Arvid Merkesvik

Alder: 58
  RSS

Om Arvid

Følgere

I Norge, over hele Europa, i USA og i Brasil er nasjonalismen og høyrepopulismen på fremmarsj. Dette er en alvorlig trussel mot et hvert demokrati og samfunn der alle respekteres uavhengig av religion, hudfarge eller seksuell legning.

Det blir alvorlig og enda verre når disse høyreradikale forsøker å argumentere med sine vrangforestillinger av Kristne verdier som budskap. Disse menneskene opererer både offentlig og i skyggen i de mange kommentarfeltene i sosiale medier. Ofte fremstår disse sinte "mørkemenn" (og mørkekvinner) med så radikale og ondsinnede budskap og meninger at de helst bruker anonyme profiler.

Jeg forstår at mange får et negativt forhold til Kristendom når disse menneskene kommer fram fra mørket med sine uttalelser og fremstår som såkalte Kristne og gjerne med noen teksthenvisninger fra åpenbaringen eller annet som skal fremheve det lysebrune budskapet. Dette gjelder enten fargede i 17- mai tog eller at vi skal stenge grensene og nekte å hjelpe vår neste med nødhjelp. Tenk på alle tusener av mennesker, like mye verd som meg og deg som ligger døde over hele Middelhavet etter å ha forsøkt å rømme fra krig og nød. Husker vi ikke vår egen historie fra ca. 1825 og fram til 1945 der nordmenn flyktet både av fattigdom og seinere krig? Både USA, Storbritannia og Sverige tok i mot og hjalp alle inklusiv millioner til USA fra andre land i Europa. Faktisk startet utvandringen så tidlig som på 1600 tallet.

Vi har en større plikt enn noen til å hjelpe ikke minst på grunn av vår enorme velstand. Hvorfor øker så nasjonalismen og høyrepopulismen også i Norge når vi har hatt fred helt siden 1945, et bedre helsevesen enn noe annet land, like rettigheter for kvinner og menn, og ytringsfrihet der vi åpent kan snakke og skrive uten å bli forfulgt? Vi har også barnehager, skoletilbud, tannhelsetjeneste, aldershjem osv. Med andre ord vi burde lagt på kne hver kveld og takket for vår velstand og hjulpet vår neste med stor glede.


Har vår velstand ført til at vi er blitt så egoistiske og selvgode at vi sitter på toppen av pengebingen og skyter på alle som våger å nærme seg?


Nå tenker dere sikkert at denne forfatteren er en naiv og venstrevridd person. Men da tar dere skammelig feil, fordi jeg er både akademiker og Yrkesmilitær og opplært til å kjempe for fedrelandet og har ofret mange år i Forsvaret.


Men et liv med medgang og motgang som de fleste har lært meg at verden ikke er sort/hvit. Heller ikke i Israel som disse høyreradikale forsvarer uansett hva som skjer der av urett. Jeg har reist rundt i Israel og er svært glad i landet, men også der er nasjonalismen tilstede sammen med et bredt spekter av andre politiske partier som et demokratisk land vanligvis har også Israel et bredt politisk spekter. Og jeg har drøftet Jesus med Jøder som viste en total avvisning og sinne, mens en muslim viste oss rundt i Jerusalem og siterte Bibelen og evangeliene ordrett på turen i gatene.


Per Arne Dahl fortalte i en av sine bøker om en sjømann som likte å gå i Sjømannskirken men ikke i noen kirker eller menighet i Norge. Årsaken var at såkalte Kristne mennesker her i landet hadde ødelagt hans tro på Kristendommen. Men derimot trodde han på "Kristusdommen". Det handler om evangeliene sitt reine og klare budskap til oss mennesker, rett fra kilden uten at det passerer et menneskelig "gitter" eller at evangelienes budskap blir forvrengt.

Selv synes jeg møte med andre troende og ikke-troende er med å utvide mitt Kristne livssyn. Møtene med spesielt de som har møtt mye motstand i livet, er de mest intetessante med mest selvinnsikt, vidsyn og og har bidratt til å utvikle min tro i en bedre retning. Dermed er det ikke sagt at alle som møter motgang blir gode Kristne, men i møte med slike mennesker ser jeg i allefall en ærlig og fordomsfri tro og et vidt syn på verden og mennesker. Mennesker som har levd store deler av livet i motbakke har ofte utviklet et vidsyn og klarsyn og har ofte en sterk og urokkelig tro på Jesus som gikk lidelsens vei og med visshet om at han går alle motbakker med oss! Også i gleder selvfølgelig og spesielt om gleden kommer av at vi har gjort andre glade 


Så hva gjør oss til egoister og høyreradikale nasjonalister? Vel de var her også før 1939 og er her fremdeles. Kan vi skylde på utdanning eller inntekt? Nei! Disse kommer både fra de aller rikeste med høy utdanning og de med lav utdanning og inntekt. Hvorfor ser ikke disse menneskene at klimaendringene blir vår største trussel i kommende år og for våre etterkommere på tross av enighet om dette i FN og blandt over 90% av alle klimaforskere?Klimaendringene rammer spesielt de fattigste og svakeste i verden og dette gir oss rike et spesielt ansvar til å hjelpe? Hvorfor ble ikke dette like viktig som abortkampen da KrF valgte side i politikken 2 november? Klima tar livet av langt flere en aborter og er i farefull utvikling og truer våre barn og barnebarns eksistens. Ved å samarbeide med Frp blir dette glemt i kampen for mer rikdom, ferre innvandrere, fjerning av sexkjøpsloven, alkoholsalg på bensinstasjoner og på søndager. Forstår ikke høyresiden i KrF at det er dette partiet vil bli forbundet med? Hvor mange husker sakene KrF fikk gjennomslag for i samarbeidet med Høyre/Frp/V? I hvertfall ikke velgerne for KrF er på vei til å bli representert av en rogalending i maktens store hall.


Som tidligere yrkesmilitær og har vært på flere større Nato øvelser. Jeg har også arbeidet med sikkerhet i privat næringsliv. Jeg ser trusselen fra nasjonalismen og høyrepopulismen som langt alvorligere for landet og sikkerheten vår enn angrep fra radikale islamister og stadig mer aggressive Russere. Derfor støtter jeg Erna Solberg på å fjerne muligheten til anonyme profiler i sosiale medier og avisinnlegg.


Vårt forsvar mot denne mørkeblå bølgen av nasjonalisme må bli innlegg og debatter i full offentlighet slik at høyreradikale holdninger vi hadde på 1930 og 40 tallet, ikke får vokse seg større. Vi må si tydelig i fra at Kristendommens budskap er kjærlighet, nåde og fred. Vi har plikt til å hjelpe, ikke å dømme eller fordømme. Kristendommen skal bygge "broer" og ikke murer. Vi med Kristen tro og overbevisning har et særlig ansvar for skaperverket og gi en bedre og reinere jordklode, hav og luft, videre til våre barn og etterkommere. Jeg vil avslutte med å takke alle som arbeider i frivillig arbeid for de svakeste og nødlidende i vårt land og utenfor landets grenser ofte med fare for eget liv og bruker ofte av egne ressurser og økonomi for å hjelpe. Dere er mine helter og viser Kristendommens sanne og gode ansikt. Dere gir troen troverdighet!Gå til innlegget

KrF ble styrt inn i høyrefellen

Publisert rundt 1 måned siden - 1038 visninger

Erna Solberg har med sitt abortutspill som åte til Rogaland KrF klart å lure partiet rett i høyrefellen ved at Rogaland ikke sendte et representativt antall stemmeberettigede til "D-dags møtet" 2.11 på grunn av abortsaken aleine. Hadde Rogaland Krf fulgt resten av fylkeslagene ville dette gitt uavgjort resultat og Hareide ville fortsatt som leder. Nå viser meningsmålinger derimot at Bollestad kan bli sittende svært ensom igjen på Stortinget etter neste stortingsvalg slik alle meningsmålingene nå klart peker på.

De såkalte konservative Kristne som har røtter i det karismatiske miljøet i Rogaland og i bedehusmiljøet, har mer tilbøyelighet til å støtte Listhaug og Frp enn Krf. De såkalte "røde" Krf'-medlemmene forlater nå partiet og dette resulterer i svært liten forskjell på KrF og Frp med resterende medlemsmasse etter alle utmeldingene. Når KrF også nå går klart under sperregrensen vil disse høyre- /Krf -velgerne sannsynligvis gå til Frp for å oppnå sine politiske ønsker. Dermed er KrF sannsynlig historie fordi Bollestad har liten støtte etter at hun sviktet lederen Hareide som ville redde partiet ved å endre kurs til sentrum/AP etter at mange år med støtte til Høyre/Frp, viser alvorlig velgersvikt.

Nå bør Rogaland KrF snarest tørke av seg gliset etter 2.11 - valget og ta på redningsvester for som KNM Helge Ingstad, blir det totalhavari ganske raskt. Og sannsynligheten for at "Krf-skipet" kan reddes er like fjern som for F313.

 

Gå til innlegget

D-dag for Krf

Publisert rundt 1 måned siden - 600 visninger

2. 11 endte med at KrF er blitt redusert til en liten sørlandsk menighet med abortmotstandere. Når kampen mot abort er blitt viktigere enn kampen for miljøet som tar livet av millioner av mennesker på grunn av vårt uendelige overforbruk, bør det ringe noen bjeller. KrF er nå et høyreparti og vedtaket om å ikke gå i regjering med Frp er brutt.

KrF hadde en unik mulighet til å endre retning og skape et nytt fundament basert på Kristne grunnverdier med dagens utfordringer som menneskeskapte klimaendringer og verdier som nestekjærlighet og fattigdomsbekjempelse som like viktig som kampen for menneskeverdet her i landet som Erna og Siv glatt overkjører dere på.

Hareide gjorde noe vi sjelden ser politikere gjør, viste mot om å endre en kraftig nedadgående trend med å sprenge grenser og stake ut ny kurs. Hva gjør kapteinen når han eller hun møter et stormsenter som truer skip og mannskap, jo vedkommende endrer kursen slik at alle om bord kommer trygt i havn. På KrF sitt ekstraordinære landsmøte begynte i stedet alle om bord å operere på egenhånd og bidrog til fult havari. All fin retorikk og konservative holdninger kan ikke stoppe den utslettingen høyrepopulistene i Krf står ansvarlig for.

Ikke engang de nye 2600 medlemsinnmeldingene klarte å signalisere for ultrakonservative sørlendinger at Hareide sitt grundige og kloke valg, ville skape ny entusiasme og vekst for partiet. Nå er det for seint og muligheten til å prege norsk politikk med Kristne grunnverdier glapp i fra dere. Hvor mange medlemmer som dere nå mister fra 3.11 er umulig å si, men dere mistet i hvert fall  mange tusen nye.

Kan disse to sidene i KrF forenes etter et slikt valg. Sannsynligvis ikke. Ved å støtte Høyre/Frp vil KrF utslette seg selv. Ved å velge ny kurs med sentrum/AP, ville det skapt enormt mye nytt engasjement.

Så adjø KrF for et ultrakonservativt KrF er ikke levedyktig i 2018 med dagens utfordringer. Så får dere kose dere på basarene på Sørlandet og be rikelig Jesus om nåde og tilgivelse, for det trenger dere i rikelige mengder.

Gå til innlegget

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 77450 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 43479 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34855 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27819 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22448 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22154 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 20057 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 19067 visninger

Lesetips

Om å se biskoper ved høylys dag
av
Karl Øyvind Jordell
rundt 5 timer siden / 239 visninger
Kirken er politisk
av
Andreas Masvie
rundt 6 timer siden / 78 visninger
Kontrastenes jul i Frankrike
av
Tom Holta Heide
rundt 6 timer siden / 47 visninger
Hatet mot miljøbevegelsen
av
Eivind Trædal
rundt 6 timer siden / 93 visninger
Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
2 dager siden / 172 visninger
Trangere og farligere
av
Wenche Fone
3 dager siden / 388 visninger
Hva med menighetene?
av
Dag Brekke
3 dager siden / 142 visninger
La flere unge slippe til
av
Rode Hegstad
3 dager siden / 124 visninger
Taushet og tale om jødene
av
Torleiv Austad
3 dager siden / 190 visninger
Les flere

Siste innlegg

Statsfinansiert hatblogg
av
Usman Rana
rundt 2 timer siden / 102 visninger
Menneskers rettigheter
av
Vårt Land
rundt 4 timer siden / 103 visninger
Om å se biskoper ved høylys dag
av
Karl Øyvind Jordell
rundt 5 timer siden / 239 visninger
Kirken er politisk
av
Andreas Masvie
rundt 6 timer siden / 78 visninger
Kontrastenes jul i Frankrike
av
Tom Holta Heide
rundt 6 timer siden / 47 visninger
Hatet mot miljøbevegelsen
av
Eivind Trædal
rundt 6 timer siden / 93 visninger
En hjelpeløs hånd
av
Ane Bamle Tjellaug
rundt 6 timer siden / 97 visninger
Historisk kirkemøte i Ukraina
av
Alexander Tymczuk
rundt 15 timer siden / 59 visninger
Les flere