Vemund Viken

Alder: 23
  RSS

Om Vemund

Sosialdemokrat med interesse for stort sett alt som havner på sakslista. Kan jobbe med dispensasjoner fra reguleringsplaner på morgen og ting som gjelder folk i utlandet om 100 år på kvelden.

Følgere

Med KrF inn i regjering har likestillingspolitikken og kvinners rettigheter fått et slag i magen.

Alle norske partier snakker om likestillingspolitikk, men det er store forskjeller i hva som faktisk blir lagt i begrepet. Det var aldri noen selvfølge at vi skulle få seire som stemmerett for kvinner, abortloven, likekjønnet ekteskap eller lik rett til å jobbe i Forsvaret og politiet. Alt har kommet på plass fordi noen har tatt kampen for det og utfordret tradisjonell tankegang. Dessverre ser det ut som det er lite vilje til nettopp det i regjeringa.


Så langt har likestilling blitt satt vekk til Kulturdepartementet, barne- og familieministeren har gått ut og sagt at han ikke vil gå i Pride-paraden og KrF har fått vetorett i alt som handler om bioteknologi. På det området er de Norges desidert mest reaksjonære parti, noe som betyr at vi nå kan se lenge etter tidlig ultralyd. Når ambisjonen er å være bremsekloss blir det ikke mye politikk.


Det hele handler også om hvem som skal legge premissene for politikken. AUF og Arbeiderpartiet mener at abortsaken handler om at det er kvinnen selv som skal bestemme over sin egen kropp, ikke et konservativt religiøst miljø som de siste årene har vært på tur nedover på meningsmålingene. Og det er nettopp dette som er det mest problematiske med kristendemokratiets holdning til likestillingssaker. I praksis har KrFs varme samfunn vært reservert de som ikke skiller seg utGå til innlegget

Skulen må ta klimaengasjementet på alvor

Publisert rundt 1 år siden

Ungdom tar klimaendringane på alvor. Det engasjementet må skulen også ta på alvor.

Det begynte i det små, med idealisten Greta Thunberg som prioriterte klimaet foran skulen. Så voks det til noko stort. Thunberg talte til FN, blei nominert til Nobels fredspris og inspirerte flere titalls tusen norske ungdommar til å seie klart frå om kva dei meiner om en handlingslamma klimapolitikk.

Det engasjementet må skulen ta på alvor, også etter klimastreiken.

Det handlar ikkje berre om at undervisninga er enklare når elevene er engasjerte i det timen handlar om (det har eg opplevd både som elev og lærar), men like mykje om kva som skal vere det overordna målet med skulen generelt, og med historie- og samfunnsfaget mer spesielt. 

Læreplanens generelle del peiker på at mykje av det som en før lærte gjennom praktisk arbeid heime eller ute i arbeidslivet, no må lærast i skulen. Eller for å la læreplanen snakke for seg sjølv:

«Skolen er eit miniatyrsamfunn som bør brukast aktivt for å lære slik dugleik. Elevane må dragast med i mange avgjerder; evna til å delta styrkast ved bruk. I eit samfunn med så komplekse skipnader som vårt, er dette vesentleg»

Når eg les ein del av kritikken som har komme mot streiken, sit eg at med eit inntrykk av at mange har eit smalt syn på læring, der ein skal sitte ved pulten sin og ta det som det kjem. Men læring kan gå for seg på andre måtar også, å delta i samfunnslivet er éin av dei.

Kort sagt: skulen er ikkje ei øy, han er ein del av samfunnet. Og som samfunnsfagslærar er det noko av ei rettesnor for meg. Ikkje gjer undervisninga til noko teoretisk og verkelegheitsfjernt, sei det som det er og vis fram samfunnet som det er, anten det er behageleg eller ikkje. 

Gå til innlegget

Trump møter motstand - hva skjer nå?

Publisert over 1 år siden

Et demokratisk flertall i Representantenes hus byr Trump på motstand i budsjettprosessen. Det kan bli spennende.

Mellomvalget sikret demokratene flertallet i Representantenes hus - og det endrer dynamikken i det politiske spillet i USA. Skal Trump og republikanerne få gjennom sin politikk, må de nå samarbeide med demokratene.

Er Trump den rette mannen til å lede dem da?

Kompromisser har aldri slått meg som Trumps paradegren - og da er det diplomaten i meg som snakker. Han har bygd seg et image på å være en «vinner», en som får det som han vil. Det har han gjort suksess med i næringslivet, men politikken er annerledes. 

Det kalles «spill», men er egentlig ikke mer mystisk enn at når ulike meninger møtes, og det er umulig å overkjøre motstanderen i en votering, så må du gi og ta for å komme til en enighet. Ideologi, debatt og visjoner er teori, å få gjennom konkrete vedtak er politikk i praksis. «Om han lykkes eller mislykkes, så vil det uansett si noe om Trumps lederegenskaper»


Når du sitter i en lederposisjon, har du et spesielt ansvar for å skape løsninger. Men dette er en ekstra vanskelig situasjon for Trump, som har investert så mye prestisje i murprosjektet sitt. Da er det vanskeligere for ham å gå fire for mye på det, uten å legge seg ut med sine egne kjernevelgere. Om han lykkes eller mislykkes, så vil det uansett si noe om Trumps lederegenskaper. 

Samtidig vil jeg ikke forklare alt med Trump som person. Han representerer først og fremst en høyrepopulistisk ideologi, og den har vokst på å markere motstand mot det etablerte. Det å bygge murer er en gjennomgangstone, mellom «oss og «dem», innvandrere og innbyggere, «folk» og «elite». Kanskje smerter det litt ekstra når det er her det butter?

Kort sagt blir det interessant å studere utfallet av budsjettkrisa. Dels vil det vise hvordan Trump takler en ny situasjon, og dels hvordan høyrepopulismen reagerer når den møter motstand på dette nivået.

2019 blir ikke kjedelig på noen måte. 

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
21 dager siden / 1485 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1230 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
12 dager siden / 1071 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
8 dager siden / 966 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 634 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
17 dager siden / 435 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere