Randi Hagen Eriksrud

Alder: 40
  RSS

Om Randi Hagen

Generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til

Følgere

Barnas store festdag er den eneste dagen i året hvor det er sosialt akseptert å starte dagen med alkohol. Er det greit?

Snart er det 17. mai, og ungene våre har gledet seg i flere uker. De har øvd på sangene de skal synge i toget. De har sett for seg lekene de skal være med på i skolegården etterpå. Og de har planlagt i detalj hvordan de skal slå fjorårets is-rekord på fire og en halv is før dagen er omme. Dessverre vil noen barn også i år oppleve at dagen de drømte om, på ingen måte ble slik de ønsket, fordi de voksne de var sammen med drakk for mye.

Fulle foresatte

Undersøkelser Respons Analyse gjorde på oppdrag fra Av-og-til i 2018 viste at nesten halvparten av oss har sett barn sammen med fulle voksne på nasjonaldagen. Bak de tallene skjuler det seg mange barn som går rundt med en vond klump i magen og et modig smil klistret oppå.

Barnas dag ser ut til å være den eneste dagen i året der det er sosialt akseptert å starte med alkohol til frokost. Det burde være et tankekors for oss voksne. Likevel har konseptet champagnefrokost vokst seg stadig sterkere de siste årene.

Jeg skjønner godt at også de voksne har lyst til å feire dagen. Slappe wienerpølser fra pølseboden rett ved siden av en beholder halvsmelta krone-is og et bråkete tombolahjul, er ikke nødvendigvis den festen man selv hadde valgt. Men for barna våre er det akkurat slik det skal være. For dem er det dette som er 17. mai.

Barnas dag

Barn flest trives med foreldrene som oppfører seg som de pleier. Dette er kanskje spesielt viktig på dager som 17. mai. På en dag med mye mennesker, inntrykk og uvante rammer er det ekstra viktig at barna har en trygg og god hånd å holde i gjennom dagen. Ett glass eller to med champagne på tom mage kan lett gjøre deg mer beruset enn du hadde planlagt. Kanskje merker du det ikke selv engang. Du føler deg bare litt gladere. Litt varmere i kinnene. Da er det viktig å vite at barn ofte merker endringen før du selv gjør det. Og at de dessverre også opplever den på en annen måte.

17. mai skal være barnas dag. Da bør man vise godt alkovett, og tenke nøye over om man skal drikke og når man skal stoppe. Kanskje smaker champagneglasset vel så godt når den tunge bunaden omsider henger i skapet, og sukkermette barn endelig har sovnet?

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
24 dager siden / 8335 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 6292 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
19 dager siden / 3360 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
14 dager siden / 2627 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 2156 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
10 dager siden / 1963 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
8 dager siden / 1708 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
12 dager siden / 1706 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
8 dager siden / 1559 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere