Sumaya Jirde Ali

Alder: 22
  RSS

Om Sumaya

Samfunnsengasjert bindestreksnordmann.

Følgere

Publisert over 3 år siden
Sigurd Eikaas – gå til den siterte teksten.

Hvis man ønsker å få tilgitt synder i Islam så må man be Allah om tilgivelse og det i form av feks bønn. Ovenfor andre så tror jeg det holder med å gjøre opp med den du begikk urett imot.

Gå til kommentaren

Publisert over 3 år siden

Hyggelig at du tipser! Jeg vil likevel minne deg på at dette forskjellsbehandlings-fenomenet ikke skjer kun i en kultur, men i mange. 

Gå til kommentaren

Publisert over 3 år siden
Sigurd Eikaas – gå til den siterte teksten.

Ved å være et godt medmenneske. 

Nå er jeg ikke noe filosof eller en islamsk lærde for den saks skyld så jeg sitter dessverre ikke på de edle sannhetene. Men bare vit at jeg ikke strever for å være et godt menneske fordi jeg vil til himmelen etter døden, det blir jo litt det samme som det vi skrev om isted om at man gjør en gjerning for konsekvensens-skyld og ikke for dydens-skyld, men fordi det gir meg og andre rundt meg så mye ved at jeg er et godt medmenneske. 

Gå til kommentaren

Publisert over 3 år siden
Sigurd Eikaas – gå til den siterte teksten.

Jeg synes du kommer med noen interessante refleksjoner. Jeg tenker umiddeligbart på et tema jeg brenner sterkt for. Jeg kjenner veldig mange muslimer som moralpolitiserer, gir moralske og etiske prekner, andre muslimer når de feks begår gjerninger som ikke er "greit" for en muslim å gjøre, og jeg kjenner enda flere muslimer som skryter av de gode gjerningene de begår og hvor flinke de er til å følge de påbudene og forbudene som en kan finne i religionen vår. Dette synes jeg er uheldig. Det er ikke slik at man skal gi penger til de fattige og de trengende, det er en av fem søylepillarer som muslimer er forpliktet til å utføre, for at man skal skryte og høste kred og ære for det i etterkant. Jeg baserer mye av min tankegang på dydsetikken; hva og hvorfor gjør du det du gjør og gjør det deg til et bedre menneske? Det er viktig å ha edle motiver og hensikter og at man hjelper for å virkelig hjelpe og ikke for å vise seg frem.

Muslimer som hever seg over andre fordi de ikke følger religionen til punkt og prikke, og som bedriver en urettferdig moralpolitisering hvor de krever ditt og datt ifra sine medmennesker, er ikke muslimer jeg vil omgås med. 

Ofte så har jeg møtt den tankegangen hvor man rangerer hvor "muslimsk" man er og det synes jeg er utrolig uheldig. Min aller nærmeste muslimske venninne bruker ikke hijab. For meg så betyr det ingenting men for enkelte trangsynte muslimer så betyr det at hun ikke kan kalle seg for muslim. Man legger så mye vekt på det ytre og man går utifra at hun er en dårligere muslim enn det jeg er dersom jeg bruker hijab og dette er så feil. Min tildekning gjør meg ikke til noe bedre muslim. Hvem vet hva jeg gjør bak lukkede dører eller hvilke hensikter jeg har? Det ytre sier aldri det hele og derfor synes jeg det blir så feil å basere ens oppfatning utifra det. Stemplene "god muslim" og "dårlig muslim" er for meg kun negative for man innfører et skille som er overfladisk. 

Jeg synes det er så fint at du ber om tilgivelse og at du har så stor selvinnsikt at du innser når du på en måte "trokker" på de religiøse "grensene". Jeg strever hver dag først og fremst for å bli et bedre menneske og dette vil jeg skal videre reflekteres gjennom min gudsdyrkelse. Når jeg utfører gode gjerninger så er det ikke fordi jeg vil høste kred og ære men fordi det gir meg så mye og det gir andre så mye. Det samme gjelder når jeg prøver å leve i harmoni med andre mennesker til tross for våre mange forskjelligheter. Aksept, toleranse og dialog er veien for et bedre samfunn for oss alle. 

Gå til kommentaren

Publisert over 3 år siden
Sigurd Eikaas – gå til den siterte teksten.

Takk for spørsmålet og at du understreker dine hensikter. Det setter jeg pris på! Jeg bruker forøvrig hijab som en direktelink mellom og Allah. Med andre ord; når jeg ikke har hijaben på så føler jeg faktisk ikke at jeg er nær min skaper. Det er først og fremst et religiøst symbol for meg.

Jeg kan se for meg hvilke klær du tenker på. De lange kjolene som mange muslimske kvinner bruker, right? Jeg bruker feks slike kjoler når jeg skal til moskeen eller til en høytidelig sammenkomst som skjer innenfor min somaliske kultur. Men jeg har full forståelse for dine bemerkninger og din nysgjerrighet om hvordan det kanskje blir for varmt å bruke slike plagg når en feks er ute i solen osv. Jeg har fått mange lignende spørsmål og jeg svarer hver gang med at jeg feks ikke er varm i min hijab fordi det er av tynt stoff og fordi jeg er vant med det.

Og til kravene du nevnte. Muslimske gutter/menn er forpliktet til noen krav de å. To av dem er blant annet det å senke blikket og det å sørge for at man er dekket til fra navelen og ned. Men dette er også et spørsmål jeg får ofte og det er fullt forståelig med tanke på at de religiøse kravene jeg må forplikte meg til er så synlige imens mennenes ikke er. 

 Jeg håper det svarte på spørsmålene dine og hvis du har flere så er det bare å spørre:=) Jeg skal svare så godt som jeg kan.

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3778 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
16 dager siden / 1242 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
22 dager siden / 897 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
14 dager siden / 846 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
14 dager siden / 642 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 579 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
26 dager siden / 571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere