Basim Ghozlan

Alder: 55
  RSS

Om Basim

Styreleder i Det islamske­ forbundet, kjent som Rabitamoskeen

Følgere

Sharia, hva er det?

Publisert rundt 4 år siden

Ofte leser vi om den skumle sharia. Mange forventer også at muslimer skal ta avstand fra denne. Vet vi hva den faktisk er?

Kan du si hva du forstår fra ordet shaira?

Tror du at hvis vi hadde spurt deg og samtidig spurt 100 muslimer om å definere sharia, hadde svaret ditt vært liknende gjennomsnittet av deres? 

Jeg er spent på hva du tenker om dette.

Gå til innlegget

Å drepe ikke-muslimer

Publisert rundt 4 år siden

Er det riktig at kun ikke-muslimer som betaler jiziyah som er beskyttet etter islam? Spør Kristian Kahrs.Jeg synes spørsmålet i seg selv er hårreisende. Å ha så dårlige tanker om muslimer er å gå alt for langt, mener jeg.

Å drepe ikke-muslimer

Kristian Kahrs har reist dette spørsålet i flere tråder.

Er det riktig at kun ikke-muslimer som betaler jiziyah (en spesiell skatt for den muslimske staten) som er beskyttet i følge islam? Dvs. at ikke-muslimer som ikke betaler jiziya kan drepes? Slik lyder spørsmålet.

Jeg synes spørsmålet i seg selv er hårreisende. Å ha så dårlige tanker om muslimer som til å tro at de legaliserer drap på mennesker bare fordi de ikke er muslimer er å gå alt for langt.

Når profeten har gjort det klart at drap på en fugl hvis det ikke er ment som matføde, er en kriminell handling, hva vi samme profet si om drap på mennesker?

Tenk at Koranen sier at personer som faller som gisler i krigen (som regel var de ikke-muslimer), disse må ikke drepes. Samme profet har sagt at munker som bare er opptatt av å tjene Gud, kvinner, gamle mennesker, små og de som ikke deltar i krigen er forbudt å angripe selv når man i krig. 

Jeg har før henvist til flere Koranvers som viser hvordan muslimer er beordret i Koranen til å behandle mennesker på best mulig måte, unntatt de som kriger mot dem. 

Her er to artikler som jeg har skrevet for lenge siden som viser Koranens innstilling til terrorisme og Koranens innstilling til fred:

http://islam.no/page110884900.aspx

http://islam.no/page1101015107.aspx

Jeg håper du får tid til å lese disse to korte artikelen.

Gå til innlegget

Koranen 5:38

Publisert rundt 4 år siden

K. 5:38:“Tyven, mann som kvinne, hugg av deres hender, som en gjengjeldelse de har fortjent, og som en preventiv straff fra Gud. Gud er mektig, vis.”Hvordan forstår jeg denne?

Dette spørsmålet er plukket fra tråden: http://www.verdidebatt.no/debatt/post11633538.zrm av Jarl Henning Ulrichsen.

Spørsmålet: I Koran 5,38 heter det:

“Tyven, mann som kvinne, hugg av deres hender, som en gjengjeldelse de har fortjent, og som en preventiv straff fra Gud. Gud er mektig, vis.”

For oss virker dette som en meget barbarisk form for straff, men det er Allahs lov. Følges denne loven i land der Islam bestemmer styreformen?

I dagens norske samfunn er muslimer en minoritet. Om muslimer en gang i fremtiden kommer i flertall i Norge, er dette da en form for straff som du mener skal og må innføres? Eller mener du at 5,38 ikke skal forstås bokstavelig?

Svar:

Det er riktig at Koranen sier noe som kan oversettes som over. At tyver, menn og kvinner skal kappes hånda av. 

Tradisjonelt har det vært tolket bokstavelig om at tyver skal straffes med at hånden kappes. Men for å hindre at dette skjer hyppig har de satt strenge krav før dette bli en realitet. Leser man tradisjonelle bøker om temaet vil man finne mange betingelser for at en person skal dømmes etter denne straffen.

Det er viktig å bemerke at denne straffen har ikke vært praktisert i flere hundre år under det utomanske riket. Selv om det utomanske riket har satt islamske prisnipper til grunn i sitt rettsvesen har de ikke anvendt slike straffer i sine domstoler. Dette betyr at tolkninger av dette er mulig.

Personlig mener jeg at hensikten bak dette verset (og bak likende vers også) er å avskrekke folk fra å begå kriminalitet. I dette tilfellet er det tyveri som er i fokus. Straff vil alltid variere i sin effekt fra samfunn til samfunn. Det er ingen tvil i et mennesker har utviklet seg enormt de siste århundrer. Krig og drap på mennesker var både tollerert og akseptert over hele kloden. I dagens samfunn er det kun akseptert når det gjøres mot folk der borte som vi ikke trenger å se eller høre noe fra! (som når dronene dreper folk i et bryllup i Afghanistan)

Så jeg mener at betydningen av slike vers er at tyver må straffes med en hard straff som virker avskrekkende og forebyggende. Det er samfunnet som skal beskyttes, ikke tyvene. Hva slags straff blir det, er opp til oss mennesker å bli enige om. Gud tvinger ikke oss til en konkret straff.

Ville jeg anvendt kapping av hender om jeg hadde hatt fullmakt? Svaret er NEI. Jeg ville ikke kappet hender, amputert føtter eller skadet vedkommende fysisk. Jeg tror det finnes så mange andre straffer som er avskrekkende nok og som gir god effekt for samfunnets trygghet. 

Er det mange muslimer som er opptatt av dette? Jeg opplever temaer som kun viktig i debattfora. I tillegg er det viktig hos ekstremister som ISIL og Buko Haram. Muslimer flest er opptatt av rettferdighet, trygghet, velferd og likende. 

Selv de som kan argumentere for at kapping av hender for tyver er en fast straff i islam og at muslimer ikke kan endre på denne, setter dette i en ramme at det blir mer teoretisk enn virkelighet, men det er de som må svare for seg, jeg skal ikke svare for dem.

Gå til innlegget

Hvilke spørsmål gjenstår?

Publisert rundt 4 år siden

Har du spørsmål til meg om islam, skriv det gjerne her:

I mine andre tråder kom det mange spørsmål. Jeg har forsøkt å svare på dem jeg husket, men det er sikkert flere spørsmål som jeg har gått glipp av.

Kan dere som savner svar fra min side, skrive spørsmålet her?

Det er ikke mening å la denne tråden bli en slags suppe som omhandler alt mulig rart, men det kan hende jeg plukker spørsmål som kommer her og starter en egen tråd for det der det er naturlig.

Mange takk for konstruktive tilbakemeldinger.

Gå til innlegget

Skremmende hvor mange fordommer som florerer!

Publisert rundt 4 år siden

Det overasker meg litt å se hvor mange fordommer som lever blant fundamentalistiske kristne. Takket være Gud er jeg blitt kjent med mange normale kristne, prester som vanlige folk.

De har gitt meg håp om en verden preget av gjensidig respekt og forståelse.

Jeg velger å tro at fundamentalistene er i mindre tall. Både blant muslimer, kristne, jøder, ateister og alle andre. Flertallet av mennesker er normale mennesker som klarer å se at solen kinner i hagen selv om det kan være natt et annet sted.

Jeg merker at fundamentalister, på tvers av religiøs tilhørighet fremmer samme saker. De adopterer samme tolkninger og oppfører seg på samme måte: arrogante, monopol på sannheten, svart/hvitt tenking, voldelige (og om det er bak skjermen, det oppleves gjennom språket og termene de bruker), naive (de tror de kan utrydde mot partneren) m.m. 

Fundamentalister har alltid eksistert. Jeg tror de vil alltid eksistere og jeg tror og håper at de alltid vil være marginale krefter i samfunnet. 

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
17 dager siden / 1204 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
23 dager siden / 1203 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
9 dager siden / 845 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
5 dager siden / 840 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 623 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 582 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere