Erlend Friestad

Alder: 37
  RSS

Om Erlend

Journalist i Vårt Land siden 2006. Arbeider i nyhetsavdelingen.

Følgere

Ta en Northug, Einar Gelius

Publisert rundt 4 år siden - 704 visninger

Jeg vil heller møte bilisten Petter Northug enn bilisten Einar Gelius.

Samme helg som Petter Northug kjørte av veien, i høy fart og med høy promille, hadde Aftenposten et intervju med Einar Gelius. Han var på vei til Lom, der han begynner sin prestetjeneste søndag. I passasjersetet satt journalisten.

Hun fikk tydeligvis med seg sokneprestens aggressive kjørestil og det ble et tema i artikkelen.
«Datteren min er politi, hun liker ikke kjørestilen min så godt. «I løpet av denne turen, pappa, hadde du hatt to førerkortbeslag». Sånn pleier hun å si.» sier Gelius til Aftenposten. Gelius liker å kjøre fort, og det er tydelig at turen til Lom ikke var et engangstilfelle. «Også irriterer jeg meg over alle de elendige sjåførene. Sånne som ligger akkurat på fartsgrensen. De er de verste.»

LES OGSÅ: Refser fartsglade prester

Nei, Einar Gelius, de verste sjåførene er ikke de som holder loven. De verste sjåførene er de som konsekvent setter seg over konsekvensene. Og det ser ikke ut til at Gelius innser alvoret – selv ikke når far til et dødsoffer i trafikken stiller spørsmål ved om Gelius, med sine livsfarlige holdninger, er skikket til å være prest.

I stedet for å legge seg langflat og innrømme at han holder på med noe dumt, og direkte livsfarlig, skylder den medievante presten på journalisten som gjorde kjøringen til et tema. Han påpeker også at han flere år har arrangert gudstjenester sammen med Trafikkskaddes forening, for å sette søkelys på trafikksikkerheten. Kremt!

Alvorlighetsgraden på handlingene til Northug og Gelius er stor. Northug må sannsynligvis i fengsel, mens Gelius hadde sluppet unna med flere førerkortbeslag, ifølge politidatteren. Men ser vi på holdningene, er Gelius langt mer umoden, og farligere, enn 27 år yngre Northug. Skiløperen ble bråmoden sist søndag. Han angrer og ber om tilgivelse for sin promillekjøring.

Jeg tror på Northugs anger, og er sikker på at han ikke vil kjøre med promille igjen. Han lærte en dyr lekse forrige helg. Jeg håper Gelius slipper en tilsvarende opplevelse, men frykter at det er det eneste som vil få ham til å tenke seg om.

Problemet er at en slik lekse ikke nødvendigvis bare vil skade Gelius og stoltheten hans.

Gå til innlegget

Hvem tør å sende klimaregningen?

Publisert over 4 år siden - 977 visninger

I dag går min stemme til et parti som våger å sende meg klimaregningen.

2.000 kroner i året per nordmann vil det koste å nå målet om å redusere det norske klimagassutslippene med to tredeler innen 2050. Det er latterlig billig. Hvorfor tør så få politikere si at vi er villige til å sende regningen?
I 2006 la Lavutslippsutvalget fram sine 15 tiltak for å redusere klimagassutslippene, og prisen for å gjennomføre dem. Til nå har vi bare klart å oppfylle to og en halv av disse punktene, ifølge BI-professor og lavutslippsutvalg-leder Jørgen Randers.

Vil ikke svi. Jeg tror mange frykter konsekvensene av miljøpolitikken, at den vil sende oss tilbake til 80-tallet (ikke at det var så ille da), at det kun blir kjøtt på lørdager, at vi ikke kan fly for å besøke onkelunger. Men tallene fra lavslippsutvalget viser at det absolutt ikke er nødvendig å være engstelig for de personlige konsekvensene.
I løpet av 2012 steg den gjennomsnittlige månedslønnen i Norge med rundt 1.500 kroner, eller nesten 4 prosent. Prisveksten i samme periode var på 0,5 prosent. Det betyr at Ola Nordmann har fått økt kjøpekraft som tilsvarer flere ganger den summen lavutslippsutvalget mener trengs.

Langsiktig. Det er vanskelig å investere i framtida, særlig dersom utbyttet er litt uklart. Det er vanskelig for tenåringen å tenke på boligsparing. Det er vanskelig for 30-åringen å tenke på pensjonsfond. Det vanskelig for alle å investere for å redde kloden for barnebarna våre. Fordelene med klimainvesteringene kommer nemlig ikke i løpet av neste stortingsperiode, men om kanskje 30 år. Derfor trenger vi politikere som er villige til å tenke langsiktig, og som er villig til å handle, til tross for at det vil gjøre lommeboka vår ørlite granne slankere og muligheten for gjenvalg litt mindre.

Ta ansvar! Utfordringen for politikerne er at kun én av ti nordmenn er villige å ofre bittelitt av velstanden sin for å nå klimamålene. Jørgen Randers i lavslippsutvalget sa det slik i en NRK-debatt i forrige uke: «Vi trenger et nytt folk for å få på plass en klimapolitikk som virker». Derfor: Skal vi redde kloden, er vi som folk nødt til å backe up politikerne som faktisk tør å gjøre noe med de store klimautfordringene, som tør å si at det kommer til å koste – litt. Den beste måten å gjøre det på, er å stemme på dem i dag.

Gå til innlegget

Pinlig apokalypse

Publisert over 7 år siden - 14 visninger

«Jeg er redd. Hvem vet om det blir dommedag i 2012!? Er de helt sikre på det? Jeg gruer meg sånn til 2012…»

Sitatet er hentet fra et nettforum hvor jordens undergang diskuteres flittig. Datoen debattantene frykter er 20. desember 2012. Det har sammenheng med at mayaenes kalender slutter da. Man tror at mayaene, av forskjellige årsaker, kjente til fremtiden og dermed visste når historien skulle avsluttes.
Når denne datoen så har blitt sauset sammen med kvasivitenskap, påstått telepatisk kontakt med romvesener og paranoia, får vi konspirasjonsteorien om Planet X, eller Nibiru – kjempeplaneten som med sine gravitasjonskrefter vil rokke jorden så kraftig at den ikke vil være til å kjenne igjen etterpå.

Vås. Først som sist: Dette er bare vås, planeten finnes ikke, og vi kan alle slappe helt av. Men la oss ta et eksempel for å vise hvor absurd teorien er: På grunn av Nibirus tyngdekraft skal jorden allerede nå ha begynt å «skjelve» som en snurrebass på slutten av et spinn. Utover at jorda allerede ville vært ubeboelig på grunn av enorme jordskjelv og flodbølger, ville måne og sol stå opp på rare steder og tider, og polarstjernen ville ikke vært på sin faste plass. Dette er ting alle kan sjekke – men konspirasjonsteoretikerne vil ikke se med det øyet.
I stedet leter de med lys og lykte etter ting som kan «bevise» deres teori. Naturlige lysspeilinger på et fotografi blir til et bevis for Nibirus eksistens. Vulkanutbruddet på Island i fjor er en bare opptakten til ragnarokk. Frølageret på Svalbard er visstnok et eksempel på en kamuflert bunkers for at eliten skal ha et sted å gjemme seg. Dan Browns Da Vinci-koden blir et fornuftig oppslagsverk i forhold.

Tidfestet. Nibiristene har heldigvis gjort det enkelt for oss å knuse denne teorien en gang for alle. De har nemlig gjort den «dommedagstabben» at de har datofestet den. Fram mot desember 2012 skal jorden gjennom en rekke ødeleggende og tidfestede «kataklysmer» (stor katastrofe) som ville gjøre det helt klart for alle verdens innbyggere at det går mot slutten.
Januar i år skulle være en slik måned, og her snakker vi ikke om hundreårsflommer og noen tusen døde fugler, nei hele kontinent skulle forsvinne. Fortsatt ligger alle land ligger på sin vante plass. På tide å puste ut? Eller kanskje bør tilhengerne av teorien grave seg ned av flauhet?

Kristne fans. En som burde grave seg ned, er Arvid Bentsen, reisesekretær for den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (IKAJ). Han er en av flere kristne forkynnere som har advart mot den kommende dommedagen fra talerstolen og i nedlastbare taler på internett. Han referer til en mengde bibelske profetier om katastrofer som skal komme i de siste tider, og setter dette i sammenheng med den ukjente planeten som skal ha dukket opp. 
Norge IDAG forsvarer Bentsens med å si at han ikke «vil knytte oppfyllelsen av disse ordene til noen bestemt dato». Det stemmer ikke. Bentsen sier: «Finn ut selv når den kommer, for jeg vil ikke si det». Et kjapt søk på nettet på ledetrådene Bentsen gir sender oss rett til Nibiru og 2012.

Skremmer. Undertegnede har fått henvendelser fra bekymrede personer på grunn av miksen av dommedagskonspirasjoner og Bibelens historier om endetiden. Bentsen fikk i fjor kritikk for lignende katastrofenyheter – «det skremmer oppegående folk bort fra kristendommen». Men kanskje målet er at mindre oppegående blir skremt til omvendelse?

Godt nyttår! Konspirasjonsteoretikerne har misforstått mayakalenderen. Det er ikke slik at kalenderen deres avsluttes 20. desember 2012, man starter bare på en ny syklus. Akkurat som 1. januar kommer etter 31. desember i vår kalender. Dagen og timen kjenner ingen, men jeg tar sjansen på allerede nå å ønske alle et godt 2013!

Gå til innlegget

Hvem fortjener Nobels fredspris i år?

Publisert over 7 år siden - 20 visninger

I fjor overrasket Nobelkomiteen stort da de ga Nobels fredspris til USAs president Barack Obama.

Prisen blir offentliggjort 10. desember, men allerede nå har en rekke kandidater blitt lekket.

Blant dem er:

  • internett,
  • Abuna Elias Chacour, katolsk erkebiskop i Israel,
  • Izzeldin Abuelaish, palestinsk lege, Mustafa Barghouthi, grunnlegger av partiet Palestinian National Initiative.
  • Morgan Tsvangirai, statsminister i Zimbabwe

Nobelkomiteen holder nominasjonene hemmelig, men mange kandidater er bekreftet av sine forslagsstillere. Se hele listen over de bekreftede kandidatene her.

Hvem mener du fortjener årets nobelpris? Finner du aktuelle navn blant de bekreftede kandidatene, eller har du andre personer som fortjener prisen?

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Stefan Bonkowski kommenterte på
Barnets dåp - frelse eller inngang til Faderen/ Farshuset?
8 minutter siden / 162 visninger
Kersti Zweidorff kommenterte på
Det romantiserte hodeplagget
18 minutter siden / 2362 visninger
Kjellrun Marie Sonefeldt kommenterte på
Refusert
19 minutter siden / 921 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Det romantiserte hodeplagget
28 minutter siden / 2362 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Barnets dåp - frelse eller inngang til Faderen/ Farshuset?
rundt 9 timer siden / 162 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Barnets dåp - frelse eller inngang til Faderen/ Farshuset?
rundt 10 timer siden / 162 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Pinsebevegelsens tåkeprat om homofili
rundt 10 timer siden / 548 visninger
Les flere