Alf Knutsen

Alder:
  RSS

Om Alf

Bor på Fjellhamar. Kantor i Fjellhamar menighet fra 1995 til 2014. Har nylig utgitt boken Band eller orgel? Ja takk (Eide forlag 2014) sammen med John Børge Askeland.

Følgere

Band eller orgel i gudstjenesten?

Publisert nesten 6 år siden

Man får ikke de beste musikerne dersom man går i skyttergraver der orgelfundamentalister skyter på bandfundamentalister.

Gudstjenestereformen i Den norske kirke er en realitet. Hva reformen faktisk innebærer varierer fra menighet til menighet. Men selv om endringene er ulike, er inntrykket at mye blir møtt med et skuldertrekk. Med ett unntak: Musikken.

Hvilken musikk som preger gudstjenesten, engasjerer alle. Det diskuteres heftig både i kirkens organer, på fagsamlinger, i menighetene, og ikke minst i kirkebenkene. I min egen menighet, hvor jeg inntil i høst var kantor, har vi de siste årene gjennomført noen utvalgte gudstjenester med band. Når vi i etterkant har evaluert disse gudstjenestene, har konklusjonen vært like klar som den er selvfølgelig. Det handler ikke om band eller orgel. Menigheten er ikke så opptatt av hvilke instrument som klinger så lenge gudstjenesten fungerer godt.

Fullsatt. I sommer besøkte jeg en av de største baptistmenighetene i New York. Musikalsk er menigheten viden kjent for et fantastisk kor og kirkemusikere på øverste hylle. Musikken er nok ganske sikkert en vesentlig årsak til at det er fullsatt hver eneste søndag. På denne gudstjenesten fikk jeg høre et imponerende akustisk kirkeorgel og et meget samspilt kirkeband.

Det musikalske ble tatt hånd om av supre håndverkere på alle instrument. Etter gudstjenesten fikk jeg hilse på musikalsk ansvarlig og kommenterte da at vi fikk høre både kirkeorgel og band. Han kunne fortelle at stil og form diskuteres hver uke. «Orgel eller band? Vi blir aldri helt enige. Men vi er enige om at folk skal synge.»

Skattekiste. Men hvor går kirkemusikken i Norge? Hvilken virkelighet skal norske kirkemusikere utdannes til? Det eksisterer en skattekiste av repertoar på klassisk kirkemusikk. Denne skattekisten kan ikke åpnes uten dedikerte kirkemusikere med solid fagkunnskap.
På den annen side skjer det ofte at klassisk utdannede kirkemusikere hverken har kunnskap eller evne til å levere den stilen mange menigheter etterspør.

Jeg skulle ønske utdanningsinstitusjonene satte seg sammen, tok grep og satte en standard: Slik ønsker vi det i Den norske kirke! Kanskje man skulle starte med å se hva man faktisk er enige om. For selv om felles musikalske referanserammer er vanskelig å definere, er det noen objektive sannheter som de fleste vil støtte: Den kristne kirke er en syngende kirke. Musikken i gudstjenesten skal fremme salmesangen.

Fagområde. Jeg håper i alle fall vi kan bli enige om at musikk er et fagområde. Kirka fortjener de beste musikerne, og det må bli attraktivt å være kirkemusiker. Ikke et vondt ord om konserter og teater, men det er som kirkemusiker man virkelig kan være med å sette musikk til selve livet. Eller som en kollega av meg sier: «We make soundtrack to life!»

Man får ikke de beste musikerne om man går i skyttergraver der orgelfundamentalister skyter på bandfundamentalister. De fleste mennesker vet at det blir ikke automatisk flott med orgel fordi orgel er et imponerende instrument.

Det blir ikke automatisk fint med band fordi band er kult. Poenget er; vi trenger gode musikalske håndverkere i kirka. Kanskje tiden er inne til å se på hvordan man utdanner kirkemusikere i Norge. Ikke drive brannslukking, men ta grep.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 22.9.2014

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
20 dager siden / 2872 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
25 dager siden / 2008 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
8 dager siden / 1082 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
21 dager siden / 601 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
6 dager siden / 552 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
rundt 1 måned siden / 520 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere