Alf Gjøsund

Alder:
  RSS

Om Alf

Religions- og debattredaktør i Vårt Land

Følgere

Publisert 3 dager siden - 37 visninger
Du skrev litt om hvordan kvinnene tidligere fikk store problemer etter et samlivsbrudd, men en oppfatning av kvinnen som den svake part virker kanskje litt utdatert i dag? Og er ikke noe av idealet at det skal være likeverdige parter?

Dessuten, hvis det viser seg at mannen er manipulerende, voldelig, har rusproblemer eller hver måned spiller opp alle pengene de skulle kjøpt mat for, er det ikke da i det minste litt lettere å komme seg ut av elendigheten hvis man oppdager det før man har giftet seg? 

Selvsagt står kvinnen, etter mer enn et århundre med svært nødvendig kvinnekamp, sterke i dag enn før. Samtidig er det svært mye som tyder på at det fremdeles er en ubalanse. Den følger ikke alltid kjønn, men noen ganger gjør den det. Selv mener jeg imidlertid at barna er den svakeste parten i dag.

Du spør om det er lettere å komme seg ut av elendigheten før man har giftet seg hvis man oppdager at mannen (jeg vil heller si si partneren, uavhengig av kjønn) er voldelig og manipulerende. Jeg vil svare ja og nei. Det kan være vanskeligere følelsesmessig å bryte ut av et ekteskap, fordi man opplever forpliktelsen til å prøve videre som sterkere. Dette er etter mitt syn et uheldig utslag av ekteskapsforpliktelsen – noe jeg derfor tok opp i kommentaren min. 

På den annen side gir et formalisert ekteskap en juridisk beskyttelse mot at den manipulerende parten gjør livet vanskelig for den andre, først og fremst økonomisk. Skal man få den samme beskyttelsen ved et samboerskap må man kontraktsfeste dette på forhånd, noe jeg har inntrykk av at stadig flere samboere gjør. 

Gå til kommentaren

Misforståelse

Publisert 15 dager siden - 50 visninger
Magnus Husøy – gå til den siterte teksten.

Takk for at du spør. Jeg tenkte bl.a. på følgende:

"Det er deilig når fiendebildene er tydelige og virkeligheten ­enkel å tolke".

Beklager sent svar, Husøy. Jeg ser at det kan oppfattes slik du tolker det. Jeg siktet ikke til Oslo Symposiums arrangører da jeg skrev dette, men til dem som har et fiendebilde av dem («Oslo Symposium bekrefter at det finnes en norsk parallell – en kristenfløy der Trump hylles ... Det er deilig når fiendebildene er tydelige ...»). 

Det er mulig også Finn Jarle Sæle-sitatet fra hans innlegg også kan oppfattes som et uttrykk for forakt. Jeg har bakgrunn fra en sammenheng der man gjerne sier halleluja, og oppfatter det ikke som noe negativt, men som et uttrykk for glede. Sæle var veldig fornøyd, og som jeg skriver har han og arrangørene grunn til det.  

Gå til kommentaren

Publisert 21 dager siden - 32 visninger
Magnus Husøy – gå til den siterte teksten.
Jeg er ikke fremmed for en del av kritikken som Gjøsund retter mot OS, men hvorfor må det gjøres på en så foraktfull måte?

Hei, det er viktig for meg å omtale tema og personer på en skikkelig måte. Kan du forklare hva du opplevde at jeg omtalte med forakt? 

Gå til kommentaren

Tråden stenges

Publisert 27 dager siden - 29 visninger

Jeg vurderer det slik at dette temaet er utdebattert. Tråden stenges etter dette innlegget. 

Gå til kommentaren

Ingen meningssensur

Publisert rundt 1 måned siden - 53 visninger

Det er en underlig og urimelig påstand at vi skal drive en slags meningssensur på verdidebatt.no. Det er bare å se rundt seg på forumet, det mangler ikke på meninger om verken islam, innvandring eller Trump. 

Det som skjer når en debattant får innlegget sitt slettet på grunn av avsporing, usakligheter eller personangrep, er at man får en e-post med begrunnelse. Dersom årsaken ligger i deler av innlegget (for eksempel et par setninger), blir gjerne dette forklart, med en vennlig henstilling om å legge ut igjen innlegget uten disse setningene. 

Noen er åpenbart ikke vant til slik moderering, og reagerer så kraftig at de forlater forumet frivillig. Andre reagerer på andres vegne, uten at de nødvendigvis vet hva saken handler om. 

Men mitt inntrykk er at den nye praksisen med prikkbelastning og utestengning har hevet nivået på samtalen atskillige hakk. En del legger om stilen etter en eller to «prikker» og er blitt svært flinke til å holde seg innenfor regelverket. Antallet innlegg og aktive brukere viser en relativt jevn økning, så spådommen om at strengere moderering skremmer bort skribentene synes ikke å stemme.

Jeg vil gjerne kommentere årsaken til at vi noen ganger tar relativt uskyldige regelbrudd: Min erfaring er at det skjer noe med en tråd når den sporer av i usakligheter, og personangrep. Et lite regelbrudd drar fort med seg flere og verre brudd, og hele tråden blir sterkt skjemmet. Når noen slettes, sender de gjerne lange mailer der man henviser til debattanten foran, som også sporet ikke av, om ikke SÅ alvorlig.  Det viser seg gang på gang at det er ryddigst og klokest å ta tak i tråden der regelbruddene starter, selv om det kunne vært av en alvorligere art.

Modereringen av verdidebatt.no er ikke fullkommen, så fortsett gjerne å kritisére den i tråder som denne. Men det er viktig for meg å understreke at saklig meningsytring på verdidebatt.no ikke blir slettet så lenge det ganske rimelige regelverket overholdes.

Gå til kommentaren

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell G. Kristensen kommenterte på
Terror må forhindres
18 minutter siden / 1462 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Livets tvetydighet
19 minutter siden / 125 visninger
Randi Johnsen kommenterte på
Med et skjevt blikk på Reformasjonen
43 minutter siden / 1019 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Terror må forhindres
rundt 2 timer siden / 1462 visninger
Heidi Terese Vangen kommenterte på
Ekteskap til besvær
rundt 4 timer siden / 313 visninger
Roald Øye kommenterte på
Oslo-avtalene.
rundt 4 timer siden / 585 visninger
Reidar Mysen kommenterte på
Debatt om eutanasi
rundt 6 timer siden / 371 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Hvorfor leger ikke bør drepe pasienter
rundt 6 timer siden / 839 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Terror må forhindres
rundt 14 timer siden / 1462 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Terror må forhindres
rundt 14 timer siden / 1462 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Prinsipielt om samliv
rundt 14 timer siden / 2689 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Terror må forhindres
rundt 14 timer siden / 1462 visninger
Les flere