Randi Hagen Eriksrud

Alder: 41
  RSS

Om Randi Hagen

Generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til

Følgere

Fra stengte skoler til sommerferie

Publisert 5 måneder siden

40 dager. Det var det de fikk tilbake på skolen, de sårbare barna, før ferien og to nye måneder hjemme nå står for døra. Annerledessommeren 2020 legger et særlig ansvar på deg og meg for å sørge for at barna som trenger det blir sett.

Brutale konsekvenser av nedstenging

Rapportene etter nedstengingen av Norge er brutale: Langt færre varsler om barn som har det vanskelig.

Barnevernet melder om dramatisk nedgang i henvendelser. Barnelege Arne Myhre tror koronastengte skoler og barnehager kan ha ført til at så mange som 200 overgrep ikke har blitt oppdaget. Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet Mari Trommald sier at kommuner, sykehus, og politi ser ut til å ha overreagert for å begrense smitte – uten å ha vurdert hvilke konsekvenser en slik total nedstengning ville få for barn og unge.

Samtidig melder barnas hjelpetelefon om rekordpågang. Avdelingsleder Margrethe Østerhus ved Alarmtelefonen for barn og unge forteller at familier som går tett oppi hverandre, økt konfliktnivå og rus er gjentakende temaer hos dem som ringer.

I ukene med koronastengte barnehager og skoler klarte ikke vi som samfunn å fange opp de meste sårbare. Vi klarte ikke å gi barna den hjelpen og støtten de trenger, – og har rett på. Den ferske statusrapporten fra koordineringsgruppen om sårbare barn under covid-19, viser at avvikene fortsatt er store. Sårbare barn har fremdeles et for dårlig tilbud mange steder i landet.

Du har et ansvar

Konsekvensene av stengingen av barnehager og skoler kommer vi til å diskutere mye i månedene og årene som kommer: Hvilket ansvar myndighetene tok - og ikke tok - for å sikre sårbare barn i en situasjon med dramatiske og inngripende tiltak. Det er både viktig og riktig.

Men uansett hvilken konklusjon den diskusjonen får, er det en ting som er helt sikkert. Det ansvaret du som privatperson velger å ta – eller ikke ta - denne sommeren, kommer til å bli helt avgjørende for de barna som etter noen få uker på skolen skal tilbake til en hjemmesituasjon som er ikke er god og trygg for dem.

De barna som igjen skal komme tettere på utfordringene hjemme. De som skal være der når mamma blir lei seg og sint, og når pappa åpner enda en pils. De som nok en gang skal miste friminuttene på fotballbanen, i klasserommet eller i sandkassa i barnehagen som er så viktig for dem. For de barna kan din SMS, middagsinvitasjon eller bekymringsmelding utgjøre den store forskjellen.

Slik kan du hjelpe barn som sliter

- Ta kontakt med barnet og vis at du bryr deg. Snakk med han eller henne, og vis at du er en de kan stole på.

- Inviter barnet med på familieaktiviteter som grilling, en tur på stranda eller spillkveld.

- Snakk med andre voksne som kjenner barnet: Ser de det samme som deg? Bli enige om hva dere kan gjøre sammen for at barnet skal få det bedre.

- Dersom du er usikker på hva du skal gjøre, eller mistenker at situasjonen er akutt, bør du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Der kan du få råd og hjelp fra fagpersonell.

Gå til innlegget

Barnas store festdag er den eneste dagen i året hvor det er sosialt akseptert å starte dagen med alkohol. Er det greit?

Snart er det 17. mai, og ungene våre har gledet seg i flere uker. De har øvd på sangene de skal synge i toget. De har sett for seg lekene de skal være med på i skolegården etterpå. Og de har planlagt i detalj hvordan de skal slå fjorårets is-rekord på fire og en halv is før dagen er omme. Dessverre vil noen barn også i år oppleve at dagen de drømte om, på ingen måte ble slik de ønsket, fordi de voksne de var sammen med drakk for mye.

Fulle foresatte

Undersøkelser Respons Analyse gjorde på oppdrag fra Av-og-til i 2018 viste at nesten halvparten av oss har sett barn sammen med fulle voksne på nasjonaldagen. Bak de tallene skjuler det seg mange barn som går rundt med en vond klump i magen og et modig smil klistret oppå.

Barnas dag ser ut til å være den eneste dagen i året der det er sosialt akseptert å starte med alkohol til frokost. Det burde være et tankekors for oss voksne. Likevel har konseptet champagnefrokost vokst seg stadig sterkere de siste årene.

Jeg skjønner godt at også de voksne har lyst til å feire dagen. Slappe wienerpølser fra pølseboden rett ved siden av en beholder halvsmelta krone-is og et bråkete tombolahjul, er ikke nødvendigvis den festen man selv hadde valgt. Men for barna våre er det akkurat slik det skal være. For dem er det dette som er 17. mai.

Barnas dag

Barn flest trives med foreldrene som oppfører seg som de pleier. Dette er kanskje spesielt viktig på dager som 17. mai. På en dag med mye mennesker, inntrykk og uvante rammer er det ekstra viktig at barna har en trygg og god hånd å holde i gjennom dagen. Ett glass eller to med champagne på tom mage kan lett gjøre deg mer beruset enn du hadde planlagt. Kanskje merker du det ikke selv engang. Du føler deg bare litt gladere. Litt varmere i kinnene. Da er det viktig å vite at barn ofte merker endringen før du selv gjør det. Og at de dessverre også opplever den på en annen måte.

17. mai skal være barnas dag. Da bør man vise godt alkovett, og tenke nøye over om man skal drikke og når man skal stoppe. Kanskje smaker champagneglasset vel så godt når den tunge bunaden omsider henger i skapet, og sukkermette barn endelig har sovnet?

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere