Terje Haugom

Alder: 70
  RSS

Om Terje

Følgere

Ukultur-landet India

Publisert 3 dager siden

Ukultur-landet India.

Det må være lov å stille spørsmål om det en gang så kultur-rike landet India nå er i ferd med å bli et iskaldt, kulturløst og barbarisk samfunn. Kastesystemet og jenters verdiløshet hører hjemme i steinalderen. Ja, hva skal opplyste mennesker tro, når man kan lese (Kilde: ABC Nyheter) «For en uke siden ble en 14 år gammel jente funnet drept og voldtatt hengende fra et tre. Noen få dager tidligere ble en tre år gammel jente voldtatt og kvalt til døde. I august ble to jenter, som bare var 13 og 17 år gamle, voldtatt og drept i Lakhimpur Kheri, melder CNN.»

Ingen grunn til å tvile på sannheten i denne meldingen. Og dette er bare øverste spiss av et garantert gigantisk isfjell. Er det ikke på tide at ukulturen på dette området skiftes ut med demokrati, menneskeverd, menneskerettigheter og likeverd? Alle menn og kvinner, gutter og jenter – uansett familiebakgrunn – skal ha de samme rettigheter og samme menneskeverd – også i India. Skal India bli respektert i verdens-samfunnet, må disse utgått på dato-vrangforestillinger om klasser, kaster osv. snarest utryddes, og et oppegående, menneskevennlig samfunns-system innføres! «Kasteløse jenter» er like verdifulle som prinsesser fra overklassen! På tide at FN, UNESCO m.fl. engasjerer seg i dette!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

Gå til innlegget

Likestilling i anmarsj!

Publisert 5 dager siden

Likestilling i anmarsj!

Endelig har myndighetene innsett at de generøse fordelene el-bilistene har vært velsignet med, ikke lenger er bra for norsk økonomi. Mange av oss amatør-skribenter har tatt dette opp gjennom utallige leserbrev gjennom de senere år. Samferdselsminister Hareide (KrF) har kunngjort at kanselleringen av fordelene begynner med bompengene, som nå el-bilistene også skal få gleden av å bidra med – som oss andre. Senere vil de øvrige fordelene opphøre i tur og orden – garantert. Rettferdighet er viktig for demokratiet!

Det skulle da også bare mangle! El-biler forurenser langt mer gjennom produksjonen enn fossil-biler. Silisium og lithium er dyrebare råstoffer fra den 3.verden, og prosessen i seg selv ved produksjonen er en giftig sak! El-biler sliter asfalt og tar plass på vei og parkerings-plass – og ferger - som oss andre. Og før eller siden må el-bilkjøperne belage seg på nybils-mva og avgifter til staten – som oss andre. Garantert!

Utfasing av nye diesel- og bensinbiler vil nok bli skjøvet ut i tid, fordi disse bilene er meget god butikk for staten, de er allerede så å si «utslippsfrie», og dessuten – markedet, altså de fleste av oss - vil ha dem! Så fabrikkenes ledelse er ikke dum heller! Uansett hva norske miljø-politikere drømmer og fabler om! På Østlandet er det pr. i dag 95 % av salget av nye og brukte biler som går på diesel og bensin, og de langt fleste av dem diesel – iflg. bilforhandlerne. Folk ser ut til å sette driftssikkerhet og pålitelighet først, og «alt nytt er tytt» er ordtaket som tydeligvis gjelder. Luften er på vei ut av ballongen. Vi ønsker Hareide og fordels-jegerne hans lykke til med jakten på neste fordel som er moden for kansellering!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

Gå til innlegget

Eldre biler er best!

Publisert 10 dager siden

Eldre biler best!

Det synes jeg! Med trygge, driftssikre brytere og betjenings-organer, uten masse elektronikk, sensorer, autopilot og berøringsskjermer! En velholdt – evt. fullt restaurert - bil fra tiden før midten av 80-tallet, uten rust, og på alle måter velholdt, gir deg og meg vesentlig mindre hodebry og verkstedsregninger enn moderne biler gjør. Sensorer som lyser og varsler om alt mulig, i et system der alle funksjoner er datastyrt, data-kontrollert osv., og det hele ordnet så viselig, at selv den minste ting må du på verksted med. Feildiagnoser for ditt og datt, og er «partikkelfilteret» fullt, - du vet den kjekke, gule lampen som forestiller en motor, - så koster et nytt bortimot 30.000.- Selv om det koster knappe 2.000.- å produsere! Sa jeg svindel? Og klima-fanatisme og spekulativ butikk?

Med så mye avanserte systemer som dagens biler har for å virke og være «trygge», sier det seg selv at ting i systemene vil svikte – før eller garantert siden - og det er lite og ingenting du kan gjøre selv! Før kunne du selv både peile og skifte olje og filter, skifte plugger og lyspærer, stille forgasserens blanding osv. Hadde bilen automat-gir, var det robuste, mekaniske løsninger – uten elektroniske duppeditter som ga feilmelding om alt mulig. Og vanlig, manuelt gir og clutch-pedal var like trofast som de norske fjell! Hurra for de gode veteranbilene! Det finnes heldigvis mange å velge mellom! Også rustfrie!

Terje Haugom.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

Gå til innlegget

Pensjonister - våkn opp!

Publisert 10 dager siden

Pensjonister – våkn opp!

Den gang du som var arbeidstaker og betalte ditt pensjonstrekk, for å få den pensjon du hadde krav på ved arbeidslivets slutt, - var det noen som fortalte deg det følgende: Dersom du som pensjonist fortsatt er gift eller samboende, vil staten ta fra deg 10 % av din pensjon – før skatt, men dersom du er ugift eller enslig, vil du få hele den pensjon du har krav på – før skatt? Nei, nemlig!

På denne måten straffer staten dem som er gifte eller samboende pensjonister. I løpet av året betyr det faktisk et tyveri av mange tusen kroner i året du egentlig har krav på, utfra det faktum at du betalte det du skulle da du var i jobb. Det er som regel slik at arbeidstakere betaler sitt pensjonstrekk som de skal, uavhengig om de er gift, samboende, eller enslig. På samme måte har hver og en et selvsagt krav på sin rettmessige pensjon – uansett nåværende sosial status.

Til valget høsten 2021 har vi pensjonister mulighet til å få slutt på dette pensjons-tyveriet, og endatil få oppjustert kjøpekraften. Pr. i dag er det partiet som kan få denne skuta på rett kjøl og kurs ikke lenger med i regjeringen. Det kan og bør Norges pensjonister tenke på – før de stemmer.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

Gå til innlegget

ORD HAR MAKT.

Publisert 18 dager siden

Ord har makt.

Selv i vår opplyste tid finnes det folk som mener at enkelte ikke skal ha den jobben de er kvalifisert for – selv om de skikker seg bra. Ta en jobb som prest for eksempel. Noen religiøse mennesker har den oppfatning at kvinner ikke skal være prest, hyrde eller forstander. De støtter seg på Paulus, som en gang skal ha sagt de bevingede ord: «Kvinnen skal tie i forsamlingen!» Hvilket han selvsagt skulle holdt seg for god til! Men i det patriarkalske samfunnet på Paulus’ tid, var det menn som hadde talerett i møter og forsamlinger, og var ledere. Kvinnene skulle bare tie stille, og ta seg av barn, mat og hjem.

Men, kjære lesere, - verden – i hvert fall det meste av den vestlige verden – har forandret seg radikalt siden den gang. Hadde Paulus levd i dag, ville han aldri våget å åpne nebbet og lire av seg noe så uakseptabelt! Kvinner har like mye å tenke med som menn, er ofte mer intelligente og oppriktige enn menn. Og de kvinner som i vår tid arbeider som prester eller biskoper, gjør en minst like god og omsorgsfull jobb som hyrder i sine menigheter som deres mannlige kolleger. At Paulus’ utsagn fremdeles forekommer i noen bygder og avkroker, er nok levninger fra en tid da bl.a. indremisjonens mannlige svovelpredikanter trollbandt bygdefolk rundt om i Norges bedehus. Indremisjonen m.fl. organisasjoner gjorde et flott arbeid i kristendommens tjeneste, - med unntak av dette nedstøvede kvinnesyn som noen grupper i folket fremdeles forfekter, samt skremmende fantasi-bilder av et brennende helvete for dem som ikke vendte om.

Terje Haugom, pensjonert organist i DNK.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere