Emil André Erstad

Alder: 29
  RSS

Om Emil André

Kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité. Politikk, bøker og menneskerettar.

Følgere

Kristendemokratiet og personalismen

Publisert nesten 7 år siden

Jeg har skrevet et svar, som ligger under min side på Verdidebatt

Gå til kommentaren

Prinsipiell tilnærming

Publisert nesten 7 år siden

Etter å ha lest gjennom mange av kommentarene, er det noen ting jeg merker meg spesielt godt.

Det ene er at en del ikke mener det bør være en prinsipiell likebehandling av religiøse symboler. Det er et standpunkt jeg sliter med å forstå prinsipielt, selv om jeg forstår de pragmatiske og kulturelle argumentene for at religiøse symboler ikke bør likebehandles. Men vi lever i et multikulturelt samfunn der mange religioner og livssyn gjør seg gjeldende, og da er det avgjørende at vi også lar mennesker uttrykke sin religiøse identitet - enten den er kristen, sikh, muslimsk eller human-etisk.

Så merker jeg meg et argument jeg har større forståelse for, og det er det med at symboler kan virke forstyrrende på en nyhetsoppleser. Men til grunn for denne argumentasjonen ligger et premiss om at folk som uttrykker sin religiøse identitet i form av et symbol, er mindre troverdige enn de som ikke gjør det. Jeg mener fast bestemt at en muslimsk kvinne med hijab kan presentere en nyhetssak om en moské like objektivt som en mann kledd i svart dress med blått slips. Men det underliggende premisset mange legger inn er at dette ikke er tilfellet - noe jeg er svært uenig i.

Jeg mener vi må stå for en likebehandling og en åpen holdning til livssyn og religion. Det innebærer at man må slutte å ha fullstendig berøringsangst for religiøse og livssynsmessige uttrykk, og at vi må tørre å se det i offentligheten. I et pluralistisk, vestlig samfunn som USA er det helt vanlig at kvinnelige nyhetsopplesere kan bære hijab - og det skulle bare mange at vi etter hvert tillot det samme i Norge. 

Jeg har også fått opplyst at praksisen gjelder minst like mye i TV2 som i NRK. Det gjør imidlertid ikke saken bedre.

Gå til kommentaren

Det handler om deltakelse

Publisert nesten 7 år siden

Takk for et engasjert innlegg om KrF og vår retning fremover!

Jeg har nå skrevet et eget innlegg om saken der jeg er sitert, som kan leses her. Mitt hovedpoeng er at jeg vil jobbe for at alle som er enige med politikken til KrF - bør bli en del av partiet vårt. Det gjelder muslimer, hinduer, ateister og alle andre. Hvis man er enig i verdigrunnlaget, så er man hjertelig velkommen.

KrF har en oppgave og et ansvar når det gjelder å rekruttere fra et bredt lag av folket, og det er det jeg har i tankene. Når det gjelder det siste du skriver i ditt innlegg, Oddbjørn, vil jeg henvise til et blogginnlegg jeg skrev for da jeg ble fremstilt helt feil om abortsaken: http://kristpol.blogspot.no/2012/01/det-jeg-egentlig-mener.html. Jeg håper det kan være oppklarende.  

Gå til kommentaren

Hva handler innlegget om?

Publisert rundt 9 år siden

Jeg takker for flere gode kommentarer. Det er kjekt å se engasjement, og det kom heller ikke som et sjokk at folk har meninger om denne saken. Ofte sterke meninger.

Det var også mitt poeng. Kritiserer jeg Israel? Ja, det gjør jeg. Kritiserer jeg kristne som enøyd støtter Israels handlinger? Ja, det gjør jeg. Kritiserer jeg sosialister som vifter med Palestina-skjerfene sine uten å blunke? Ja, det gjør jeg. Roper jeg på mer nyanser og mindre enøyde synspunkter? Ja, definitivt!

Derfor synes jeg det ville vært mer konstruktivt å diskutere selve debatten - fremfor å argumentere for og mot Israel eller Palestina. For det er jo nettopp det som er mitt poeng - at debatten er for enøyd, ikke at verken den ene eller andre siden har rett.

Riktignok skriver jeg noe på slutten om at Palestina ikke er en stat, Sønnesyn. Men det har jeg min fulle rett til å mene, uten at du skal kalle meg kunnskapsløs på grunn av anekdoter fra turer du har til området. Jeg henviser til pensum i Sammenliknende politikk (Essentials of Comparative Politics og Cases in Comparativ Politics av Patrick O'Neill), der jeg med god grunn vil hevde at Palestina ikke per dags dato har grunnlag for å stable et demokrati på beina. I stedet for å slå ned argumentene mine med hersketeknikker, ser jeg helst at du svarer med argumenter selv? Å si at jeg er ung og kunnskapsløs er ikke et argument, men en hersketeknikk.

Jeg studerer tross alt politiske systemer og må da ha grunnlag og rett til å uttale meg om dem. Det er selvfølgelig lov å være uenig!

Gå til kommentaren

RE: 1. september 1939

Publisert nesten 11 år siden

20.11.09 kl. 17:42 skrev Anders Larsen:

Heidelberg hevder det er useriøst å jamnstille dagens abort av handicappa menneskje, med nazismen. Chrsitiansen kallar det historielaust.

Fakta:

Nazistane dreiv på mange måtar to krigar samstundes. I den eine krigen rulla krigsmaskinene inn i land etter land. Den andre krigen var  mot  handicappa personar og uhelbredlige sjuke, menneskje som det tyske overmenneskesamfunnet ikkje hadde plass til. Den andre verdskrigen starta den 1. september 1939, ein har funne papir frå same dato som tillot "barmhjertighetsdrap" på vanføre og institusjonerte. Pårørande trudde deira kjære døyde av sjukdom som raskt måtte kremerast.

Den første krigen tok slutt for over femti år sidan, den andre krigen fortset framleis. Sjølv om ein nyttar abort istaden for eutanasi, er dei begge groteske måtar å sortere menneskeverdi på.

Kan forøvrig varmt anbefalast boka Håpets Dal av Edna Hong. Boka er basert på verklege hendingar med verklege personar ved det kristne Bethel-hjemmet i Bielefeldt, før og under verdskrigen.

Har du noen kilder på dette, Anders? I så fall vil jeg gjerne bruke dem i en tekst jeg skriver. Kan du sende dem til meg på e-post: emilandreerstad@hotmail.com ?

Emil

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3223 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
9 dager siden / 1211 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1121 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
15 dager siden / 875 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
7 dager siden / 796 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
7 dager siden / 612 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
19 dager siden / 558 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 499 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere