Kjell Erik Saure

Alder: 0
  RSS

Om Kjell Erik

Følgere

Om statskuppet som truer vårt land

Publisert 5 måneder siden

Knut Arild Hareide har satt det politiske Norge på hodet. Det underlige er at det har han gjort ved å gjøre akkurat det han har sagt han skulle gjøre.

La meg aller først gjøre følgende klart: Jeg har ingen personlig interesse i om KrF samarbeider til høyre eller venstre, min foretrukne regjering er uten både Frp og KrF.

For en som i alle år har vært godt over gjennomsnittet interessert i både politikk og medier, er det imidlertid ikke mulig ikke å mene noe om det som skjer rundt KrF.

Anbefaling om retningsvalg. 

Knut Arild Hareide har virkelig satt det politiske Norge på hodet. Det underlige er at det har han gjort ved å gjøre akkurat det han har sagt han skulle gjøre. Reaksjonene - først fra høyrefolk høyt og lavt, deretter fra Frps noenlunde dannede fløy, fra enkelte kommentatorer i mediene og etter hvert også fra Hareides motstandere i hans eget parti - kunne vært et statskupp verdig. Statsministeren - ja, statsministeren i Norge! - sier at Hareide setter hele tilliten mellom velgere og det politiske systemet i spill!

Og hva består misgjerningen i? Jo, han gjør det han varslet på partiets landskonferanse i februar, han gir en anbefaling om partiets retningsvalg. Jeg kan ikke love at alle skal være fornøyde med valgene vi tar, sa han til Vårt Land den gangen, en soleklar kandidat til tittelen årets understatement. Likevel, at høyrefolk med statsministeren i spissen skulle gå så til de grader av skaftet av at en partileder anbefaler partiet ett av to mulige valg (fordi det tredje, å fortsette som i dag, altså var den situasjonen partiet skulle ut av), må vel ha overrasket ham selv også.

Det så jo en stund ut til at dette skulle bli en normal politisk prosess i et parti: Man diskuterer ulike alternativer, ledelsen gir en anbefaling, og landsmøtet bestemmer. Denne gangen var det uenighet i ledelsen, så Hareide reiser rundt i partilagene sammen med nestlederne, slik at begge parter får lagt frem sitt syn på en ordentlig måte. Forbilledlig, rett og slett, og mye ros fikk de også.

Men så var det visst noen som våknet i Høyres Hus, og siden har vi sett de merkeligste innlegg og kronikker, der høyrefolk og tidligere statsråder er liksom-fornærmet på Frps - og etter hvert også på Høyres - vegne, og forteller oss at partiene slett ikke består av onde mennesker, men snille folk som vil det beste. Flere av dem har til og med vært både i kirker og bedehus. Hva er dette for vrøvl?

Et urealistisk ønske. 

Dette står igjen: KrF gikk til valg i fjor høst med et (urealistisk) ønske om en H-KrF-V-regjering. Samtidig var partiet klar på to ting: De foretrakk Erna Solberg som statsminister, og KrF skulle ikke under noen omstendighet i regjering med Frp. (Men Hareide sa også en tredje ting - veldig tydelig - før valget: En eventuell fredning av regjeringen Solberg ville ikke gjelde for hele stortingsperioden!)

Siden vi ikke har statsministervalg i Norge, er det etter mitt skjønn opplagt at når disse to hensynene ikke lenger lar seg forene, er det det siste som har politisk innhold. Derfor er det ganske oppsiktsvekkende at de to nestlederne - og mange flere - i KrF som nå ønsker å bryte dette politiske løftet til velgerne og likevel gå inn i regjering med Frp, omtrent ikke blir bedt om å forklare denne snuoperasjonen i det hele tatt. For det er faktisk de som har snudd!

Like merkelig er det at det å sitte i regjering med Frp blir sidestilt med det å sitte i en regjering som vil være avhengig av SV (noe som for øvrig ikke er riktig, med mindre de øvrige partiene skal drive ren obstruksjonspolitikk i resten av perioden). Om KrF hadde fått gjennom sitt primære alternativ, en H-KrF-V-regjering, ville den selvsagt vært like avhengig av Frp.

De snille Frp-erne. 

Til slutt om de snille Frp-erne med de gode verdiene. Det er altså ikke disse Hareide har reagert mot. Derimot har han reagert kraftig (og ganske sikkert mye kraftigere enn han har vist) på gjentatte uttalelser fra folk som Sylvi Listhaug og Per Sandberg. Med rette har noen etterlyst hvor de snille Frp-erne med de gode verdiene fikk trykket kronikkene sine da det skjedde. Noen som husker?

Vel, Listhaug er siden blitt forfremmet til nestleder i Frp. Sandberg måtte riktignok gå av som nestleder, men det var ikke derfor, så vidt jeg husker. Hareide har etter mitt skjønn full dekning i det han tidligere har sagt og lovet, for å anbefale at KrF ikke skal regjere sammen med Frp. Noen burde snart etterlyse begrunnelsene fra dem som vil det. Vi lovte velgerne Erna holder ikke.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere