Bjørn Aakre

Alder: 72
  RSS

Om Bjørn

Pensjonert (resirkulert) arkitekt. Pinsevenn med stor musikkaktivitet.

Følgere

Terrorisme og fattigdom

Publisert rundt 2 måneder siden - 308 visninger

Fredrik Græsvik kommenterer Donald Trumps forhold til terrorisme.

President Donald Trump er på reise i Midtøsten. Han kaller terrorister onde, og deres handliger onde. TV2´s reporter Fredrik Græsvik kommenterer Trumps utsagn med at "Trump burde interessere seg mer for årsaken til (islamistisk) terrorisme, som er fattigdom". Dette er venstresidens gamle materialistiske tankegods. Mange undersøkelser viser at det ikke er fattige muslimer som utfører terror. Derimot er det svært mye som tyder på at religiøs fanatisme er drivkraften. Dette er religion på avveie.

 

Bjørn Aakre

Gå til innlegget

«Strengemusikken»

Publisert 3 måneder siden - 635 visninger

Det meste av lovsangen virker veldig innadvendt og melankolsk.

I Vårt Land tirsdag 18 april vier avisen 4 sider til temaet ”Vekkelsesmusikken som sovnet”. Det er prisverdig at avisen belyser dette, fordi mange lurer nok på om det var en ”naturlig” innsovning eller en ”påtvunget søvn”. I all hovedsak er det frikirkelige landskapet refleksjonene knytter seg til. Noen av uttalelsene som kommer frem har jeg noen kommentarer til.

Ragnar Sjølie (nå 80 år) som har lang fartstid i kristen sang og musikk bidrar i artikkelen med mange kloke refleksjoner, og avslutter på en måte med et slags ”sukk” over røtter i Pinsebevegelsens sangtradisjon som er svekket.

Per Kjetil Farstad som er professor ved universitetet i Agder har brukt mye tid på temaet og er referert med en uttalelse: ”Strengemusikken appellerte til følelsene…men ble også forstått av mannen i gata”. Til dette vil jeg si at den moderne lovsangen appellerer minst like mye til følelser, - men blir neppe forstått av ”mannen i gata”.  Han sier videre: ”De fleste som har vært bekymret over utviklingen (av musikken) har nok slått seg til ro med at Kristus blir forkynt også i nyere musikkformer”. Det har jeg mine tvil om, mange har på ingen måte slått seg til ro med den ensidige, repeterende lovsangen. Dessuten oppfatter ikke jeg at ”Kristus blir forkynt” i de nye lovsangene, - han blir æret og tilbedt, men ikke forkynt. Forkynnelse har jo en utadvendt karakter, det meste av lovsangen virker jo veldig innadvendt og melankolsk/meditativ.

David André Østby som er lovsangpastor i Filadelfiakirken i Oslo bidrar med uttalelser som jeg har vanskelig for  forstå.  Han er 36 år og  har vokst opp etter strengemusikkepoken, og sier at folk forventer mer mangfold nå enn før i tiden. Ingen kan vel mene at den moderne lovsangen har tilført menighetssangen et større mangfold! Strengemusikken hadde  nok ikke spesielt stort mangfold mht musikkstil, men tekst/temamessig var mangfoldet meget omfattende. Østby argumentere også for at den moderne lovsangen er mer i takt med ”åndelige og kulturelle strømninger”. Jeg undres på hvilke strømninger han tenker på. Det profane musikklivet preges i dag av et enormt mangfold i stilarter, tekster, temaer og kulturelle uttrykk. Kor-bevegelsen er i vekst, og det virker som om ”hele Norge synger i kor”, - bare ikke pinsevennene. Selv om jeg på åttitallet var en lokal ”lovsangspioner” oppfatter jeg i dag det meste av lovsangen som et innadvendt, ekskluderende ”stammespråk”. Den dyrker dessverre også det musikalsk banale, med veldig forutsigbare akkordskjema.

Artikkelen som helhet synes jeg  handler for mye om musikkstiler, hvordan vi synger, - og i for liten grad om tema/tekst/innhold i sangene. Når det gjelder hva vi skal synge ser jeg det slik at de kristne sangtekstene må være :  Til Guds ære, til oppbyggelse og til omvendelse. Dette bør gjelde all sang, - med eller uten strenger, uavhengig av kultur, alder og musikkstil.

Gå til innlegget

Lovsangskonsert

Publisert rundt 2 år siden - 125 visninger

Dette ordet har i mange år dukket opp i omtaler, annonser, på plakater og så videre. Alle mine forsøk på å fordøye dette ordet har mislyktes. Jeg tygger og tygger og førsøker å svelge, men ordet legger seg på tvers i munnen og vil ikke ned.

Jeg går svært ofte på konsert, med mange forskjellige musikkstiler og former. I min verden er konsert et sted der noen formidler noe til andre, - som lytter. En konsert er en lytteopplevelse, mens lovsang er noe man deltar i. Lovsangen er jo rettet til Gud, og da er det vel vår skaper og vår frelser som er lytteren !

Et annet ord er "lovsangsartist". Det er heller ikke akkurat lettfordøyelig. Jeg har vanskelig for å tro at vår skaper og vår frelser setter mer pris på den lovsangen som kommer fra en "artist", enn den som kommer fra en som synger både lavt og litt urent.

 

Bjørn Aakre

Gå til innlegget

Erna mot resten

Publisert over 2 år siden - 253 visninger

Stortingsvalget i 2013 var et lite politisk jordskjelv i Norge, men "etterskjelvet" var betydelig større, da FRP ble med i regjeringen. Det at partiet som i fler tiår har blitt latterliggjort, mistenkeliggjort og ignorert kom inn i regjeringen, - med reell politisk makt ble en drøy munnfull for mange. Nå sliter både Høyre og FRP på meningsmålingene. Det er kanskje ikke så rart ettersom KRF og V bruker sin vippeposisjon til å markere egne hjertesaker framfor å bidra til et solid og levedyktig borgerlig flertall. FRP er heller ikke en veldig lojal partner, skjønt de har overrasket positivt med mange dyktige statsråder. Per Borten "bar staur" i sin koalisjonsregjering, Erna må bære både busker og trær. En annen forklaring på regjeringens tilbakegang er at et stort flertall av mediefolk i Norge beviselig befinner seg på venstresiden politisk. Alt den blåblå regjeringen kommer opp med blir konsekvent fremstilt i et dårligst mulig lys i media, mens AP og SV får rikelig med hyggelig og fredelig taletid i NRK og andre medier. Høyre søker nå å gjennomføre de sakene de har gått til valg på, og viljen og motet imponerer meg. AP´s opposisjonspolitikk imponerer meg i ikke. Har de lagt seg til en slags "Northug-taktikk", ved å ligge bak i feltet og la andre gjøre den tunge jobben? Det er ingen tvil om at AP egentlig støtter kommunereformen, men later som de er imot den. Ja kanskje til og med de små endringene i arbeidsmiljøloven er det forståelse for i deler av AP. Er det slik at de egentlig er glad for at Høyre gjør drittjobben for dem og sliter seg ut slik at AP kan vinne spurten , - valget i 2017? Er det en politisk taktikk verdig "ørnen" i det politiske Norge, - det ansvarlige og statsbærende Arbeiderpartiet? Eller har ørnen mistet vingene og blitt "småsporven som gjeng i tunet og tippar korn og vippar strå" ?

 

BJØRN AAKRE

Gå til innlegget

Fordommer mot Islam ?

Publisert rundt 3 år siden - 621 visninger

I Adresseavisen tir 30.6.2014 forklarer Islamforsker Jan Opdal ISIL sine planer om opprettelsen av et nytt kalifat. I samme slengen sier han at de siste års hendelser i den islamske verden, Syria og Irak bekrefter manges fordommer om hvordan muslimer egentlig er. Enn om det er slik at voldsbruken bekrefter det historiske faktum at Islam overgår alle andre religioner i bruk av makt og vold ?

Bjørn Aakre

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Tveit kommenterte på
Den uutryddelige synden
4 minutter siden / 136 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Den uutryddelige synden
11 minutter siden / 136 visninger
Asbjørn E. Lund kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 2 timer siden / 5756 visninger
Asbjørn E. Lund kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 2 timer siden / 5756 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 2 timer siden / 5756 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 3 timer siden / 5756 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 3 timer siden / 5756 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 3 timer siden / 5756 visninger
Geir Rune Larsen kommenterte på
Hvorfor kirken må forkynne hele Guds Ord
rundt 4 timer siden / 3758 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 5 timer siden / 5756 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 5 timer siden / 5756 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 6 timer siden / 5756 visninger
Les flere