Asbjørn Gabrielsen

Alder: 31
  RSS

Om Asbjørn

Følgere

Se og bli sett

Publisert rundt 1 måned siden - 490 visninger

Jeg er ikke sikker på om jeg ønsker at jeg var født med bedre syn. Det er vanskelig å forestille seg hvordan livet mitt ville vært uten at jeg var synshemmet. Kanskje jeg ville vært dårligere til å lese andre mennesker?

Jeg får ofte spennende spørsmål om synet mitt, og hva det vil si for livet jeg lever. Dette overrasker meg ikke. Jeg er sterkt svaksynt, og jeg jobber for tiden som kateket i en menighet. Etter jul begynner jeg i en ny jobb som ungdomsdiakon. Dette er begge stillinger som krever at man er til stede for andre mennesker. Da blir min synshemming ofte et samtaleemne. Det synes jeg ikke er plagsomt. Tvert imot. Det er ofte jeg selv som tar initiativ til samtaler rundt dette. Det er tydeligvis noe de fleste menneskene jeg møter er nysgjerrige på. Jeg opplever det selv som en god måte å komme i prat med nye mennesker på. De får anledning til å bli bedre kjent med meg, og jeg blir bedre kjent med dem. Det dukker opp gode spørsmål i slike samtaler, som jeg ofte har måttet gruble på i etterkant. Eksempler på slike spørsmål er: Kunne du ønske du hadde blitt født med fullt syn? Hvordan klarer du deg i en jobb som krever at du «ser» folk? Disse spørsmålene er kjempespennende, synes jeg. Det er også to spørsmål som henger veldig sammen for meg. Jeg skal forsøke å forklare hvorfor.

 

Til det første spørsmålet, om det å bli født med fullt syn, pleier jeg faktisk gi et ganske kjedelig svar. Jeg pleier rett og slett å si at det vet jeg ikke. Det å svare «ja» på et slikt spørsmål er faktisk ikke så opplagt som de fleste forventer. På den ene siden har jeg følt på mange sorger i forhold til det å være synshemmet. En av dem er å ikke kunne kjøre bil. Jeg har mange ganger lengtet etter den friheten mine venner har ved å komme seg dit de ønsker, når de ønsker det, og synes det er trist jeg ikke får oppleve det samme.

 

Jeg har også lengtet etter å kunne se etter kjente på gata for å si hei til dem. Det er en del slike savn som jeg simpelthen har måttet lære meg å leve med.

 

Men når det er sagt, så er det vanskelig å tenke seg hvordan livet mitt hadde vært uten min synshemming. Jeg ville antakelig gjort helt andre valg enn jeg har gjort til nå i livet. Jeg ville muligens gjort helt andre erfaringer også. Det er heller ikke unaturlig å tenke seg at jeg ville endt opp et helt annet sted enn der jeg er nå. Jeg er, i alle fall i de fleste tilfeller, glad jeg har fått tatt de valgene jeg har tatt, og gjort de erfaringene jeg har gjort. Det er ikke uten videre sikkert at det å se bedre hadde ført til at jeg hadde hatt et bedre liv.

 

Når det gjelder det andre spørsmålet, om det å ha en jobb som krevet at jeg må «se» folk, har jeg måtte tenke mye. Jeg husker dette var et spørsmål jeg fikk i mitt aller første jobbintervju, og den gangen visste jeg ikke helt hva jeg skulle svare. Når jeg får spørsmålet i dag har jeg et svar på lur: Det å se andre mennesker handler ikke så mye om syn. Det handler mye mer om holdninger. Det handler om å møte et annet menneske åpent, og med genuin interesse for hvem dette mennesket er.

 

Likevel er våre sanser viktige. For å bli kjent med et annet menneske må man selvsagt ha en evne til å fange opp hva dette mennesket forsøker å formidle. Her kan et godt syn være til hjelp. Man kan oppfatte mange signaler ved hjelp av øynene, som for eksempel ansiktsuttrykk og kroppsholdning. Likevel er dette bare en liten bit av hele pakka.

 

Jeg tror at vi synshemmede kan lære oss noen triks, som gjør at vi kan møte og se mennesker på andre måter. Jeg tror at mitt dårlige syn har ført til at jeg har blitt en bedre lytter, på både den ene og den andre måten.

 

Ikke bare har det lært meg til å lytte til det mennesker forsøker å formidle til meg, men jeg får også respons på at jeg klarer å lese veldig mye ut av stemmeleiet til folk, noe som til tider er til stor frustrasjon for mine nærmeste. Jeg liker å tro at det at jeg er synshemmet fører til at jeg kan møte og se mennesker på måter de ikke er vant til. Det er en evne jeg selv er veldig glad for at jeg har, og er nok en evne jeg har utviklet på grunn av min synshemming.

 

Dette igjen fører tilbake til spørsmålet om jeg ville ønsket meg et liv med fullt syn, og er mye av grunnen til at det er vanskelig å svare ja på dette spørsmålet. Sannheten er at jeg ikke ville levd uten akkurat min egen evne til å «se» folk. Det er mulig at denne evnen ville utviklet seg noenlunde likt til tross for godt syn, men det er jammen ikke sikkert.

 

Asbjørn er kateket i Søgne menighet, og en av høstens nye skribenter i Synlige stemmer. 

 

Gå til innlegget

Lesetips

Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
13 dager siden / 6572 visninger
296 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
16 dager siden / 6881 visninger
193 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
21 dager siden / 2233 visninger
2 kommentarer
Det skamfulle samfunnet
av
Erling Rimehaug
24 dager siden / 3575 visninger
5 kommentarer
Når det er bra at det er glemt
av
Benedicte Aass
rundt 1 måned siden / 484 visninger
0 kommentarer
Se og bli sett
av
Asbjørn Gabrielsen
rundt 1 måned siden / 490 visninger
0 kommentarer
Sjenanse og verdighet
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 måned siden / 3547 visninger
1 kommentarer
Jeg kunne vært mirakelpredikant
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 8046 visninger
225 kommentarer
Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
rundt 1 måned siden / 2687 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Show i kirken
av
Paul Nergård Wirkola
rundt 3 timer siden / 63 visninger
0 kommentarer
Reis deg og gå inn
av
Ida Marie Haugen Gilbert
rundt 5 timer siden / 136 visninger
1 kommentarer
Et symboldokument
av
Vårt Land
rundt 7 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Klarere på grensene
av
Joav Melchior
rundt 7 timer siden / 292 visninger
1 kommentarer
Makten og ærbødigheten
av
Alf Gjøsund
rundt 19 timer siden / 1009 visninger
10 kommentarer
Forfølgelsesvanvidd
av
Anne Jensen
rundt 19 timer siden / 733 visninger
13 kommentarer
Noahs Gud hadde nåde med Noah
av
Rolf Larsen
rundt 22 timer siden / 283 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Lise Martinussen kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
1 minutt siden / 1525 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
4 minutter siden / 1525 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ateisme og humanisme II
6 minutter siden / 1850 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
10 minutter siden / 1525 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
24 minutter siden / 1525 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Makten og ærbødigheten
27 minutter siden / 1009 visninger
Didrik Søderlind kommenterte på
Tvilsom type
29 minutter siden / 2796 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Reis deg og gå inn
35 minutter siden / 136 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Makten og ærbødigheten
39 minutter siden / 1009 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Spor i ørkensanda
rundt 1 time siden / 586 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Spor i ørkensanda
rundt 1 time siden / 586 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 1 time siden / 1850 visninger
Les flere