938, havnet jeg på hotell med bare overlevende etter Holocaust. I 2008 eller 2009 kanskje. Og jeg tenkte at disse har møtt så mye vondt i sine liv. De overlevde Holocaust, men rett etter at staten Israel ble erklært opprettet, ja da ble de angrepet av landene rundt dem. De samme som hadde overlevd Holocaust måtte rett ut i krig.

Det er en skam. Verden er ubarmhjertig. Vi har virkelig ikke vært der for dere. Mange tror at dette startet med Tyskland og krigen. Men det gjorde ikke det. Dere har vært angrepet, drept og forfulgt opp gjennom historien slik intet annet folk har blitt det. Som kristen er det en skam å si at vi har vært blant de verste.

De fleste var ikke der da heller. Kun de modige. 

Det gjør veldig inntrykk å lese det du skriver. Og det gjør veldig inntrykk å lese det du ikke skriver. For to dager er blanke i dagboken din. Det er 9-10. november 1938. 

Men den 8. november er der. 

Du forteller om en polsk jøde som har angrepet og forsøkt å drepe en tysk diplomat i Frankrike. Og du forteller hvordan det påvirker jødene i Wien, som nå ligger i det tyske riket, byen der du bor. 

«Jøder sniker seg langs veggene som jagede dyr. Nå er det død. Ingen jøder går ut. Vi er alle redde for at de vil banke oss opp fordi en polsk jøde ville drepe en tysker.», skriver du.

Han gikk til angrep og drepte den tyske diplomaten fordi familien hans var av de 12000 jødene i Tyskland som ble fratatt alle eiendeler og deportert i lastebiler til Polen den 27. oktober 1938. Og fordi jødene var utsatt for forferdelig antisemittisme. Diplomaten døde. Og det tyske riket brukte det som en anledning. Krystallnatten var i gang. Massemordet var i gang.

Den 11. november, dagen etter at du fylte atten år, skriver du for første gang etter krystallnatten. 

«Vi er angrepet! Den forrige dagen var den mest forferdelige i mitt liv. Nå vet jeg hva pogromer er, jeg vet hva mennesket er i stand til….»

Den dagen tok dere taxi hjem fra skolen. Det var kun hundre meter. Og du forteller om det horrible synet som møtte deg fra taxien.

«Mennesker sto og stirret, luften var kald(…) og foran var det en lastebil fylt med jøder. De sto som husdyr på vei til slakterhuset! Jeg vil aldri glemme dette. Jeg må aldri glemme dette: jøder som husdyr på vei til å slaktes…mennesker som sto og så på»

Du forteller om lastebiler i gatene fulle av alt som finnes i et hjem.

«…alt i en mølje: et jødisk hjem, bare et jødisk hjem».

«Vi er så forsvarsløse og de gjør hva de vil med oss. Rektor sier: «Vi må finne en vei i oss selv.»»

Ærede Ruth Maier, bare måneder etter flyktet du til Norge. Til det du trodde skulle bli friheten. Det er bestialsk å tenke på at slik gikk det ikke. 

Den 26. november 1942 sitter du i en leilighet på St.hanshaugen. En bil parkeres utenfor. Norske politistøvler og Gestapo høres i trappen. Det er sendt ut 300 norske politimenn og Gestapo for å arrestere norske jøder. Du var en av dem. Samme dag sendes du med skipet Donau fra kaien i Oslo. 

Den 1. desember føres du rett inn i gasskammeret i Auschwitz. Du blir kaldblodig drept fordi du er jøde. 

Vi var ikke der da, ærede Ruth Maier. Men nå har vi muligheten til å stå opp mot hatet. Men jeg er redd mennesket ikke har forandret seg. Likevel må ethvert menneske ta ansvar for sine egne gjerninger.

Ruth Maier: dine ord fikk betydning for meg. Håper det får det for mange andre. 

Tusen takk.

Gå til innlegget

Dagens vedtak mot antisemittisme i det britiske arbeiderpartiet gir en gylden anledning for norske partier, spesielt de på venstresiden.

I flere år har anklager om antisemittisme ridd det britiske arbeiderpartiet (Labour) som en mare. Etter lang tids internt press, tok partiets øverste organ i dag en viktig avgjørelse. De adoptere den svært viktige og meningsfylte definisjonen av antisemittisme laget av IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance).

Det innebærer blant annet at partiet fra i dag anerkjenner at det er antisemittisme å sammenlikne Israel med nazistene, det er antisemittisme å kalle opprettelsen av staten Israel for rasistisk og det er antisemittisk å behandle Israel annerledes enn andre demokratiske nasjoner.

De har tidligere adoptert deler av definisjonen, men da uten punktene over.

For mange i Labour er nok dette en tung dag.

De klarer ikke å se at deres egen kamp for palestinaaraberne har gått over i demonisering av Israel, som består av 80 prosent jøder, og antisemittisme. Og det kommer nok til å ta lang tid før de får øynene åpnet.

For mange av de i Labour som derimot har sett dette og kjempet for det, er det en gledens dag – og et riktig steg for å trygge Storbritannias jøder.

I forkant av dagens avgjørelse finnes det enda mer å glede seg over. For presset internt for å få igjennom en adopsjon av denne antisemittisme-definisjonen har vært formidabelt.

Her har tidligere statsminister Gordon Brown sagt sitt. Det samme har lederne for flere av de største fagbevegelsene i Storbritannia.

Vi har sendt spørsmål til flere av våre politiske partier om hva de tenker om definisjonen. Svaret er ikke kommet.

Men håpet er at alle norske partier måtte ta denne definisjonen til seg. Spesielt vil vi utfordre partiene på venstresiden i norsk politikk.

Det er blant deres velgere vi finner sammenlikninger mellom nazisme og Israel, der opprettelsen av staten Israel kalles rasistisk, og der forskjellsbehandlingen av Israel kontra andre demokratiske nasjoner stort sett finner sted.

Nå har norske politiske partier, spesielt de på venstresiden, en gylden anledning til å vær med å forandre fremtiden for norske jøder.

Gå til innlegget

Bryr ikke palestinavenner seg om barna i Gaza

Publisert 6 måneder siden - 1275 visninger

På sosiale medier er folk reflekterte og stiller spørsmål. De undrer seg: hva er det som gjør at barn i Gaza befinner seg midt i en voldelig demonstrasjon? Palestinavenner ser ut til å skyve barna foran seg i kampen mot Israel. Alt virker å være tillatt.

En demonstrasjon hvor Hamas oppfordrer demonstranter til å kidnappe Israelere, og til å bringe med seg skjulte skytevåpen og kniver.


En demonstrasjon hvor det israelske forsvaret har sagt at de vil skyte med skarpt, om enkle men svært livsnødvendige oppfordringer til demonstrantene ikke overholdes. Oppfordringer for å trygge den israelske befolkningen.

Beklageligvis er ikke våre journalister like nysgjerrige som folk flest. De stiller ikke de samme spørsmålene.

Og det er dypt tragisk at de ikke makter å ansvarliggjøre Hamas og Gazas foreldre.

Resultatet er at barn fortsatt ikke vil få den beskyttelsen de har krav på, og foreldrene naturlig har plikt til å gi. 

Det er forferdelig å si det, men medienes vegring mot en skikkelig ansvarliggjøring av barnas foreldre og Gazas myndigheter, er årsaken til at vi vil se dette skje igjen. 

For i mediekrigen mot Israel, vinner Hamas på å skape situasjoner der barn igjen befinner seg i situasjoner barn ikke skal være i.


Det er virkelig noe å undre seg over at ihuga palestinavenner her til lands ikke stiller Hamas eller disse foreldrene ansvarlig. I stedet ignorerer de det i sin kamp mot Israel. I denne kampen er alt lov. Også å skyve barn foran seg.

Det verste eksemplet på dette kom for litt over en uke siden. Leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes intervjuet lege og palestinaaktivist Mads Gilbert.
«…Og at de skyter opprørsledere, som de kaller dem. Og hvis et spedbarn kan være opprørsleder, så sier vel det ganske mye om situasjonen…», sier Gilbert i intervjuet med Bjørnar Moxnes.


I kampen mot Israel, uttaler Mads Gilbert en ren løgn. Han påstår at en baby er skutt av israelske soldater. Ingen informasjon tilsier at det er sant. Heller ikke barnets familie påstår det. De hadde tatt babyen med til leiren for demonstrasjonen og mener barnet kan ha dødd av tåregass.

En anonym lege i Gaza intervjuet av nyhetsbyrået AP, sier derimot at han ikke tror barnet døde av tåregass, men at barnet hadde et helseproblem fra før. 

De som bryr seg om disse barna, er Israel-vennene. De lurer på hva en baby gjør i en voldelig demonstrasjon. Det gjør ikke palestinavenner. Stort sett heller ikke journalister.

Bryr ikke palestinavenner seg om barna i Gaza?

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Otter Skaaret kommenterte på
Syversens formaning
rundt 1 time siden / 793 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Ordet = Jesus = verdensfornuften
rundt 2 timer siden / 57 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Svar på Sofies Brauts innlegg: "Den store sammenhengen"
rundt 2 timer siden / 563 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Når man kaster "et bein" til flokken.....
rundt 9 timer siden / 316 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kan kristne drive vitenskap?
rundt 9 timer siden / 404 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
På feil frekvens
rundt 9 timer siden / 335 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Ich habe genug!
rundt 9 timer siden / 838 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Hvor salig er den lille flokk?
rundt 10 timer siden / 483 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Verdt å prøve
rundt 11 timer siden / 300 visninger
Tore Olsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 11 timer siden / 1817 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Vil Frp la homofile fra Tanzania få politisk asyl i Norge?
rundt 11 timer siden / 500 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Vil Frp la homofile fra Tanzania få politisk asyl i Norge?
rundt 11 timer siden / 500 visninger
Les flere